fbpx

Premier Janša bo odgovarjal na poslanska vprašanja

Premier Janez Janša (Foto: STA)

Predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek, 15. novembra 2021, udeležil 27. redne seje Državnega zbora RS, s pričetkom ob 12. uri, na kateri bo odgovarjal na poslanska vprašanja.

V torek in sredo (mogoče tudi v četrtek) bodo poslanci obravnavali proračunske dokumente za prihodnji dve leti. Poleg predlogov sprememb proračuna za leto 2022 ter proračuna za leto 2023 imajo na dnevnem redu še predlog zakona o njunem izvrševanju ter predlog odloka o zgornji meji porabe javnih blagajn.

Marko Bandelli (SAB) bo predsednika vlade povprašal o njegovem stališče do plačevanja davkov in tistih, ki se “plačilu davkov izogibajo, hkrati pa koristijo vse dobrobiti plačanih davkov s strani drugih oseb”. Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je za premierja napovedal vprašanje v zvezi s “korupcijo in mafijskim upravljanjem z državo”.

Poslansko vprašanje bo zastavil tudi Branko Simonovič (DeSUS), ki ga zanima, kako bo vlada v proračunu zagotovila finančna sredstva za realizacijo izrednega usklajevanja pokojnin. Poslanci DeSUS so namreč maja letos vložili predlog zakona, s katerim želijo dokončno odpraviti posledice varčevalnih ukrepov, ki so jih zaradi gospodarske krize utrpeli upokojenci. Kot pojasnjujejo, so z dodatnimi uskladitvami po letu 2016 le deloma “upokojencem povrnili to, kar jim pripada”, zato predlagajo, da se pokojnine vsem upokojencem v decembru uskladijo v višini 3,5 odstotka.

Anja Bah Žibert (SDS) bo premierja vprašala, kakšno je njegovo stališče o epidemioloških ukrepih, sprejetih po posvetu s stroko, in kakšne ukrepe vlade lahko Slovenija pričakuje za nadaljnje preprečevanje širjenja okužb.

Na tokratni seji bo sicer DZ med drugim obravnaval tudi predlog proračunov za leti 2022 in 2023, poslanke in poslance pa čakata še interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec in ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča.

Sara Kovač