fbpx

Premier Janša: V zadnjih dneh smo pridobili odločilno podporo Francije, Španije in Grčije, tako da bomo prvič vabljeni v članstvo v Med-7!

Foto: twitter

“Darilo Sloveniji za 30. rojstni dan – MED7. Slovenija je sredozemska država, ki pa še ni vključena v formalno skupino sredozemskih (mediteranskih) držav MED7. V zadnjih dneh smo pridobili odločilno podporo Francije, Španije in Grčije, ki skupini letos predseduje,” je na Twitterju sporočil predsednik vlade Janez Janša, ki se je včeraj v grčiji udeležil ekonomskega foruma ter se srečal z grškim predsednikom vlade Kyriakosom Mitsotakisom.

Slovenija je že večkrat izrazila namero, da bi se priključila skupini sedmih sredozemskih članic EU (MED7), v kateri so Francija, Italija, Španija, Grčija, Malta, Ciper in Portugalska. Mediji so pred časom poročali, da naj bi Slovenijo pri tej nameri tiho blokirala Francija, ki naj bi imela določene zadržke – a tudi to se je v zadnjem času spremenilo. Grški zunanji minister Nikos Dendias je sicer že lani septembra, ko je v ljubljani obiskal zunanjega ministra Anžeta Logarja, pozdravil slovensko željo po vključitvi v skupino sedmih sredozemskih držav. Pripravljenost, da podpre članstvo Slovenije v sredozemski skupini držav Med 7 pa je izkazala tudi Malta. S trdnim sodelovanjem med državami lahko skupina Med 7 postane močna skupina v Evropski uniji, je februarja poudaril malteški zunanji minister.

Predsednik vlade Janez Janša se je po včerajšnji udeležbi na 6. Delfi ekonomskem forumu, kjer je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU in spregovoril tudi o nekaterih aktualnih temah, srečal tudi z grškim predsednikom vlade Kyriakosom Mitsotakisom. Temu se je zahvalil za podporo Grčije, da bo Slovenija lahko postala del skupine Med-7 oziroma mediteranskih držav. Po besedah predsednika vlade je ta podpora zelo dragocena. “Pripravljeni smo deliti del odgovornosti za ekološka in varnostna vprašanja v Mediteranu,” je ob tem dejal premier.

 

Sara Bertoncelj