fbpx

Premier Janša: “Naročili smo 7 milijonov doz cepiva za 2 milijona prebivalcev … a AstraZeneca cepiva ne dobavlja v skladu s pogodbo!”

Premier Janez Janša se je danes na Brdu pri Kranju udeležil srečanja predsednic in predsednikov parlamentarnih strank. (Foto: Vlada RS)

“Terjamo, da se pogodbe javno objavijo in da se ugotovi, zakaj AstraZeneca ne dobavlja toliko cepiv, kot bi jih morala in za to ne trpi nobenih sankcij,” je ob srečanju s predstavniki parlamentarnih strank na Brdu pri Kranju dejal premier Janez Janša, kjer je bilo med drugim govora o pravičnem razdeljevanju cepiv v EU, kar bi moralo biti zagotovljeno na evropski ravni. 

“Imamo informacije, da je pogodba slaba in jo podjetje izkorišča zaradi komercialnega razloga. Cena tega cepiva v Evropi je nizka, na trgu izven EU pa veliko višja. Kolegi iz Češke so me obvestili, da so dobili komercialno ponudbo po več kot šestkratni ceni,” je v nadaljevanju še zatrdil predsednik vlade Janez Janša, ob današnjem srečanju na Brdu pri Kranju, ki je bilo posvečeno predsednikom parlamentarnih strank, vodij poslanskih skupin, ministru za zdravje in Strokovni svetovalni skupini ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ki ga je sklical predsednik republike Borut Pahor. V Levici in LMŠ so se srečanju izognili.

Govora je bilo o ključnih vprašanjih in ukrepih, ki so pomembni za uspešno strategijo soočanja z epidemijo, tudi o morebitnih predlogih za potrebne sistemske spremembe v sistemu javnega zdravstva. “AstraZeneca cepiva ne dobavlja v skladu s pogodbo. Zato so tiste države, ki so naročile največ tega cepiva po precepljenosti daleč zadaj,” je še pojasnil Janša.

Kot je še dejal predsednik vlade, nobena članica ni naročila premalo cepiva. Slovenija je naročila 7 milijonov doz cepiva za 2 milijona prebivalcev.

Problem je nastal v tem, da eno od teh podjetij ne dobavlja količin, ki bi jih moralo in za to ne trpi nobenih sankcij. Predlagali so korektivni mehanizem, na podlagi katerega bodo zagotovljene dodatne količine cepiva za tiste članice EU, ki trpijo zaradi izpada pri AstriZeneci.

Je pa premier še poudaril, da je podjetje Pfizer doslej tudi edino podjetje, ki se je držalo rokov in dobav. “Včeraj ponoči sem dobil sporočilo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da je prva dobava že realizirana. Na jutranjem sestanku s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, smo zahtevali dodatne količine in dopolnitev pogodbe z AstroZeneco.” 

Kot je še pojasnil Janša bi zaradi tega lahko prišlo do resne politične krize v Evropi. V drugi polovici leta Slovenija prevzema vodenje Sveta EU. S to problematiko se takrat ne želi ukvarjati, saj želi v optimističnem vzdušju graditi okrevanje po epidemiji, zato na ta problem opozarja že sedaj.

Do poletja mora EU zagotoviti dovolj cepiva za 70 odstotno precepljenost vseh odraslih Evropejcev

Včeraj so ga namreč na Dunaju kolegi vprašali, zakaj se je udeležil srečanja, če pa je Slovenija med najboljšimi državami na področju cepljenja. Odgovoril jim je, da si ne predstavlja situacije v Evropi, če bodo ene države dosegle precepljenost, druge pa ne. Prav zato so predlagali “sklep, da do začetka poletja Evropska unija zagotovi dovolj cepiva za 70 % precepljenost vseh odraslih Evropejcev”.

Vsem pristojnim na Ministrstvu za zdravje je bilo že decembra naročeno, da kjerkoli je možno, za kakršnokoli ceno, naročijo cepivo. “Ne glede na to, za katero vrsto cepiva gre.” Slovenija je po njegovih besedah tudi rešila vse izpade, ki smo jih imeli zaradi zamude z AstraZeneco. Zato smo danes po cepljenju med najboljšimi državami EU.

Domen Mezeg