[Prejeli smo] Člani Gibanja Svoboda v Ljubljani vedno bolj nezadovoljni

Foto: STA

V nabiralnik našega uredništva in uredništva nekaterih ostalih medijev smo dobili elektronsko sporočilo s strani nezadovoljnih članov in članic Gibanja Svoboda. Njihovo nezadovoljstvo temelji na vedno slabšem stanju delovanja stranke na lokalne nivoju, kršenju pravil pri kandidaturah in velikem vplivu Vesne Vuković, zaradi česar določeni napovedujejo tudi svoj izstop iz stranke.

Ne le na državnem nivoju, tudi na lokalnem nivoju očitno vedno bolj narašča nezadovoljstvo nekaterih članov stranke Gibanja Svoboda. V elektronskem sporočilu, ki smo ga prejeli, je med drugim navedena tudi nedemokratična postavitev Petra Majerleta na vodilno mesto v stranki, ki ima pri odločitvah največ besede, pa četudi brez posvetovanja z ostalimi.

“Pišem vam v imenu nekaterih članov Gibanje Svoboda Ljubljana, ker se je stanje v stranki na lokalnem nivoju absolutno poslabšalo. Vrh poslabšanja pa je doseglo danes, ko smo v naše e-mail nabiralnike dobili vabilo na Zbor članic in članov lokalnega odbora,” je uvodoma pisalo v elektronskem sporočilu, pri čemer navajajo, da jih je razjezilo dejstvo, da kljub temu da “lokalni odbor ni ustanovljen, je za predsednika že imenovan Peter Majerle”. V elektronskem sporočilu je namreč zapisano, da postopka o izbiri sploh ni bilo, niti ni bilo možnosti, da bi še kdo drug kandidiral.

Slednje sicer ne preseneča, saj je bil Peter Majerle v stranki zadolžen za vodenje volilne kampanje za lokalne volitve. Prav on je bil tisti, ki se je na eni od novinarskih konferenc “pohvalil”, da so se na njihovih kandidatnih listah znašli tudi kandidati iz vrst finančnega nadzora (inšpektorjev) ter, kar je najhuje, predstavniki sodstva. “Kandidati prihajajo z različnih področij, od sodstva in gospodarstva do šolstva in kulture pa tudi s področja finančnega nadzora,” je takrat javnosti napovedal Majerle, ki je vodil tudi ustanovni kongres predhodnice, stranke Z.Dej nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna, ki se je umaknil Golobu.

Golobov vodja kampanje Peter Majerle je napovedal, da so na listah Gibanja Svoboda tudi predstavniki sodne veje oblasti. (Vir: zajem zaslona, Youtube)

Sodeč po zapisanem v elektronskem sporočilu pa je imel Majerle ključno vlogo pri nekaterih odločitvah, ki naj bi jih sprejemal brez posvetovanja z drugimi, med drugim tudi “podpis koalicijske pogodbe z Zoranom Jankovićem in potrditev famozne odločitve za potrditev nagrade direktorici ZD Ljubljana,” je zapisano v sporočilu, pri čemer opozarjajo, da Majerle “drži lovke nad svetniki”. Ljubljanski mestni svet je na februarski seji namreč odločil o soglasju k izplačilom nagrad za delovno uspešnost vodstvu Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, konkretno direktorici Anotniji Poplas Susić. Za je takrat glasovalo 24 koalicijskih svetnikov Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda, 15 svetnikov opozicije je bilo proti.

“Stranko vodita Vesna Vuković in Peter Majerle”
Avtor je opozoril tudi na velik vpliv Vesne Vuković, pri tem pa izpostavil, da sam predsednik stranke Robert Golobne ukrepa, zdi se, da stranko vodita Peter Majerle in Vesna Vuković”. Slednje pa ni daleč od resnice – spomnimo, da je bil iz kabineta predsednice državnega zbora nedavno odpuščen predstavnik za stike z javnostjo Andraž Osim, ker je pokadil cigareto z vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec in ob kavi poklepetal s strokovnim sodelavcem poslanske skupine SDS, ki je kot on iz Maribora. Takrat je pojasnil, da je 20. marca odšel prav na željo Vesne Vuković in Petra Majerleta. Sledila je zamrznitev statusa svetovalca predsednice državnega zbora, na koncu pa sta mu ostali dve možnosti, ali odstopi sam ali pa ga organi stranke vržejo iz Svobode. Robert Golob je po njegovih besedah uvodoma razlagal, da Vukovićeva kot generalna sekretarka ne bo imela kadrovskih moči, sledilo pa je povsem nasprotno.

Ana Horvat