fbpx

Premier Janša po seji SNAV: Prioriteta vlade je zagotavljanje delovanja kritične infrastrukture!

Borut Pahor, Janez Janša in Igor Zorčič po seji SNAV (Foto: posnetek zaslona)

Po seji Sveta za nacionalno varnost je sledila novinarska konferenca, na kateri je predsednik vlade Janez Janša povedal, da smo nevarnost novega koronavirusa žal pričakali le delno pripravljeni: “Res je, da se je vedno dobro učiti iz napak drugih. Glede na stanje, kakršno je vlada dobila ob primopredajah v petek in tekom vikenda lahko rečem, da smo reagirali, tako kot se pač lahko reagira, če skočiš v prazno kabino tovornjaka, ki že vozi po cesti in ga skušaš upravljati. To je tudi razlog, da smo formirali krizni štab. To ni nekaj običajnega, to je vlada, ki dela v razširjeni sestavi, skupaj s ključnimi operativci, da se lahko ti ukrepi sprejemajo v realnem času.” V zadnjih treh dneh je bila sprejeta vrsta ukrepov, na katere se po Janševih besedah običajno čaka več mesecev, nekateri od njih pa se bodo še dograjevali: “Spremljamo natančno, kaj se dogaja v naši soseščini in v Evropi in v svetu. V stiku smo z voditelji teh držav in z domačimi ter tujimi strokovnjaki.”

Kot je povedal predsednik vlade Janez Janša, skušajo poenotiti delovanje t. i. stroke, želijo biti seznanjeni s tem kar se dogaja neposredno na terenu in reagirati v skladu s celotno sliko: “Naša prioriteta je v tem času, da predvsem zaščitimo najranljivejše, tiste ki so najbolj izpostavljeni, bodisi okužbi, bodisi posledici te bolezni. Naša prioriteta je, da kljub vsem tem zastojem v javnem življenju zagotovimo funkcioniranje kritične infrastrukture, da zagotovimo zadostne blagovne in ostale rezerve in predvsem se trudimo da v tem času zagotovimo veliko pomanjkanje zaščitne opreme, brez katere se nekaterih dejavnosti enostavno ne da opravljati.” Bistveno manj zastojev bi bilo po njegovih besedah, če bi imeli več zaščitne opreme in bi se nekateri ukrepi lahko v tem primeru sprejemali selektivno: “V skladu s tem, kako bo potekala nabava te zaščitne opreme, se bodo ti ukrepi tudi sproščali.”

Kako bomo upočasnili širjenje virusa, je v največji meri odvisno od državljank in državljanov samih
Kar se tiče socialne varnosti, zagotavljanja pogojev za to, da bo gospodarstvo, javni sektor ostalo v kondiciji, ki bo zagotavljalo normalno življenje, bo vlada sprejemala vse ukrepe, ki bodo potrebni. Kot je poudaril Janša v teh razmerah fiskalno pravilo ne velja in se ti okviri bistveno širijo: “Tako na evropski kot na svetovni ravni. Praktično vsako uro prihajajo novi predlogi, kako se tudi širše organizirati zato, da se bomo kot del Zahodne civilizacije soočili s temi izzivi.”

“Na tem mesu naj izrečem pohvalo vsem, ki so v zadnjih tednih pregorevali v laboratorijih, v ordinacijah, v domovih za ostarele, povsod, kjer so kritične točke, že v začetku razvoja te epidemije. Ki so pregorevali pri tem, da reorganizirajo tiste ključne sektorje zdravstvenega sistema. Zahvaljujem se županom slovenskih občin, ki so preko vikenda in včeraj organizirali številne stvari, ki se lahko zgodijo samo v okolju, v katerem živimo. Apeliram na vse, ki mogoče tega izziva niso vzeli dovolj resno, da ga vzamejo izjemno resno. Predvsem pa iskrena zahvala vsem tistim državljankam in državljanom, ki te ukrepe jemljejo resno, ki se obnašajo odgovorno do sebe in do drugih, ker to je daleč najbolj učinkovit ukrep, ki ga lahko v tem primeru sprejmemo,” je povedal Janša.

Vlada bo po njegovih besedah v naslednjih dneh nekatere ukrepe stopnjevala, proučujejo pa tudi izkušnje v sosednjih in drugih državah, kjer so bili nekateri ukrepi že sprejeti: “Naklonjeni smo učinkovitim, vendar deloma selektivnim ukrepom in reagiranju, še enkrat pa ponavljamo, da se vsega z dekreti in odredbami ne da urediti. To, kako bomo upočasnili širjenje virusa, je v največji meri odvisno od tega, koliko se bomo sami kot posamezniki zavedali te nevarnosti in ustrezno reagirali.”

Pahor se ne spomni, da bi na SNAV že kdaj delovali vsi politični deležniki
Predsednik republike Borut Pahor je uvodoma povedal, da bo težko, a, da bomo na koncu uspeli: “V to sem prepričan iz dveh razlogov: “Prvič zato, ker ocenjujem, da pristojne oblasti in službe ravnajo po svojih najboljših močeh. Po okoliščinah, ki jih prej nismo poznali in jih nismo mogli predvideti in v katerih je po najboljši možni presoji mogoče sprejemati sorazmerno ali pa celo nesorazmerno potrebne ukrepe. In drugič, ker ti ukrepi naletijo na razumevanje ljudi.”

