Premier je Šarec, Požar ni

Foto: STA

Ko se je premier Marjan Šarec v ZDA slikal z Donaldom Trumpom in Melanio, se je šef svetovne velesile znašel pod plazom obtožb, da zlorablja položaj. Opozicijski demokrati so ga v kongresu celo uradno obtožili. Na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je menda pritiskal, da bi iz Ukrajine očrnili Joeja Bidna. Biden se trudi, da bi postal Trumpov tekmec na predsedniških volitvah, ki se naglo bližajo. Trumpova verzija je povsem drugačna.

Za dogajanje v ZDA, kjer je bil Zelenski prava zvezda posnetkov s Trumpom, Šarec ni kriv. Je pa za slovensko, kjer so sumi zlorab po pisanju medijev tudi velikanski, le političnih strank je tukaj več, glavni igralci, ki nam jih mediji slikajo, pa se zdijo sumljivo nenavadni.

Za Donalda Trumpa nam predstavljajo celo novinarja Bojana Požarja. Ta menda oblastno zlorablja državna podjetja, ki mu bogato financirajo kampanje in medijsko kariero, so nam zadnji teden slikali največji mediji v državi. Lep del jih je v državni lasti ali v lasti z oblastjo povezanih tajkunov.

Premier Marjan Šarec z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in njegovo ženo Melanio (Vir: Twitter)

Ali Požar komandira v državi?
Da imamo premierja Šarca in kup strank, ki imajo res oblast, je bilo v zgodbah nekoliko skrito. Še bolj pa, da Požar v resnici nima nobene oblasti. Se pa premier Šarec, ki jo ima, dobro zaveda, kako koristno je lahko vodenje vlade, kar je dokazal že lani s pozivom direktorjem državnih podjetij, naj premislijo, kaj financirajo v medijih, s katerim je podprl kampanjo Doma Saviča, ki so ga motili oglasi Telekoma na Nova24TV.

Domen Savič (vir: STA)

Savič je s kampanjo proti sovražnemu govoru takrat navduševal del politikov na oblasti in medijev, ker je sporočal, da je prav, da se opozicijskih medijev ne financira. Tega je del elite vajen iz titoističnega socializma, da o Hitlerjevem nacizmu ne govorimo. Da živimo v sistemu, v katerem je opozicija nekaj normalnega, in da je povsem normalno tudi, da ima kak medij, ki za delo potrebuje financiranje, je za tiste, ki si želijo vrnitev v preteklost, pač nenavadno.

Premierjev poziv, kot se je zdaj pokazalo, ni deloval. Ali pa ni deloval v pravo smer. Državna podjetja so na veliko oglaševala pri Bojanu Požarju. Ki tudi ni čisto pravi. Ni naš. Državni in paradržavni mediji so poročali celo, da je politik Požar zlorabljal denar največjih državnih podjetij za svojo volilno kampanjo in medijske obračune s samim šefom vlade Šarcem.

Da so državna podjetja Požarju nakazovala nesorazmerno veliko denarja, je potrdil tudi predavatelj iz Fakultete za družbene vede Marko Milosavljević, ki pa ni postregel s primerjalnimi podatki, koliko so dobili drugi. Kar bi bilo zanimivo. A za druge oblast ne objavlja številk. Hkrati nas je ob Požarju Milosavljević presunil z opozorilom o nezdružljivosti vlog novinarja in politika “tako z etičnega kot verjetno tudi s pravnega vidika”.

Marko Milosavljević (Foto: STA)

Da je Požar politik, je bedarija. Požar si je lani želel postati politik, a mu je spodletelo na celo črti. Na volitvah. Ni funkcionar in nima nobene oblasti v tej državi. Ima jo Šarec, ki je nekoč kot komik delal na javni RTVS. Da Milosavljević to spregleda, je zanimivo.

Sumljiva transparentnost le pri enem
Je pa Požar na volitvah kandidiral z lastno stranko, po porazu pa ostal novinar. A kandidiralo je za politične stranke leve sredine še cel kup znanih novinarjev iz največjih medijev. Dobili smo novo evropsko poslanko Ireno Jovevo, ki je k Šarčevi LMŠ prišla iz POP TV tik pred volitvami, dobili smo že staro poslanko SD Tanjo Fajon, ki je bila pred izvolitvijo do SDS nepristranska dopisnica RTV Slovenija iz Bruslja. Da ne govorimo o tem, da se je po volitvah kup prej neodvisnih novinarjev nenadoma zaposlilo v vladi in parlamentu. Zaradi koalicijskih strank, s katerimi so povezani, seveda. To so preprosto dejstva.

