fbpx

Premier Janša odgovarja Sorosu, ki ga skrbi dogovor z evropskega vrha: “Ne vtikajte se v EU in Evropo, vaš umazan denar za t. i. NVO-je je poglavitni vir konfliktov na kontinentu!

George Soros (Foto: epa)

Predsednik vlade Janez Janša se je na družbenih omrežjih odzval na vtikanje v notranje zadeve EU s strani multimilijarderja in finančnega špekulanta Georgea Sorosa, ki je evropskim voditeljem, tam izza Atlantskega oceana in dežele “ameriških sanj”, znova solil pamet, da ne bi smeli sprejeti kompromisa glede evropskega proračuna in sklada za obnovo ter zagotoviti delovanje “vladavine prava”. Kot je v svojem kratkem sporočilu na družbenih omrežjih pričakovano zapisal špekulant Madžarska in Poljska predrzno ogrožata temeljne vrednote EU.

“Ne vtikajte se v EU in Evropo, prosim. Vaš umazan denar za t. i. NVO-je je poglavitni vir konfliktov na kontinentu, saj uničuje zaupanje med ljudmi in demokracijo. En Brexit je bil dovolj. EU potrebuje okrevanje in stabilnost. Kanclerka Angela Merkel je dobro opravila svoje delo,” se je premier Janez Janša odzval na hujskaški zapis finančnega špekulanta Georgea Sorosa, ki se je znova vtaknil v stvari, ki se ga povsem nič ne tičejo.

Kompromis glede proračuna, ki ga je Unija dosegla z državama, pa po njegovem prepričanju odraža zmotno prepričanje, da je to grožnjo enostavno mogoče zaobiti. Špekulant je v svojem članku z naslovom “Cena predaje Merklove izsiljevanju Madžarske in Poljske” na spletnem mediju Project Syndicate znova prodajal svoje stare “gnile” bučke. Njegov prirojeni verbalni “refluks” na uspešen evropski vrh je bil nepogrešljiv, saj uspešna, složna in združena EU nikdar ni bila njegova “intimna opcija”.

Kot v svojem “spisu” jamra Soros, je nemška kanclerka Angela Merkel delala pod ogromnim pritiskom, da bi preprečila madžarski in poljski veto na sprejemanje proračuna ter sklada za okrevanje. Poleg tega še navaja, da je kompromis, ki ga je dosegla z Madžarsko in Poljsko, najslabša od možnosti. Ob tem se prašujemo, zakaj je Soros v svoji rani mladosti odšel s trebuhom za kruhom, zapustil rodno Madžarsko in se podal v širni svet. Lahko bi to, po njegovem katastrofalno situacijo, uspešno reševal kar v svoji rodni domovini Madžarski kot politik ali pozneje kot poslanec v Bruslju.

Bivši predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in finančni špekulant George Soros. (Foto: epa)

Soros je v nadaljevanju še prepričan, da se EU sooča z eksistenčno grožnjo, evropsko vodstvo pa si ob tem celo drzne pristati na nekakšen kompromis. Tako madžarska kot tudi poljska vladajoča politika po njegovem prepričanju resno ogrožata vrednote, na katerih je bila EU zgrajena. Kot še pravi, gre le še za eno izmed tveganj, s katerimi se EU že sooča. “Popustljivost” Merklove razume kot posledico njene utrujenosti zaradi dolgoletnega službovanja in približevanja pokoju, medtem ko se Emmanuel Macron srečuje z drugimi težavami na francoskem političnem prizorišču. Prav tako Soros Orbana obtožuje obsežne korupcije, ki bi se s sprejetjem “vladavine pravih” menda razkrila.

Soros pravi, da je dogovor, sprejet na vrhu v Bruslju, grd 

Orbanove premoženjske koristi na račun EU in madžarskega naroda so po njegovem prepričanju mast, ki poganja kolesje njegovega režima. Sprejeta deklaracija po njegovem mnenju tudi močno slabi pravilo “vladavine prava”. Niti Evropska komisija, niti Evropski parlament, kaj šele vlade posameznih držav članic, se ne bi smele temu pravu izogniti, saj naj bi v Evropskem svetu predstavljal osrednjo skrb. Prav tako naj bi po njegovem prepričanju Evropski svet prekoračil svoja pooblastila, s tem pa omejil sposobnost Evropske komisije, da bi interpretirala pravo in delovala v skladu z dogovorjeno zakonodajo EU.