Ob tej priložnosti se je Pahor zahvalil vsem ljudem, ne le tistim, ki jih je kot predsednik že pohvalil posebej in skrbijo za ukrepe ter njihovo izvajanje, temveč vsem, ki dosledno upoštevamo navodila pristojnih: “To rešuje življenja, to daje občutek skupnosti, to nam vliva optimizem, da se boo prebili skozi to prvo fazo krize, skozi zdravstveno krizo.” Potem bo po njegovih besedah morda prišlo do posledic, v gospodarskem, socialnem in političnem življenju, a zdaj gre najprej in predvsem za zdravje in potem bo šlo tudi zato, da bomo ohranili razumevanje, spoštovanje, solidarnost, da bomo ukrepali tako, da bo na koncu vseh kriz naša država ter naši ljudje izšli iz teh zahtevnih in nepredvidljivih časov z občutkom, da smo znova, kljub temu, da si nismo mislili, da bo potrebno govoriti vnovič o tem, enotno, politično in narodno, državno enotno, premagali krizo: “Rad bi se zahvalil vsem, ki so bili danes na sestanku SNAV, ne spomnim se, morda me bo PV popravil, da bi kdaj na sestanku SNAV sodelovali vsi politični deležniki iz razprave sem razumel, da obstoji izjemna, izjemna politična pripravljenost, da si prisluhnemo, da se razumemo.”

Kljub razlikam, ki morajo biti, da se poiščejo najboljše rešitve, sta ton in atmosfera vlivala upanje, da bomo v demokratičnem, strpnem dialogu našli strateške in konkretne rešitve, še meni Pahor: “Prav tako, ob tej politični enotnosti, moramo opazovati z enim posebnim veseljem, s ponosom, to narodno enotnost. Seveda so ljudje, ki se ukrepov ne držijo, ampak če danes pogledam v kratkem razdobju ravnanja oblasti, ljudi, da razumejo, da gre za njih in vse nas skupaj.”

Zorčič poudaril pomen enotnosti v času kriznih razmer
Spregovoril je tudi predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, ki je sporočil, da je DZ sprejel nekaj pravil in ukrepov, ki se dotikajo vprašanj preprečevanja širjenja okužb, kar je pomembno, ker gre za ključno institucijo, ki mora obdržati funkcijo ne glede na razmere v državi: “Torej tudi v situaciji izrednih razmer, vojen in podobnega. Zagotovo tudi v primeru razmer, ki smo jim priča danes. Kar bi želel izpostaviti je to, da je Slovenija, državljanke in državljani, pričo vseh ukrepov na nekaterih področjih omejeni, kjer prej niso bili. Omejena je nekako svoboda gibanja, vse z nekim višjim ciljem, da se preprečuje širjenje okužbe in, da je ključno v tem momentu, kjer vidim osrednjo vlogo DZ, da je vsa politika v zvezi z ukrepi, ki se sprejemajo enotna.”

Kot je povedal, je danes SNAV pravzaprav pokazal, da so politiki ne glede na strankarsko pripadnost v zvezi z ukrepi bistveno bolje enotni, kot bi morda izhajalo iz razprav, kot smo jim priča na družbenih omrežjih: “Rad bi, da se ta enotnost posreduje državljankam in državljanom tudi skozi, bodisi izjave, bodisi delo politikov, da ne bodo državljanke in državljani mislili, da so kakršnakoli razhajanja glede tega, kako nasloviti izzive, ki jih kriza prinaša.” Obstajajo interpretacije ukrepov, kakšni bi morali biti sprejeti ob katerem času: “Na koncu koncev bomo računico o tem, kar bi moralo biti storiti, še imeli čas delati. Za to situacijo pa je ključno, da ostanemo enotni. Jaz sem prepričan, da ta enotnost politike v Državnem zboru obstaja. Pred nami bo izredna seja, predvidena sicer za jutri, ampak glede na napovedan nov zakon oz. dva zakona, se bomo verjetno na kolegiju PDZ odločili, da se prestavi na četrtek in, da se zajameta še dva nova zakona na obravnavo na sami seji. Izredna seja bo pokazala, da si vsi poslanke in poslanci ne glede na politične barve želimo, da se tisto, kar je nujnega sprejeti v državi, sprejme hitro in učinkovito.” Prepričan je, da bo sama izvedba seje pokazala, da danes ni čas za nikakršna politična obračunavanja.

“S te funkcije bi seveda želel to enotnost posredovati tudi na vse ostale državljanke in državljane, ki spremljajo dogajanje v DZ in spremljajo vsa uradna navodila in napotke ter ravnajo samozaščitniško in ravnajo odgovorno do sebe in svojih bližnjih,” je sklenil svoje besede Zorčič.

Rok Krajnc