Preobrat v koaliciji! SMC ne podpira več Pikalovega zakona o financiranju zasebnega šolstva!

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič (Foto: STA)

Sprejetje novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero naj bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnih šol, je negotovo. Tudi v koaliciji enotne podpore ni, saj SMC predloga ne bo podprla. Po njenem mnenju ne uresničuje ustavne odločbe, je povedal poslanec Igor Zorčič. Težav v koaliciji zaradi stališča SMC ne pričakuje. 

V SMC obžalujejo, da ni prišlo do drugačne odločitve glede novele zakona že na parlamentarnem odboru, ki je predlog pripravil za plenarno sejo. Dopolnilo, ki naj bi prinašalo kompromisno rešitev, ni prejelo podpore, je danes v izjavi novinarjem spomnil vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Predlog ostaja v prvotnem besedilu in je po mnenju zakonodajno-pravne službe DZ izredno problematičen, zato ga v SMC po Zorčičevih besedah ne bodo podprli. Na vprašanje, ali bodo vzdržani ali pa morda proti predlogu, pa ni želel odgovoriti. Bo pa poslanska skupina enotna.

Pikalov predlog po mnenju SMC ne uresničuje ustavne odločbe
Zorčič je spomnil, da so imeli v prejšnjem mandatu predlog, ki je odpravljal neustavnost, sedanji predlog pa po mnenju SMC ne uresničuje ustavne odločbe. “Če bo zakon sprejet, bodo pobudniki ustavne presoje, ki jim je ustavno sodišče pritrdilo, na slabšem,” je opozoril. Po njegovih navedbah pa jih v SMC tudi žalosti, da se je veliko razpravljalo o ogrožanju javnega šolstva, čeprav slednjega varuje že obstoječi zakon.

Javne šole so v vsakem primeru zavarovane, zdaj gre le za implementacijo ustavne odločbe. Očitno ideološki spor botruje temu, da se DZ verjetno ne bo zedinil glede vsebine zakona,” je še ocenil. Prav tako je po njegovem mnenju nepomembno, ali se strinjajo s samo odločbo ustavnega sodišča. “Biti moramo dosledni in vse odločbe ustavnega sodišča spoštovati. Včasih so nam všeč, včasih ne,” je odločen Zorčič. Težav v koaliciji zaradi stališča SMC ne pričakuje. Druge koalicijske stranke namreč napovedujejo podporo zakonu, Zorčič pa meni, da nekateri tudi sami niso prepričani v vsebino zakona in si kdo od njih intimno želi, da bi padel.

Drugi bi reševali vlado
V SD medtem čvrsto stojijo za ministrovim predlogom novele zakona. Menijo, da je dober, da rešuje odločbo ustavnega sodišča in obenem zagotavlja ohranitev javnega šolstva. Verjamejo, da bo DZ novelo tudi sprejel, je povedal poslanec Marko Koprivc. Poslanec LMŠ Aljaž Kovačič je v izjavi napovedal enotno podporo poslanske skupine predlogu novele, ki po zagotovilih ministra za izobraževanje znanost in šport Jerneja Pikala uresničuje ustavno odločbo. Tudi Kovačič je obžaloval, da dopolnila k noveli niso bila sprejeta. Medtem pa je vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper dejala, da ne ve, ali je danes dobila jasno zagotovilo premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je na to temo odgovarjal pred DZ, da bodo v njegovi stranki enotno podprli predlog zakona. Medtem bodo predlog podprli vsi poslanci SAB, ki se po navedbah Kociprove prav nič ne bojijo morebitne nove ustavne presoje. Polanec DeSUS Jurij Lep je povedal, da bodo podprli zakon, osebno pa je še v dilemi. “Zame je prvo, da vlada obstane, da se nečesa, kar se dogovorimo, držimo,” je pojasnil. Spomnil je na stališče poslanske skupine pred časom, da ne želijo povzročati novih krivic tistim, ki jim je ustavno sodišče v tej zadevi ugodilo, zato so na parlamentarnem odboru tudi poskušali sprejeti kompromisno rešitev, vendar podpore zanjo ni bilo. Tako imajo v DeSUS po njegovih navedbah čisto vest.

LMŠ, SD, SAB in DeSUS, ki napovedujejo podporo zakonu, pa imajo skupaj le 33 glasov. Predlog bi lahko sprejeli s pomočjo Levice, ki ima devet poslanskih glasov, a svoje odločitve še ne razkrivajo, sporočili jo bodo v sredo, še poroča STA.

Peter Truden

 • resnicaboli

  Miro že ve saj je pravnik med tem ko je Šarec ? humorist ali tišler?

