Premier Janša o razmerah v Ukrajini: Medel odziv ob ruskih napadih iz leta 2008 in 2014 se ne bo ponovil!

Janša je na novinarski konferenci spregovoril glede zaskrbljujočih razmer v Ukrajini in znjimi povezanih sankcij proti ruskemu režimu. (Foto: KPV)

“Ukrajini bomo zagotovili pomoč, s katero se bo lahko ubranila,” je na današnji novinarski konferenci glede ruske invazije na Ukrajino dejal premier Janša. Ob tem je izrazil prepričanje, da je v EU mogoče čutiti izjemno odločnost, in da se medli odzivi Zahoda iz leta 2008, ko je Rusija napadla Gruzijo, in leta 2014, ko je prišlo do zasedbe Krima, ne bodo ponovili. Povedal je še, da se zlasti ukrajinske sosede pripravljajo na migrantski val, slovensko ozemlje pa neposredno ni vojaško ogroženo. Obstaja pa okrepljena nevarnost ruskih kibernetskih napadov. 

Na današnji novinarski konferenci, povezani z rusko agresijo v Ukrajini, je spregovoril predsednik vlade Janez Janša: “Ukrajini bomo zagotovili pomoč, s katero se bo lahko ubranila.” Pozitivno v nastalih kriznih razmerah je izjemna odločnost znotraj EU k skupnemu, odločnemu odzivu. Janša je obljubil, da se medli odzivi iz leta 2008 (ruski napad na Gruzijo) in leta 2014 (ruska zasedba Krima). V Evropi potrebujemo realno vojaško moč, ki bo sposobna zavarovati naše demokratične vrednote.

Jutri se bo sestal vrh zveze Nato. Neposredne nevarnosti za vojaške spopade na slovenskem ozemlju sicer ni, obstaja pa nevarnost kibernetskih napadov, tako kot širše v EU. V Ukrajini je sicer ostalo več slovenskih državljanov, ki zaradi gneče na cestah ostajajo, denimo v prestolnici Kijevu, med drugim tudi več slovenskih gospodarstvenikov. Janša obisk v Ukrajini še vedno načrtuje, je pa zaradi več razlogov zamaknjen oziroma preložen. Sankcije pa bodo predstavljene na prihajajoči seji Evropskega sveta.

Na poljsko-ukrajinski meji stojijo kolone tovornjakov, ki skušajo zapustiti Ukrajino. (Foto: epa)

Pripravljajo se resni gospodarski in finančni ukrepi. Treba pa se je zavedati, da je Ruska federacija jedrska sila, regionalna vojaška sila in ekonomska sila in sankcije vselej prizadenejo tudi drugo stran. Rusko gospodarstvo je sicer odvisno od energentov in zahodne tehnologije. “Začenja se novo obdobje hladne vojne za Rusko federacijo, sankcije pa so usmerjene proti brezglavemu ruskemu vodstvu in ne tamkajšnjim ljudem.” Obstajajo tudi resni indici, da Ruska federacija na nekatera slovenska podjetja izvaja kibernetske napade.

Ukrajina mora čim prej stopiti na pot evropskih integracij
Janša je omenil tudi nedavne kibernetske napade na Portugalskem. V tej luči se je potrebno pripraviti na možnost, ko zdravnika ali v službo ne bo mogoče poklicati. Janša je še opozoril, da so zlasti sosednje države Ukrajine pa tudi Slovenija pripravljene na potencialen veliki migrantski val. Izpostavil je tudi skupno pobudo s poljskim premierjem Mateuszem Morawieckim, za čimprejšnjo vključitev Ukrajine v evropsko integracijo.

Domen Mezeg