fbpx

Premier Janša komisarju Gentiloniju: “Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico”

Komisar za gospodarstvo pri Evropski komisiji Paolo Gentiloni. (Foto: STA)

Premier Janez Janša se je na poziv evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Sursa odzval s tvitom, da ni prejel Gentilonijevega pisma, medtem ko so mediji ga. “Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico,” je sporočil komisarju, sicer iz kvote socialistov.

Slovenska vlada je zamenjala politično nastavljeno osebo s strokovnjakom s 30-letnimi izkušnjami v tem uradu, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša. Pri tem je na svoj zapis opozoril tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Paolo Gentiloni je po sredinih navedbah komisije v pismu “pozval k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja statističnega urada Slovenije”. Pismo je poslal ta torek.

Na vprašanje o razlogih za pismo so v tiskovni službi komisije odgovorili, da je “komisija zavezana zagotavljanju popolnega spoštovanja načel nepristranskosti in strokovne neodvisnosti nacionalnih statističnih organov, kot to določa zakonodaja EU“.

Vlada nastavila človeka s tridesetletnimi izkušnjami na področju statistike
Vlada je konec maja zamenjala generalnega direktorja Statističnega urada RS (Surs) Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra. Statistični svet RS, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je v začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon, so navedli. Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna “zaradi odzivnosti”. “Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili,” je pojasnil.

Nekateri mediji, kot je Odlazkov spletni antijanšistični medij, pa so razkrivali, da si želi vlada uzurpirati področje shranjenih podatkov. Obtožili so tudi vodjo svetovalne vladne skupine Mateja Lahovnika in člana Saša Polanca, da sta pridobljene podatke zlorabila. A sta v istem članku vse strokovno zavrnila.

RTV Slovenija zgodbo zlorabila za politični obračun, a jih je vse na laž postavil profesor Miro Haček
RTV Slovenija je pred časom pompozno in dramatično poročala, da se je prvič v zgodovini Slovenije zgodila predčasna zamenjava direktorja Statističnega urada Slovenije. Novinar Rok Šuligoj je problematiziral, da je vlada neupravičeno razrešila direktorja Bojana Nastava in imenovala novega vršilca dolžnosti Tomaža Smrekarja.

A manipulacijo je razkril profesor na FDV dr. Miro Haček, ki je tako zapisal: “Vsi predstojniki vladnih uradov, kamor spada tudi SURS (pa tudi Sova, UKOM, itd.), so lahko razrešeni v obdobju 12 mesecev od nastopa mandata vlade po Zakonu o javnih uslužbencih, ki ga ni sprejela ta vlada.” Poleg tega so na RTV zamolčali, da je novi v.d. direktorja dolgoletni uslužbenec SURS-a in ni politični kader, kot je bil Bojan Nastav, ki ga je nastavila LMŠ avgusta lani. To pa bi si moral prebrati tudi komisar za gospodarstvo pri Evropski komisiji Paolo Gentiloni, preden bo slovensko vlado utrujal s pravljicami iz Bruslja.

Luka Perš