Irena Joveva (Foto: STA)

Požar je pravzaprav eden redkih, ki ni preskočil. Številni v medijih ga sovražijo. Tudi sam sem z njim v preteklosti že imel kak konflikt. Požar gre pogosto do meje, je rumen, zadnje čase pa je sprožil ali vsaj pisal o praktično vseh aferah sedanje vlade, ki so kup ministrov stale položajev. Veliki mediji so številne spregledali, kar je bilo zanje precej nerodno. Ministrov pa ni odstavljal Požar, kot se včasih govori. Marjan Šarec jih je.

Nazadnje je Šarec sprejel odstop generalnega sekretarja svoje stranke Braneta Kralja, ki ga še ni zares zamenjal. Udaril pa mu je Požar še po sekretarju za nacionalno varnost, nekdanjemu obveščevalcu Damirju Črnčecu, ki je vodenje svojega zasebnega podjetja prepustil predstavnici Westinghausa v državi. V času, ko Šarec napoveduje gradnjo drugega bloka nuklearke, kar je cilj države že od časov prve vlade Janeza Janše, je to zanimiva izbira direktorice.

Nekoliko sumljivo je, da so takoj potem iz državnih podjetij k Vladimirju Vodušku prišli podatki, koliko tam sofinancirajo Požarja. Ni pa nujno povezano le s Črnčecem, Požar ima veliko nasprotnikov.

Vladimir Vodušek (Foto: STA)

Preostali mediji, ki imajo več denarja in novinarjev in ki so bili ob nenavadnih dogajanjih v vladi zadnje leto neopazni in komaj kaj vplivni, so zgodbo o Požarju pograbili. Večina teh medijev se sooča s hudim izgubljanjem naklad in zaupanja javnosti in s tem tudi s finančnimi težavami, in ta mešanica je številne najbrž zanesla in so nam Požarja predstavili kot nekakšno oblast in velikansko medijsko silo, ki zlorablja državna podjetja za financiranje svojih volilnih kampanj in medijev. A ta zgodba velikih medijev zanesljivo ne bo rešila. Slika, ki nam jo rišejo, je namreč njihova lastna.

Višji prispevek za RTV
Požar ni glavni igralec. Požar nima velikega medija pa tudi nima neposrednega vpliva na državna podjetja. Nekdo drug ima vse to. Oblast sta Šarec in njegova koalicija petih strank, ki ji večino zagotavlja Levica. Ti imajo vpliv na delitev denarja države in državnih podjetij in tudi na številne medije.

Požarjeva neuspešna kampanja za poslanca je bila lani, nasprotno od tega, kar pišejo mediji, slabo financirana. Bogato, glede na število volivcev, so trošile vladajoče SMC, DeSUS in SD. V uradnem in neuradnem delu. SMC in DeSUS celo denar ni pomagal. Takšna je uradna slika stroškov vseh strank in njihovih dosežkov:

Foto: Spletni časopis

Stroški kampanj pred volitvami v DZ
Očitki v medijih, da so Požarjevo kampanjo podprla državna podjetja, so bili izmišljotina na ravni Janija Möderndorferja in celo bolj rumeni, kot je občasno Požar sam. So pa državna podjetja, ki jih obvladujejo kadri koalicijskih strank, gotovo oglaševala v Požarjevih medijih. Kot še v številnih.

V primerjavi s strankami, ki nam vladajo, Požar ni imel veliko možnosti v kampanji. Vladajoči so si uzakonili velike dotacije iz državnih proračunov, drugim pa prepovedali, da bi karkoli dobili od pravnih oseb na račune za kampanje ali poslovanje strank. Požarju državna podjetja na stranko ali volilni račun niso smela nakazala niti centa. Če bi, bi se ta podjetja in direktorji znašli v težavah. Doletele bi jih kazni zaradi kršitve zakona in ne le kritika, da so financirali napačnega. Ne našega.

