Premier Janša na račun udeležbe na vrhu iranske diaspore deležen podpore britanske lordske zbornice nepovezanih poslancev!

Lord David Alton in premier Janez Janša (Foto: Wkimedia Commons/Vlada RS)

“Spoštovani Janez Janša. Dragi premier. Pišem vam v imenu Britanskega odbora za svobodo Irana (BCFIF) skupaj z člani Lordske zbornice nepovezanih poslancev obeh Domov parlamenta Združenega kraljestva. Naš odbor ima več kot 20 let izkušenj in strokovno znanje v zadevah povezanih z Iranom in Bližnjim vzhodom in uživa močno podporo preko 200 poslancev ter sodelavcev,” je lord David Alton zapisal uvodoma v pismu predsedniku vlade Janezu Janši. 

Pozdravljamo vašo odločitev, da se udeležite Svetovnega vrha svobodnega Irana 2021 (Free Iran World Summit 2021), ki ga je organiziralo iransko odporniško gibanje ( Iranian Resistance movement (NCRI)), s čimer ste se pridružili tako številnim Irancem, kot tudi stotinam članov parlamentov, nekdanjim predsednikom vlad, nekdanjim ministrom, državnim uradnikom, verskim voditeljem in zagovornikom človekovih pravic z vsega sveta, da bi zagovarjali in podpirali človekove pravice in demokracijo v Iranu.” 

Preberite še: [Video] Premier Janša za obsodbo pokola iranskih političnih zapornikov prejel množično podporo iranske opozicije, k terjanju odgovornosti za takratne zločine proti človeštvu pozval tudi Pompeo

Lord David Alton, član nepovezanih poslancev Lordske zbornice v britanskem parlamentu v nadaljevanju navaja, da se je enako kot prejšnja leta, močna delegacija nepovezanih poslancev Lordske zbornice iz obeh Domov Britanskega parlamenta, sestavljena iz 40 članov parlamenta, vključno z desetinami članov njihovega komiteja, udeležila tudi tega tridnevnega svetovnega vrha. Tako kot so letos zahtevali neodvisno preiskavo masakra iz leta 1988, to zahtevajo že leta ter vložili peticijo pri njihovi vladi, da zahteva in zagotovi takšno preiskavo pri OZN. 

Pismo prof. Lorda Altona in njegovih poslanskih kolegov premierju Janezu Janši. (Foto: posnetek zaslona)

Vaše pripombe na Svetovnem vrhu svobodnega Irana 2021 so dobrodošel in pozitiven korak k pravičnosti. Podpiramo vaš poziv k neodvisni preiskavi državnega naročila izvensodnih usmrtitev na tisoče političnih zapornikov in vloge, ki jo je pri tem imel Ebrahim Raisi tako kot mnogi tuji parlamentarci in ugledni govorci na vrhu.” Kot je še navedel v nadaljevanju, se vsi zavedajo, da bo pogumna in načelna drža Janeza Janše izzvala iranski režim, zagovornike pomiritve, apologete iranskega režima in vse tiste, ki zagovarjajo mehak pristop in blago politično držo v odnosu do Irana. 

Prof. Lord Alton je v imenu svojih poslanskih kolegov pisal premierju Janezu Janši v zvezi z njegovo podporo iranski opoziciji. (Foto: posnetek zaslona)

S tem pa dejansko simpatizirajo z režimom v Iranu, zmanjšujejo pomen njegovih zločinov in ostrih protestov. Ob tem je opozoril, da se bodo zatekli k ostrim osebnim napadom ter obrekovanju tako premierja Janše kot tudi iranskega prodemokratičnega Uporniškega gibanja NCRI s pomočjo medijev. To pa počenjajo s ponavljanjem režimske propagande, laži in lažnih obtožb, ki so že bile demantirane. Temu smo bili že večkrat priča, kot ste bili Vi nedavno. Vsa ta prizadevanja so namenjena ustvarjanju pritiska na Vas, da bi umaknili svojo podporo in opustili zagovorništvo človekovih pravic v Iranu.” 

Lord Alton se je zahvalil Janezu Janši za podporo iranski opoziciji. (Foto: posnetek zaslona)

“Opogumlja pa nas dejstvo, da niste popustili pod njihovimi napadi in ste pozvali iranskega veleposlanika za Slovenijo, da bi potrdil podporo vaše države in vlade stalni podpori zavezanosti človekovim pravicam in demokraciji v Iranu. Dandanes prebivalci Irana bolj kot kdaj koli prej potrebujejo podporo mednarodne skupnosti.” Janševa udeležba je zagotovila to podporo in ponudila novo upanje družinam žrtev, ki iščejo pravico že več kot tri desetletja. Ob tem Lord Alton bodri Janšo, da pri tem zagovorništvu ni sam. Izjavo je namreč podpisalo tudi preko 140 članov različnih parlamentov po Evropi. Predstavljena je bila tudi na že omenjenem vrhu v nedeljo, 11. julija 2021, sopredsedniku njihovega odbora poslancu Davidu Amessu.

Britanija namerava podpreti Slovenijo v prizadevanjih pri OZN, da se žrtvam iranskega režima zagotovi pravico
Izjava odraža tako širšo podporo kot tudi podporo nepovezanih poslancev Lordske zbornice, ki obstaja v Evropi za odločno politiko v odnosu do Irana, ki daje prednost človekovim pravicam in se osredotoča na podporo demokratičnim težnjam iranskega ljudstva, njihovemu organiziranemu Odporniškemu gibanju, ki ga vodi Maryam Rajavi, in k temu, da mora tako režim kot tudi njegovi voditelji odgovarjati za svoj terorizem in sistematično kršenje človekovih pravic. “Po vaši pogumni odločitvi, da javno in uradno zahtevate preiskavo pokola iz leta 1988, Slovenija ta prizadevanja sedaj vodi na mednarodni ravni. Občudujemo vaš politični pogum in bomo naredili vse kar je v naši moči, da bi se Velika Britanija pridružila Sloveniji v teh prizadevanjih pri OZN, tako da bi mednarodna skupnost zagotovila pravico, ki si jo zaslužijo žrtve, ki so dolgo trpele pod iranskim režimom. Zahvaljujemo se Vam in Vam dajemo zagotovilo za našo podporo. Veselimo se vašega odgovora.”

Domen Mezeg