Premier Janša na predlog SMC predlagal kandidata za ministra za pravosodje

Predsednik vlade Janez Janša in gospodarski minister Zdravko Počivalšek (Foto: Vlada RS)

Predsednik vlade Janez Janša je danes v Državni zbor skladno z 261. členom Poslovnika državnega zbora posredoval obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič. Ob tem je predsednik vlade v Državni zbor posredoval tudi obvestilo o kandidatu za ministra za pravosodje Marjanu Dikaučiču.

Marjan Dikaučič je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom. Pri svojem dosedanjem delu se je srečeval tako z javnim kot zasebnim sektorjem. Delovne izkušnje je pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah.

Iz vrst vladne SMC so še sporočili, da je Dikaučič naziv diplomiranega pravnika pridobil leta 2006 in se takoj po končani pravni fakulteti zaposlil kot sodniški pripravnik na Višjem sodišču v Ljubljani. Leta 2009 je opravil pravniški državni izpit in nato svojo poklicno pot nadaljeval v zasebnem sektorju. “Svoja znanja in izkušnje je tako pridobil na raznovrstnih pravnih in gospodarskih področjih.” Potem, ko je opravil strokovni izpit za opravljanje funkcije upravitelja v postopkih zaradi insolventnosti in prisilne likvidacije je začel opravljati funkcijo upravitelja. V zadnjem času se večji del časa posveča opravljanju funkcije upravitelja in proučevanju problematike, povezane z insolvenčno zakonodajo, poroča STA.

Po besedah vodje poslancev SMC Gregorja Periča je bilo v igri več imen, na koncu pa so se odločili za Dikaučiča, ker stečajna zakonodaja za SMC predstavlja zelo pomembno programsko prioriteta. Nadejajo se, da se bo tudi to področje, kjer v preteklosti ni bilo narejenega dovolj, dalo urediti, in sicer tako, da na eni strani opredelijo obveznosti dolžnikov in na drugi strani zaščitijo upnike v postopkih. Predsednik vlade predlaga, da se postopek imenovanja za novega ministra za pravosodje opravi skladno s Poslovnikom državnega zbora. Prihodnji teden je mogoče pričakovati, da bo kandidat za ministra zaslišan pred pristojnim odborom DZ.

Sara Kovač