Da je na volitvah tudi brez denarja mogoče doseči veliko, je dokazal Šarec. Ali mandat pred tem še veliko bolj Miro Cerar. Oba sta vodila prej nepomembno stranko in uspela. A podprli so ju veliko večji mediji s proračuni drugih dimenzij, ki jih napajata država in oglaševanje državnih podjetij.

Dejanski problem večine teh večjih medijev pa je, da so v precejšnjih težavah. Tisk zaradi hudega upada naklad, ki je še krepko hujši kot drugod v zahodnem svetu. Ljudje jim, zdi se, preprosto več ne verjamejo. Zato je Požar, pa čeprav je rumen in še vse mogoče, nevaren. Ljudje mu nekako občasno še verjamejo. Ali drugače: veliko večji in bolje plačani mediji so slabši.

Na javni RTV pa imajo drugačne težave. S sto milijoni evrov zbranih prispevkov so varni pred “izgubljanjem naklad”, za reklame dobijo še dodatno, je pa direktor Igor Kadunc zadnja leta razveselil sindikate z obsežnimi zaposlovanji kadrov, ki ne izpolnjuje pogojev, da bi smeli tam delati, a že dolgo delajo. Vlada pa je vsem tam zaposlenim v zadnjem letu še krepko povišala plače. Zdaj pa se vladajoči upirajo, da bi povišali prispevek za RTV, da bi ljudje to vladno velikodušnost plačali. Ker ta del pa nikoli ni popularen.

Za vpitjem o Požarju zadnji teden se, tako se zdi, pripravljajo rešitve za vse te probleme. Za tisk bo oblast znižala stopnjo DDV na pet odstotkov. Iz Dela Stojana Petriča, ki ima, ko gre za dnevnike, monopolni položaj, Forum 21 že dalj časa zahteva ukrepe. Za elektronske izdaje so poslanci DDV zadnji teden že znižali z 22 na 9,5 odstotka. In ni vrag, da bo Šarec poskrbel tudi za višji prispevek za RTV, ki ga, kar pomnim, zahteva direktor Kadunc.

Požarja tudi, če mu povsem ustavijo reklame državnih podjetij, najbrž ne bodo utišali. Ga bodo pa poskušali bolje preglasiti. Državni denar pomaga.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • sloustava

  Samo SKUPAJ bomo premagali sovraga forumasa21, kucanizem in serpentinskov. Vsi na Preserca! 10. oktober je Dan D za slovenski zivelj , za domovino!

 • xtc

  Xaraxch in Muri sta vse bolj politična mrliča novi obrazi pa bodo vse manj prijemali sploh s krizo.

 • gornik

  Kaj ta naša vlada misli…….., če SPLOH KAJ ???
  O, ja.
  Blindirana vozila, visoke zidane ograje, falcona in veselo v obljubljeno deželo, kjer jih že čakajo $$$

 • mare

  Savić, Milosavljević, Joveva, Janković, Pa madona a smo v Srbiji…

  • KAPIBARA

   Ne mi tam

   ONI TU !!

  • pajot

   Masleša,prijović,Milosavljević….škoda časa…bi moral najmanj še pol ure naštevat.
   Imam pa rešitev.
   Čefurji raus.
   tako kot to ugotavlja čefur goran.

 • jefferson 55

  Tale Požar je res en patetičen revček. Na lokalnih volitvah je dobil 0.66% glasov oz. manj kot 300 glasov. Niti vsi njegovi frendi in familija niso glasovali zanj … Boleče. Kandidira na vsakih volitvah in vsakokrat doseže število glasov, ki je manjše od števila prebivalcev Hutter bloka. Ima rumeni portal, ki ga praktično nihče ne bere. Ima diplomo, ki je “izgubljena”. Sam sebe imenuje “novinar”, ampak članki v Lady so bolj verodostojni kot njegovi.

  Tragično pri njem je to, da se je odločil za poslanstvo, za katerega nima talenta. Mogoče bi moral svojo vztrajnost unovčiti kot fizični delavec v kaki firmi. Bi bil bolj srečen in manj zasmehovan.