  • samsara

   Šarec je v njegovi aktualni funkciji najprej, predvsem in samo marioneta.
   Marjan Marioneta Šarec.

  • Joško

   faliran Tišler je komedijant.

   • Luckyss

    V bistvu je diplomiran igralec in novinar….Ukvarjanje z lesom ali ovcami mu pač ni šlo..;)

    • totex39

     “Novinar” ne se smešit!

    • Steiermark

     Ali je kumrovško fakulteeto naredil, da je po 6. popravcih na lesarski šoli uspel v tako kratkem času “diplomirati”, s prazno glavo, kar je značilno za vse kumrovške doktorje in diplomante, saj so v 1 letu opravili to, za kar vsi normalni potrebujejo leta….

 • tomven

  DeSUS Jurij Lep je povedal, da bodo podprli zakon, osebno pa je še v dilemi. “Zame je prvo, da vlada obstane, da se nečesa, kar se dogovorimo, držimo,” je pojasnil…
  “fil rouge” levakov in ostalih ritolizačev. Naj gre vse v 3,14zdo materino, sam da smo na oblasti. Bedaki pokvarjeni.

  • zokispoki

   Ultra levicarska, luzerska vlada komedijanta Sarca, je sramota za vse drzavljane ! Sedaj padajo maske. Cez teden bomo svinjali, v nedeljo pa gremo k spovedi, kenede ! Popolnoma zblojena, nekompetentna, barabinska, pokvarjena banda ! Res pa je, da izgledata skupaj s Pikalom prej, kot kaksna visoka funkcionarja LBGT, popolnoma nesuvereno in bedno. Morda pa hodita skupaj lulat na straniosce srednjega spola !?

   • Janez Kranjski

    Jebo jim pas mater

  • Franjo Trojner

   Sami prodani aršlohi in ne predstavniki državljanov.

 • Luckyss

  Ne vidim problema ..zasebno šolstvo si plačajte sami, pa če otroke učite veronauka ali pa stihe iz Korana….
  Jaz vam tega plačeval ne bom…
  Bi pa takšna okna imel tudi jaz…če slučajno “štekate” ;)

  • antimur

   Jaz pa ne bom financiral ZZB, levofašistična civilna združenja, prav tako ne Hanzi TV z njenimi kučanističnimi pokvarjenimi lajerkasli, če vam paše, si plačujte sami.

   • Luckyss

    Saj v bistvu jih ne, kot tudi jaz ne te vaše noretv….
    Naročnino na RTV pa odjavi..

    • branči

     norotv financira orban! tvoje zelenjave gre tu bore malo! če pa poveš, kako naj nehamo plačevati hanzi tv, pa obljubim, da postavim spomenik človeški neumnosti!

     • Luckyss

      Rabiš pol ure dela na internetu in star televizor vreden 7 evrov…
      Potem rabiš še pol ure dela na internetu in imaš vse slovenske in evropske programe…vse športne, ves “Pink” in podobno nesnago ,FOX, HBO..karkoli pač hočeš…brezplačno…
      Ampak ker ste butaste ovce vam povem kodo, ki se glasi “Kodi” ;)

     • branči

      glej: davnega 2010, ko sem še hodilv službo, je sodelavec dobil sodno izvržbo na izplačilo OD, ker ni plačeval naročnine! davnega leto nazaj, je prijatelj, ki je odjavil električni priključek dobil klic rtv, da ga bodo klug temu vključili v sistem plačevanja naročnine. šele po zagrozitvi z ustavno pritožbo, so govna odnehala! mogoče maš prijatelje pri naročniškem oddelku, sicer je vse kar pišeš blažev žegen!

     • Luckyss

      Je povsem preprost pravniški trik, ki temelji na osnovnih človeških pravicah, ki prejudicira butast zakon…..
      Tisto vtičnico lahko RTVju zatakšneš v rit, z odvetnikom ali brez…
      Nihče namreč ni dolžan plačati nečesa kar ne konzumira..Torej, če imam npr. hladilnik mi ni treba plačati še šampanjca, če ga pač nimam v njem…
      Pa “ne okol govort”, ker me lahko zaprejo…njihovi pravniki so od hudiča..;)”

     • branči

      povedal sem ti: bluzenje na prazno! vsi, ki imamo električni priključek, smo dolžni plačevati naročnino! imajo svojo pravno službi, ki izterja svoj prav! koliko misliš, da je slovencev, ki si lahko privoščijo advokata in tisto (imaš prav) dokažejo na sodišču?

