fbpx

Premier Janša novim poskusom iz obupa leve opozicije sporoča: Državotvorna drža SMC in DeSUS je rešila in rešuje veliko življenj!

(Foto: STA)

“V vladi RS smo programsko različne stranke SDS, SMC, NSi, DeSUS. Kljub temu smo našli skupni imenovalec dela v dobro Slovenije v času krize. Državotvorna drža SMC in Desus je rešila in rešuje veliko življenj. #COVID19.” Tako se je predsednik vlade Janez Janša odzval na današnji nov poskus tranzicijske levice, ki si na vse kriplje prizadeva očrniti in zrušiti vlado ter iz ostankov sestaviti novo, a ta ostaja trdna, saj so njeno bistvo skupni projekti in ne kadrovanje, kot želijo to prikazati v levi opoziciji. 

V SMC so jasni, da niso bili oni tisti, ki so privedli k propadu Šarčeve vlade, in da so si v vsaki koaliciji najbolj prizadevali za skupno dobro. Po njihovem prepričanju je bil nekdo drug tisti, ki je prisilno ustavil ta skupni “vlak” in skočil z njega, sedaj pa ponovno vabi SMC, da bi se znova vkrcala nanj. Ob propadu prejšnje koalicije so se v tej stranki posledično odločili za tisto, za kar so menili, da je najbolj konstruktivno ter dobro za državo. Po njihovem prepričanju se je tedaj Marjan Šarec kot tedanji predsednik vlade, povsem nepravilno odzval na pričetek epidemije in je v tistem času iz virusa celo bril norce.

V tej stranki so si izbrali najtežjo in ne najlažjo pot, česar pa se zavedajo. V DeSUS pa zagotavljajo, da se v koaliciji počutijo kot enakovreden, spoštovan partner v vladi, in da so v tej desno-sredinski koaliciji dosegli bistveno več kot v prejšnji levo-sredinski koaliciji, kar je zanje ključno.

Vezivno tkivo koalicije je uresničevanje programa
Ob tem se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je zatrdil, da so koalicijski partnerji programsko zelo različne stranke, ki pa so našle skupen imenovalec in delajo v dobro Slovenije v obdobju koronakrize ter poudaril državotvorno držo SMC in DeSUS v tej težki situaciji, v kateri se rešuje življenja. Koalicijo torej združujejo skupni projekti in ne “brutalno kadrovanje” kot skušajo tokrat prikazati predstavniki tranzicijske levice.

Leva opozicija še vedno išče Šarčevo puško v koruzi
Po poročanju STA so danes leve opozicijske poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB predstavile vsebino zahteve po izredni seji Državnega zbora. Ta naj bi po predvidevanjih potekala 2. novembra, na njej pa skušajo opozoriti, da vlada ravno v času, ko naj bi vso svojo energijo usmerila v reševanje koronakrize, izvaja “brutalno kadrovanje”. Svoje stališče so pojasnili na novinarski konferenci v Državnem zboru. Na “brutalne kadrovske rošade” je med drugim še posebej opozoril poslanec dezerterske LMŠ Niko Prebil. S svojim “spornim” početjem naj bi vlada prikrila svoja nezakonita ravnanja. Največjo cvetko pa je izustil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec, ki je dejal, da vlada v sedmih mesecih ni storila tako rekoč ničesar, da bi zajezila širjenje koronavirusa. Po njegovem tudi ni poskrbela za dodatna ležišča v zdravstvu in dodatne zaposlene v šolstvu. Poslanec SD Matjaž Nemec pa je izrazil prepričanje, da se vlada ne spopada z epidemijo in gospodarskimi nevšečnostmi, marveč kadruje na najbolj “brutalen” način. Ob tem je kot primer navedel rošade na NPU. Po prepričanju Maše Kociper iz SAB-a pa vlada koronakrizo izrablja za “dimno zaveso” za transformacijo in posledično “orbanizacijo” naše države, predvsem pa utrjevanje strankarske moči največje koalicijske partnerice.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec. (Foto: sta)

A kar sedaj predstavniki opozicije očitajo aktualni vladi je zgolj njihova zrcalna podoba. Zelo dobro so se opisali. Sami so namreč strahopetno pobegnili od dolžnosti prav ob pričetku koronakrize in sodržavljane pustili na cedilu. In ravno Šarčeva vlada je bila tista, ki je do zadnjega vzdihljaja na veliko kadrovala. Medtem, ko osrednji mediji še vedno problematizirajo nekaj nujnih kadrovskih menjav v času aktualne vlade, je bilo mnogo huje v času Šarčeve. Ravno ta je brutalno kadrovala na praktično vseh svojih sejah, ki so mnogokrat trajale le nekaj minut. Kadrovskih menjav pa je bilo vsaj 200. So se pa s podobnimi očitki predstavniki tranzicijske opozicije oglašali že včeraj, ko so zahtevali: “takojšnja ustavitev priprave sprememb medijske zakonodaje, prenehanje obračunavanja z vodstvi medijskih hiš, uredniki in novinarji – predvsem RTV Slovenija in STA,

Poslanec SD Matjaž Nemec. (Foto: sta)

Zadržanje predloga zakona o združevanju nadzornih neodvisnih agencij in strokovno javno razpravo o njem, spoštovanje ločenosti posameznih vej oblasti, prenehanje s kadrovskimi čistkami v policiji in drugih državnih organih, preklic deložacije društev in zavodov z Metelkove.” Ob tem jim Janša ni ostal dolžan: “Zanimivo razmišljanje strank SD, LMŠ, Levica, ki ravno v času virusa snujejo rušenje vlade, glasujejo proti #PKP5 in na vse pretege iščejo odvrženo puško Marjana Šarca po koruznih poljih.” V resnici gre za licemerske zahteve že omenjenih strank opozicije, ki si na vsakovrstne načine prizadevajo preprečiti kakršnekoli spremembe v državi, ki bi okrnile njihov vpliv, privilegije oziroma bonitete njim zvestih nevladnih lakajev oziroma histeričnih petkovih protivladnih demonstrantov, na dobro naroda pa se požvižgajo, čeprav skušajo ustvariti vtis “ljudskih”.

Domen Mezeg