fbpx

Premier Janša zaradi dogajanja v Ukrajini sklical Svet za nacionalno varnost

Foto: Vlada RS

Premier Janez Janša je za danes ob 18. uri sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri bodo spregovorili “o nacionalno varnostnih vidikih agresije Ruske federacije na Ukrajino”, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Predsednik vlade je na sejo povabil predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika  DZ Igorja Zorčiča, predsednika DS Alojza Kovšco in predsednika največje opozicijske stranke v DZ Marjana Šarca iz LMŠ.

Poleg njih pa še direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška, direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroša Britovška, direktorja Urada vlade za informacijsko varnost Uroša Sveteta in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša, so navedli v premierjevem kabinetu.

Omejitve v slovenskem zračnem prostoru
Slovenska vlada je sicer na petkovi izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru. Z njimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, so sporočili po seji vlade.

Kot so dodali, bo ob tem zagotovljena ustrezna koordinacija s civilno kontrolo zračnega prometa, omejitve pa ne bodo vplivale na izvajanje rednega letalskega prometa. Razpravljala in sprejela je tudi nekatere dodatne ukrepe kriznega odzivanja ter sprejela sklep o pomoči Ukrajini v vojaški opremi, so še sporočili.

Sara Kovač