Madžarski premier Viktor Orban na vrhu EU v Bruslju. (Foto: epa)

Kot še pravi, gre za nevaren precedens, ker zmanjšuje pravno neodvisnost Komisije in je lahko vsaj v duhu v nasprotju s Pogodbo o Evropski uniji. Sprejet dogovor je zanj grd in očitno podcenjuje želje Evropskega parlamenta, ker pa so finančna sredstva nuja zaradi okrevanja po pandemiji, pa bo evropski parlament dogovor po vsej verjetnosti odobril. Vse kar lahko stori je, da izrazi moralno ogorčenje, ki ga morajo čutiti ljudje, ki so verjeli v EU kot zaščitnico evropskih in univerzalnih vrednot. Poleg tega se čuti dolžnega opozoriti, da bi kompromis utegnil močno načeti težko pridobljeno zaupanje, ki so ga institucije Unije pridobile z ustanovitvijo sklada za oživitev gospodarstva.

“Unija ne more spodkopavati lastnih načel, ne more jih spreminjati glede na politične želje nekaterih držav članic”

“Skupnost sestavljajo različni modeli demokracij, kajti evropski narodi se med seboj razlikujejo. Raznolikost pa je evropsko bogastvo, in ne prekletstvo. Pričakujemo enako obravnavo in spoštovanje pogodb. Unija ne more spodkopavati lastnih načel, ne more jih spreminjati glede na politične želje nekaterih držav članic,” je v svojem sporočilu za javnost nedavno poudaril predsednik vlade Republike Poljske, Mateusz Morawiecki. Premier je navedel poljsko stališče glede pogojevanja sprejetja proračuna in svežnja za obnovo EU z vladavino prava, dotaknil pa se je tudi odziva na pandemično krizo in evropsko solidarnost.

Poljski premier Mateusz Morawiecki. (Foto: wikimedia commons)

“V tem odločilnem trenutku, ki terja medsebojno solidarnost, pa je v Evropi vzniknil duh delitve, kot da bi bili ogromni napori, ki so bili vloženi v Sklad za okrevanje, izničeni zaradi stvari, ki je bila vedno šibka točka naše celine: težnje k sporom ter iskanja delitev namesto povezovanja. Način, na kakršnega naj bi bilo v uredbo vključeno pogojevanje proračuna z vladavino prava, vzbuja resne pomisleke o pravnih podlagah tega mehanizma ter postavlja pod vprašaj načeli zaupanja ter lojalnega sodelovanja med državami članicami in institucijami Evropske unije,” je ob tem še dejal Morawiecki. V nadaljevanju Morawiecki pravi, da je Zakonodaja o zaščiti proračunskih interesov Evropske unije podrejena Pogodbi o Evropski uniji. “Ne more torej zaobiti, nadomestiti ali pa spreminjati načel, ki so opredeljena v Pogodbi. Mehanizem vladavine prava v Uredbi je izogibanje, nekakšno ‘nadpisanje’ prava nad Pogodbo, natančneje nad 7. členom Pogodbe o Evropski uniji.” 

“Veto je metoda ohranitve kompromisa in je prepreka pred vsiljevanjem volje trenutno močnejših”

“Ni si torej težko predstavljati situacije, da kakšni politični sili v Evropski uniji ni všeč ustavna ali gospodarska reforma, uvedena v določeni državi članici. Dovolj je, da se jo v medijih in v Evropskem parlamentu poimenuje kot kršenje vladavine prava in grožnja z ukinitvijo evropskih sredstev ima prosto pot. Ali si tega resnično želimo? Dopustitve take arbitrarnosti? Ustvarjanja takih notranjih silnic, ki bi jih ta ureditev povzročila?” je ob tem zaskrbljen Morawiecki, v nadaljevanju pa pojasnjuje, da tovrstno reševanje omogoča neslutene možnosti za izvajanje političnega pritiska na potek zadev v notranji politiki držav članic. “Poudarjam: v notranji politiki. Danes je ta poljubnostni, politično motiviran mehanizem uperjan v Poljsko, vendar ali imamo kakšno jamstvo, da jutri ne bo uperjen v drugo državo, ki se ne bo želela podrediti politični volji institucij iz Bruslja?” 

Nestrinjanje s takim stanjem zadeve, torej veto, ne vodi v slabitev Evropske unije. Gre za mehanizem, ki je vgrajen v realnost struktur Evropske unije, v skladu z duhom Skupnosti in njeno demokratično naravo. Gre za varnostni ventil, ki je potreben za obstoj Unije. “Gre za metodo ohranitve kompromisa in je prepreka pred vsiljevanjem volje trenutno močnejših. Je potrditev tega, da je glas vsake države članice enako pomemben. Charles de Gaulle je nekoč povedal, da “človek žrtvuje prihodnost za sedanjost zgolj zaradi strahu pred tem, da bi rekel ‘ne’.” Poljska se čuti soodgovorna za prihodnost Evrope. Zato je naš ‘ne’ predlaganemu mehanizmu obenem ‘da’ Evropi, resnično združeni v raznolikosti, svobodni, enakopravni in solidarni.”
 

Domen Mezeg