fbpx

Premier Janša se bo danes na povabilo francoskega predsednika Macrona udeležil obiska v Parizu

Foto: Demokracija, epa

Predsednik vlade Janez Janša se bo na povabilo predsednika Francoske republike Emanuela Macrona, v četrtek, 29. aprila 2021, mudil v Parizu. Obisk predstavlja pomemben doprinos k poglobitvi dialoga na najvišji politični ravni s Francosko republiko,” sporoča slovenska vlada. 

Premier Janez Janša se bo na povabilo francoskega predsednika Emmanuela Macrona v četrtek mudil na delovnem obisku v Parizu, so danes sporočili iz premierjevega kabineta. Govorila bosta o predsedovanju EU, spopadanju s pandemijo covida-19, nadgradnji sodelovanja med državama ter položaju na Zahodnem Balkanu in drugih mednarodnih temah.

V premierjevem kabinetu so ob tem izpostavili, da predstavlja obisk predsednika vlade pomemben doprinos k poglobitvi dialoga na najvišji politični ravni s Francijo. Evropske teme in zaporedno predsedovanje obeh držav Svetu EU pa predstavljajo pomemben element uresničevanja strateškega partnerstva med državama, katerega letos praznujemo deseto obletnico.

Pri tem so kot pomemben povezovalni element zaporednih predsedovanj Svetu EU izpostavili konferenco o prihodnosti Evrope, za uspešno izvedbo katere si prizadevata obe državi. Na Macronovi spletni strani je navedeno, da bosta s slovenskim premierjem imela delovno kosilo, piše STA.

Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici letošnjega leta, Francija pa bo za njo polletno predsedovanje prevzela 1. januarja 2022. Iz Slovenije se je nazadnje v Franciji septembra lani mudil predsednik republike Borut Pahor, ki je s francoskim predsednikom Macronom na delovnem srečanju govoril predvsem o poglobitvi strateškega partnerstva med državama in prihodnosti Evropske unije. Pred tem si je ogledal finale kolesarske dirke po Franciji, na kateri sta slavila slovenska kolesarja Tadej Pogačar in Primož Roglič. Pred tem je bil septembra lani na uradnem obisku v Sloveniji francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

Sara Kovač