  • Nata

   Tipična slovenska lastnost. . . . . pljuvamo brez argumentov in predvsem ne maramo odkrite besede ? Že videno v preteklih desetletjih !
   Primerjava z Lady pa je patetična, ja !!

  • Stajerka

   ….samo in izključno takšni komentarji dokazujejo, da je smer prava……živčki popuščajo……ko ni več argumentacije, sledi osebna diskreditacija in žalitve……ok, bolj se je za bat, da pričnete uporabljat stare metode likvidacije…..pa imam občutek, da niste daleč od tega……

   ….vaše sovraštvo je ravno toliko, če ne celo bolj, brezmejno kot človeška neumnost……prosto po Einsteinu…..

  • pajot

   patetičen revček si ti.
   Fajn se imej,arsenoviću…he,he,he…

  • montyamp

   Ajde bre majmune , čitaj ovo :
   UDBOVSKI DECI , komunistom in levici ne preostane drugega, kot da lažejo in sovražijo.
   Sovraštvo ni znak sedanjega zla, temveč je posledica medvojnega in povojnega velikega zločina.

  • Lon Wolf

   Vse kar mislimo, govorimo, izrečemo ali zapišemo o drugih, smo sami!

 • Andrej

  Komunisti potrebujejo notranje sovražnike. Če jih ni, jih pa naredijo. Evo, so dobili – naredili Požarja.

 • Nata

  Na športnem parketu Srbe še prenašam, ker se borijo vsem na očeh.Žoga je okrogla , zmaga tisti, ki ima bolj srečno roko .

  Takole prikrite Srbe prav povsodi, v vseh Ustanovah v Sloveniji, pa ne prebavljam.
  Kaj je , Slovenci ? Bomo udarili po mizi, ali se bomo zopet skrili – pod mizo ?

  • rubec

   Bunka na televiziji, Jasno čifurka je rekla, da je za nas medalja praktično zlata. Me zanima, kdaj so srbi opazili, da so jim v franciji podtaknili aluminij. Če sploh so opazili.

   • Nata

    Uh. . . . . .bo še cirkus !!

   • JANEZ GUS

    A je ta Modričeva srbkinja…

    • rubec

     Da. In baje zase celo misli, da je fatta fatal.

   • tomven

    Sam res, tud jest sem opazil kaka šunka je ratala ta sanja…

 • Andrej, Miha ali Jure

  Ker je posvojen, misli da smo tudi mi posvojeni. Vlada katera ti dela za hrbtom ni vlada.

 • Vera

  Šarec : ” Oblast to,sem jaz “.Upam,da ne ves mandat.

 • Stajerka

  ….Požar kuri, kuri in kuri…..sedaj je na ogenj pričel vlivat še olje…….Šarcu se bo odpelalo, njegov ego in kratka pamet, NE bosta prenesla takšnih pritiskov…….verjetno lahko v DZ v kratkem pričakujemo izpad neslutenih razsežnosti……je pa vprašanje kako bo to izpeljal – JJ se je lotil direktno kot poslanca in vodjo opozicije……pri Požarju bo malo težje – JE SUIS POŽAR……

 • montyamp

  Panika u murglosrbiji .

 • Antonius

  Bojan Požar?! Zamerim mu, ker se je s knjigo, kot podgana, spravil na Melanijo. Koga normalnih, razen Požarja pa zanima, kdo je bil prvi z Melanijo v postelji.
  Kar se pa slovenskega *neodvisnega* novinarstva tiče, nam pa dovolj zgovorno pripoveduje podatek, da sta se iz politike v RtvS, mirno vrnile nazaj med novinarje levičarki Majda Širca in Ljerka Bizilj.
  V demokratičnem svetu je ustaljena praksa, da se bivši novinar iz politike ne more nič več vrniti nazaj med novinarje, ker kot bivši politik vi več vreden zaupanja, ker ne more biti objektiven v presoji političnega dogajanja. Ampak, pri nas je to mogoče, ker je razen Nove 24TV in Požarjeve tv, vsa ostala tv kanalizacija, novinarsko itak po partijsko rdeča in leva.
  Sicer pa, Požar je bil nekoč njihov, danes jih pa boli, ker jih pozna in v svojem mediju razgalja in razkriva njihovo početje v slovenski politični štali.

