fbpx

Premier Janša delovni dan na Bledu pričel s pogovori s poljskim premierjem Morawieckim – ta je že včeraj obiskal sveto mašo na Brezjah

Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki in slovenski premier Janez Janša na Bledu. (Foto: Vlada RS)

Poljski predsednik vlade, Mateusz Moriawecki, se je na Bledu sestal s slovenskim premierjem Janezom Janšo. Že včeraj pa se je ustavil v romarskem svetišču Marija Pomagaj na Brezjah, kjer se je udeležil svete maše v poljskem jeziku. 

Poljska že dolgo velja za enega najmočnejših stebrov katolištva, navsezadnje gre za domovino najbrž enega najpopularnejših papežev v zgodovini, papeža Janeza Pavla Drugega. Za razliko od Slovenije, kjer se predsedniki vlad, četudi pripadniki t.i. leve sredine (spomnimo se Mira Cerarja), morajo opravičevati za svoje obiske maš, češ da kot državni uslužbenci ne bi smeli javno kazati religioznih pretenzij, vsak obisk maše kakega politika pa se prej kot izraz globoke vernosti ali tradicionalizma, vidi kot ceneni piar vložek, poljski politiki nimajo težav s svojo vernostjo v javnosti. Še več, zanje je javno izkazovanje pripadnosti katoliški cerkvi nekaj samoumevnega.

Odsotnost kompleksov glede javnega izkazovanja svoje pripadnosti cerkvi je takoj po prihodu v Slovenijo izkazal tudi poljski predsednik vlade, Mateusz Morawiecki, ki je, še preden se je uradno sestal z našim političnim vrhom, svojo prvo pot v Sloveniji opravil na Brezjah. Obisk Marije Pomagaj je izkoristil za obisk svete maše, ki je bila v poljščini.

Foto: Twitter

Poljski premier hvaležen za sprejem 
Rektor svetišča p. Robert Bahčič, ki je visokega gosta iz Poljske sprejel, je povedal, da jih je visok obisk presenetil. Ne zgodi se namreč velikokrat, da bi tuji voditelji obiskali romarski kraj. Za Radio Ognjišče je povedal, da jih je poklical poljski veleposlanik v Republiki Sloveniji Krzysztof Olendzki in zaprosil, če bi bila mogoča sveta maša v večernih urah za njihovega predsednika vlade Morawieckega, ki je tekom dopoldneva imel cel kup obveznosti in se iz tega razloga maše ni mogel udeležiti.

Poljski premier je veleposlanika sam prosil, če lahko ta uredi mašo, saj mu sveta maša veliko pomeni, je izdal p. Robert. “In tako smo se hitro dogovorili za to sveto mašo, da mu ustrežemo. Potem sem tudi predlagal, da ne bi imeli svete maše v dveh ali treh različnih jezikih, da je poklical svetovalca nunciatire msgr. Kryspina Dubiela, ki je z veseljem prišel na Brezje in sveto mašo daroval v poljskem jeziku.” Ob prihodu na Brezje se je Morawiecki najprej ustavil ob kipu papeža Janeza Pavla II., kjer je položil cvetje in prižgal svečo ter postal v kratki molitvi. Vpisal se je tudi v knjigo gostov in se v zapisu izrazil hvaležnost za sprejem v svetišču Marije Pomagaj, za molitev in sveto mašo.

Pričenjajo se pogovori o sodelovanju med Poljsko in Slovenijo
Janša in Morawiecki sta govorila predvsem o sodelovanju med državama in priložnostih ter izzivih v času koronavirusne krize, je navedeno na spletni strani vlade. Janša je poljskemu premierju predal tudi listino in spominski znak za požrtvovalnost v boju proti covidu-19 in se ob tem poljskemu narodu zahvalil za vso pomoč v času koronavirusne krize. Slovenska vojska je namreč z zdravstveno enoto poljske vojske izmenjevala strokovna stališča ter izkušnje pri obvladovanju koronavirusne krize, državi pa sta dobro sodelovali tudi pri vračanju državljanov v domovino.

Image

Foto: Vlada RS

Foto: Vlada RS

Aleš Ernecl