fbpx

Premier Janša: “Gre za vladavino prava ali vladavino politične večine “pravih”?”

Premier Janez Janša (Foto: STA)

Potem, ko je v javnosti, še posebej v vrstah opozicije, zavreščalo, ker je predsednik vlade Janez Janša v torek poslal pismo voditeljem Evropske unije, kjer se je zavzel za vrnitev k dogovoru z julijskega vrha EU o finančnem okvirju za spopad z epidemijo, ki ga zdaj spodkopava nedavni dogovor med svetom EU in Evropskim parlamentom o pogojevanju koriščenja sredstev s spoštovanjem tako imenovane vladavine prava, se je Janša odzval in pojasnil za kaj v resnici sploh gre. Pismo kolegom in kolegicam v Evropskem svetu ni bilo odprto pismo, ampak izmenjava mnenja s tistimi, s katerimi smo julija letos 4 dni in noči razpravljali o finančnem paketu in vladavini prava,” je bil jasen in ob tem kot problematično dodal, da v skladu z “vladavino prava” v EU oziroma na podlagi Pogodbe EU lahko vsaka država članica vloži veto povsod, kjer je za skupno odločitev potrebno soglasje. “Je tako težko razumeti, da to v tem primeru pomeni najmanj ZASTOJ pri okrevanju po epidemiji?”

Premier Janez Janša je uvodoma pojasnil, da bo Slovenija dosledno zagovarjala vladavino prava in enaka merila za vse in povsod, tako doma kot v EU. “Spoštovanje vladavine prava v  Evropski uniji pomeni, da Lizbonska pogodba in ostali pravni temelji EU veljajo tako na Poljskem kot v Belgiji, Sloveniji, Španiji, na Madžarskem itd.”

Ni šlo za odprto pismo

Pismo kolegom in kolegicam v Evropskem svetu po besedah Janše ni bilo odprto pismo, ampak izmenjava mnenja s tistimi, s katerimi so julija letos 4 dni in noči razpravljali o finančnem paketu in vladavini prava. “Večina izven tega kroga verjetno težko razume usodnost časa za prihodnost EU. Definicija mehanizma o tako imenovani  “vladavini prava” v bistvenem delu julija na ES ni bila sprejeta, ker so nekateri smatrali, da je v nasprotju s Pogodbo o EU. In vnaprej napovedali veto, če se bo ta instrument vsiljeval.”

Spet predlagani, julija pa že odklonjeni mehanizem po besedah Janše predvideva, da lahko Evropska komisija postopek začne tudi na podlagi “priporočil” različnih “mednarodnih organizacij in mrež”, od katerih so samo nekatere naštete, zaključi pa se z večinskim odločanjem Sveta EU in ne sodišča. “Gre za poskus vzpostavitve vzporednega in drugačnega mehanizma, kot je določen v Pogodbi in ki se zaključi z večinskim glasovanjem političnega organa. Doslej se v Evropi takšnim postopkom še nikoli ni reklo “vladavina prava”.”

Na ponedeljkovi seji Coreperja Slovenija ni vložila oziroma napovedala veta, predlagali pa smo, da si pred končnim odločanjem in posledično neizogbno blokado EU sredstev ZA VSE vzamemo dodaten čas in poiščemo kompromis na podlagi julijskega dogovora.

Moje pismo je poskus klica k razumu. Za prihodnost Evropske unije smo soodgovorni. Dolžni smo misliti tudi z lastno glavo. Kdor ne verjame, da so razmere resne, je podoben tistim, ki so pred Brexitom vneto razlagali naokrog, da se nič dramatičnega ne dogaja. V skladu z “vladavino prava” v Evropski uniji oziroma na podlagi Pogodbe EU lahko vsaka država članica vloži veto povsod, kjer je za skupno odločitev potrebno soglasje,” je izpostavil slovenski premier.

Janša je zaključil z vprašanjem: “Je tako težko razumeti, da to v tem primeru pomeni najmanj ZASTOJ pri okrevanju po epidemiji? In da je v interesu Slovenije, da do tega ne pride?”

Nina Žoher