 • RATATA

  STRANKO ŽE IMAJO NA ZALOGI,
  ZDAJ ŠE NSSS – Nacionalni Svet Srbov v Sloveniji
  http://www.nsss.si/slo/
  ZA NJIMI NAVALIJO ŠE HRVATI IN BUSANCI, SHIPTARJI IN ZA ZAKLJUČEK ŠE MIGRANTI…
  PA SMO MI ČIST DOKONČNO GOTOVI TOTALNO SKREGANI SLUENCI!

  • traktor

   Ne ga fukat. Midva se nimava kej kregat. Čeprav s ti en migrant. Iz zasavfoušijjlanda ven mislim.

   • RATATA

    Ko bi ti vedel, kakšen mir imam tu! Noben ne pozna ne fotra, niti mame, ne stare mame, jaz pa itak vsakega vse nafukam ku prasca hahaha

    • traktor

     To stari, najboljši nafukatorji nafukamo tako, da nafukani šele čez 2 dni potuhtajo, da so bili nafukani. Sam me zadnje cajte mal mot to, da jih je vedno več, k tega ne potuhtajo nkol.

  • Nata

   SMO !!

 • milanček

  Požar, le tako naprej! Upam pa, da se bo ta butast slovenski narod prebudil, da bodo končno spregledali in začeli pravilno razmišljati in končno “odstranili kućanov F21 ter jugo mafijo pod čefurjem jankovićem!

 • RATATA

  Žirija za Veronikino nagrado nominirala pet zbirk
  Strokovna žirija za Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, Mestna občina Celje jo letos podeljuje že 23. zapored, je nominirala pet zbirk, in sicer:

  Esad Babačić, Odrezani od neba, Založba Goga
  Nina Dragičević, Ljubav reče greva, Založba ŠKUC
  Anja Golob, da ne da ne bo več prišla …, samozaložba
  Klarisa Jovanović, Izgnana, KUD AAC Zrakogled
  Alenka Jovanovski, Tisoč osemdeset stopinj, Center za slovensko književnost

  Prvič se je zgodilo, da so nominirane kar štiri pesnice. Žirija je presojala le zbirke, ki so izšle v času od lanskega junija do vključno letošnjega maja. … res je posebnost, da so štiri ženske, da so štirje nenaši pa nihče ni smel opaziti

  • gornik

   niti Kobala ni med njimi..
   eh.press

 • Garbage man

  Četniki so uničili Slovenijo, prav tako slovenceljni, ki ne ločijo četnika od kitajca po priimku…….

 • Ježek Teka Teka

  A je klukec že odstranil Požara iz Twitterja … hahahahaa … aha, drug teden ga bo …

  • Gašper

   Ga grize da ima Gargamel daljšo block listo, mora nadoknadit

 • Olga101

  Laž je nesmrtna duša komunistov UPS levičarjev. Sposobni so tudi fotomontaže slike s Trumpom!

 • piko8

  Požar je pravi raziskovalni novinar in je stopiv vladajoči kliki močno na žulj!!
  Bravo Bojan Požar!!
  Vladajoči levi golazni si narediv pravi cunanami ali tornado, ČESTITAM!!!

  • Vera

   Piko8: Črko V spremeni v L na koncu dveh besed. Si pozabil ?

 • rabbit

  No danes je Požar spet prižgal ogenj s člankom, v katerem razkriva, kako je etični in moralni Šarec svoji ljubici najprej zrihtal službo na občini Škofljica potem pa kar direkt v SOVO. Si je ljubica celo lasje preštrihala, da je ne bi kdo spoznal. Ha ha

  • gornik

   Je to sploh mogoče ???
   Saj ne morem verjet. :(

 • Skrajno Desni

  Šarčeva lopovska banda.
  https://t.co/rb51DzYJIf

 • Miro Jereb

  Požar je edina svetla zvezda v tej gnojni jami naših spletkarskih politikov. serpentinšek in jegovi razbojniki se obnašajo kot NERON…na koncu bodo uničili Slovenijo ali pad Bog da so uničeni oni….

 • Vince Blake

  Vsaj kanček Požarjevega raziskovalnega novinarstva pogrešam pri Novi24. Vem da mi boste eni zamerili, ampak za zdaj je pač žal tako, da Nova24 laja, Požar pa grize.