fbpx

Premier Janša napoveduje 3 milijarde težak Korona zakonski paket, ki bo ustvaril finančno blazino za državljane in gospodarstvo – dodatno nagrajevani bodo vsi tisti, ki so v tej krizi v prvih bojnih črtah!

Predsednik SDS Janez Janša (Foto: Urban Cerjak)

V luči širjenja novega koronavirusa je Vlada Republike Slovenije že v sredo pričela pripravljati Korona zakonski paket, s katerim bodo ustvarili finančno blazino za državljane in gospodarstvo v okvirni višini 3 milijard evrov ter uzakonili dodatno nagrajevanje za tiste, ki so v tej krizi v prvih bojnih črtah.

Spopad z epidemijo namreč terja poleg že sprejetih tudi bolj dolgoročne ukrepe, predvsem finančne in gospodarske narave. Cilja tega kombiniranega korona zakonskega paketa sta tako po besedah predsednika vlade Janeza Janše dva: prvič, zagotoviti vse možne potenciale za uspešen spopad z epidemijo in drugič, zagotoviti vsem vam in gospodarstvu finančno blazino za prebroditev krize.

Vlada bo lahko ukrepala pravočasno in učinkovito
V včerajšnjem nagovoru državljanov je Janša izpostavil, da je Evropska centralna banka s svojimi odločitvami ustvarila dovolj velik manevrski prostor, da bo lahko sedaj vlada ukrepala pravočasno in učinkovito. “Vedeti moramo, da smo ljudje bistveni del ekonomskih procesov, in da sta človek in gospodarski tokovi dve plati istega kovanca. Kljub temu pa je v tem trenutku krize jasno, da mora imeti absolutno prednost zdravje in življenje ljudi,” je poudaril.

Pri tem je dal vedeti, da bo prihajalo tudi do napak, saj se v tej situaciji in v tem stanju pripravljenosti temu ni moč izogniti. Državljane je pozval, da naj opozarjajo nanje, saj jih bodo sproti popravljali. Ker so na zadnji seji Sveta za nacionalno varnost vsi vsi politični dejavniki v Sloveniji dosegli visoko stopnjo soglasja o potrebnosti sodelovanja za hitro in učinkovito ukrepanje, je Janša izrazil zahvalo vsem, ki so k temu prispevali in ki nadaljujejo po tej poti. Konstruktivna obojestranska pripravljenost za sodelovanje pri sprejemanju zakonskih ukrepov v državnem zboru je namreč ena od najpomembnejših garancij za uspešen spopad z epidemijo, je prepričan Janša.

Predsednik vlade Janez Janša.

Neizpodbitno dejstvo je, da nas je kriza zajela v času, ko so nekateri najvitalnejši instrumenti države za njeno obvladovanje kadrovsko izjemno osiromašeni. Še posebej zdravstveno osebje, ki je že v normalnih razmerah med najbolj obremenjenimi in požrtvovalnimi. “Sedaj smo mi na vrsti, da jim damo potreben čas, da se dodatno reorganizirajo, da  vpokličejo rezerve, da lahko priskrbimo dodatno zaščitno opremo, medicinsko opremo in zdravila. Skrbeti morajo namreč še vedno tudi za vse ostale, ki potrebujejo redno zdravljenje, zdravila in nujno pomoč. Njim in vsem ostalim na najbolj izpostavljenih mestih v tej krizi izražam veliko zahvalo in jim sporočam, da bodo vsi, ki so ali bodo dvojno obremenjeni, dobili tudi dvojno plačilo.”

Hana Murn