fbpx

Premier Janša ocenil, da gre pri Mihi Kordišu za urgenten primer, novi sev koronavirusa pa se posebej hitro širi med otroki

Predsednik vlade Janez Janša. (Foto: STA)

Pri pristojnih institucijah se bom pozanimal, kako pomagat takšnim, ki trosijo take nebuloze,” je obljubil predsednik vlade Janez Janša. Poslanec stranke Levica Miha Kordiš je namreč redno januarsko sejo v Državnem zboru začel z besedami, da je politika po definiciji opravljanje skupnega dela za ljudi, Janši pa je očital, da nikoli ni bil le predsednik vlade. Predsednik vlade je na poslansko vprašanje poslanke Maše Kociper odgovoril, da pozna tudi študijo, ki kaže, da se angleški sev še posebej hitro širi med otroki. Pojasnil je še, da danes do 16. ure pričakuje mnenje strokovnih skupin, ali se bodo šole jutri odprle. “Najprej varujemo življenje, potem zdravje in potem še vse ostale stvari,” je Janša spomnil, kako imamo zapisano v Ustavi.

V državnem zboru danes poteka redna januarska seja, na poslanska vprašanja je odgovarjal tudi predsednik vlade Janez Janša. Poslanec Levice Miha Kordiš je postavljal vprašanje v svojem značilnem slogu, očital je Janši, da želi SDS doseči oblast z vsemi sredstvi. Korupcija je sredstvo in cilj vladanja, je dejal Kordiš in dodal, da predsednik vlade sedaj niti več ne skriva svojega kriminalnega delovanja. V svojem monologu je prav tako obtožil podjetje Majbert Pharm, da gre za združbo kriminalcev. Spomnimo, družba Majbert Pharm je naši državi dobavila hitre teste iz Kitajske, in sicer po ceni 1,982 evra, opozicija pa je seveda hotela tudi tu pokazati afero, ki je v resnici ni bilo.

Na vprašanje poslanca Kordiša je Janša odgovoril, da ne ve, ali naj njegovo vprašanje jemlje resno ali ne. “Glede na to, da opravljam tudi funkcijo ministra za zdravje, se bom pozanimal pri pristojnih institucijah kako pomagat takšnim, ki trosijo take nebuloze,” je še obljubil. Kordiš je še enkrat ponovil svoj monolog in tokrat vpletel v zgodbo še Roka Snežiča, ki naj bi bil vladni svetovalec. Poleg Snežiča je omenil še Dijano Đuđić in Jeleno Sladojević, ki naj bi po besedah Kordiša prav tako sodelovali v nečednih poslih, povezanih s Snežičem in zato posredno tudi z vlado. “Zakaj z njimi sodelujete, zakaj predajate oblast kriminalnim družbam,” je vprašal Kordiš, “zakaj se zgledujete po kriminalu, kot Viktor Orban?

Kordiš primer za kliniko v Avstraliji
Janša je odgovoril, da lahko doda edino še to, da gre za urgentni primer. “Bom preveril če imam v svoji kliniki v Avstraliji še kaj prostora na oddelku,” je ocenil stanje poslanca Kordiša. Nekateri poslanci so na to zagnali vik in krik, češ da je premier žaljiv. Matej Tašner Vatovec je dejal, da je Janša  pokazal nespoštovanje do institucije v kateri se nahajajo. Po njegovem mnenju je Kordiš namreč postavil popolnoma legitimno vprašanje, na katerega je predsednik vlade dolžan odgovorit. Predsedniku Državnega zbora Igorju Zorčiču pa je očital, da ne bi smel dovoliti, da premier kogarkoli tako odpravi. Oglasil se je tudi Luka Mesec in dejal, da je bilo vprašanje kratko in jedrnato, in sicer o kriminalni družbi Roka Snežiča. Vprašal je, kako je lahko tak človek svetovalec vlade za davčno politiko in opozoril na posmehljiv način odgovarjanja predsednika vlade. Zorčič je odgovoril, da če zastavljajo vprašanja  tako kot jih zastavljajo, naj se pač ne čudijo, da so tudi odgovori taki. Pripomnil je še, da Vatovec nikoli ni opozorili na besede Kordiša, ki so bile – kot dobro vemo – pogosto žaljive. Poslanci Levice so nato zaradi premierjevih odgovorov protestirali, napovedali obstrukcijo seje in zapustili dvorano.

Miha Kordiš (Foto: zajetje zaslona)

Angleški sev se hitro širi posebej med otroki
Vodja poslancev stranke SAB Maša Kociper je izrazila svoje mnenje, da obe strani delita ljudi in obe strani – tako leva kot desna ravnata narobe. Predsednika vlade pa je vprašala, ali se vlada zaveda negativnih posledic dolgotrajnega zaprtja šol za otroke in zakaj se ni odločila za uporabo mešanih modelov, ki jih je pripravilo ministrstvo za izobraževanje. Janša je najprej odgovoril ne očitke Kordiša in Mesca, da Snežič ni njegov vladni svetovalec, kar je tudi že večkrat povedal. Kociprovi pa je odgovoril, da se v tem trenutku pristojni ukvarjajo z vprašanjem, ali jutri sploh začeti s poukom ali ne, to je danes osrednje vprašanje. Na vprašanje, zakaj pri nas ni potekal pouk, je premier pokazal plakat stranke SD, ki je jeseni navijala za šolo brez mask. Tudi sedaj se oglašajo učitelji, ki nasprotujejo testiranju, opomnil in dodal, da je težko pričakovati, da bodo ti ljudje upoštevali vse druge ukrepe. Na komentar Kociprove, češ da so otroci največje žrtve, je Janša odvrnil, da so največje žrtve tisti, ki umrejo. Opozoril je, da se okužba med mlajšimi pokaže relativno pozno, večinoma takrat, ko se že prenese tudi na starejše. In starejši zaradi okužbe umirajo. “Ne vemo še ali se bo pouk lahko jutri res začel,” je še enkrat opozoril Janša.

Kociprova je nanizala še nekaj podatkov študij, ki kažejo na porast duševnih stisk, anksioznosti, poskusov samomora in zasvojenosti z računalniki. Otroci izgubljajo motivacijo za šolsko delo, je dejala in vprašala, ali vlada tehtata te dolgoročne posledice “izgubljene generacije”. Predsednik vlade je odgovoril, da pozna tudi študijo, ki kaže, da se angleški sev še posebej hitro širi med otroki. Pojasnil je še, da danes do 16. ure pričakuje mnenje strokovnih skupin, ali se bodo šole jutri odprle. Najprej varujemo življenje, potem zdravje in potem še vse ostale stvari je Janša spomnil, kako imamo zapisano v Ustavi.

Sara Bertoncelj