     • Luckyss

      Sam sem to uredil brez advokata…Prejel pa sem kasneje “prijazno pismo” v katerem navajajo, da je širjenje določenih “polresnic” kaznivo dejanje v kolikor se dokaže njihov “negativni” vpliv na širši krog ljudi…
      V ZDA temu rečejo da interes nacionalne varnosti prevlada vsak zakon,..

     • branči

      zanimo – zagovornik rdečih vladajočih, zraven pa največji strokovnjak za izkoriščevanje trenutnega sistema! resnično ves čas govorim, da smo vsi pljuvači, zraven pa pohlevni državljani samo kmetje na šahovnici!

     • Luckyss

      Tako je..ste butaste ovce, ki jih vodi komunist…

     • tohuvabohu

      A Kučan? Ja, kaj še ni v arestu?

  • Jan Kovalski

   Preneumen si, da bi razumel:
   Ne gre za financiranje zasebnega šolstva pač pa za financiranje javnega šolskega programa v zasebnih šolah.
   Javni šolski program mora biti financiran 100%, ker za njega plačujejo vsi davkoplačevalci, tudi tisti starši, ki imajo otroke v zasebnih šolah.

   Zasebne šole pa si morajo same financirati vzdrževanje zgradb, torej so za davkoplačevalce take šole, ki izvajajo javni šolski program, za davkoplačevalce cenejše od javnih šol.

   • Luckyss

    Razumem, da so po tej logiki videti zadeve cenejše…
    Ampak še vedno je bolje vlagati v lastne nepremičnine kot plačevati najemnino, če malce banaliziramo…
    Mene te zadeve motijo le z vidika verskega poneumljanja…to delajte doma s križem v roki ali na molilni preprogi…jaz tega ne bom plačeval, pa če je pol ceneje ali dražje, mi je vseeno…
    Ste že pozabili vaš slogan…”za otroke gre” ;)

    • Jan Kovalski

     Lepo kažete ideološki ekstremizem:
     V javnem šolskem programu ni verskih vsebin, čeprav bi bila koristno poučevanje o zgodovini verstev, podobno kot zgodovina.
     Ateizem pa bolj poneumlja kot vera, ateisti se sklicujejo na znanost, ki pa ni sposobna (zaenkrat) pojasniti niti tega kaj je materija, vesolje, … kaj šele kaj neotipljivega, npr. kaj je to življenje. Domišljavost in podcenjevanje vernikov ateiste dela neumne.

     • Luckyss

      Ne vem kako se že imenuje tista gimnazija v Ljubljani, ker se zjutraj najprej zmoli “očenaš”….pa me to niti ne moti, ker to ni nujno tudi slabo, ker je v bistvu to del naše kulture in okolja…Vendar bodo morda že jutri v neki privatni šoli pogrnili molilne preproge (v bistvu je to le vprašanje časa) in to me bo krepko motilo, ker to ne spada v naše okolje..
      Zato pravim še enkrat..Poneumljajte svoje otroke doma ali pa plačajte v celoti šoli za to !!
      Nič pa ne bi imel proti zasebnim šolam kjer bi bila strogo prepovedana vsa “verska namigovanja”…kaj šele molitev, ipd…

    • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

     kaj pa LGBTQ+P in teorija spola pa te ne motijo ?

  • tohuvabohu

   Ti itak nič ne plačuješ, ker si na socialni podpori.

  • Evropa_Ni_Isto_Kot_EU Evropa

   čakaj čakaj, problem je javno šolstvo ki ga diktira oblast in predvsem LGBTQ+P, ter ostalih kulturno marksističnih ideologij.

   Da imajo ljudje svobo izbire se tukaj, gre, če nekdo hoče kaj drugega imeti v šolah kot pa to ideološko sranje, je prav da mu to omogočimo.
   Tako kot ti nočeš financirati verouka, jaz nočem financirati LGBTQ+P ter ostalega ideološkega sranja ki je zame bolj škodljivo kot neki verouk, sem pa za poučevanje doma in za široko izbiro privatnih šol.

 • antimur

  Takšen protest proti tem kučanističnim norcem, marsikaj spremeni. Lahko rečem samo hvala Bogu, začelo se je, tega levofašistični divjaki ne bodo več zaustavili.

 • Olga101

  Bo Kučan povedal, kako naj glasujejo…

  • Sodoma in Gomora

   Kučan se bo že pravilno odločil. Vedno se je…zato smo danes svobodna in demokratična država.

   • stajerc5

    Pa dobro, budala, a mislis sedaj ze na to, da so Murgle drzava!???

   • Aton

    Pa ne intimna…

  • Luckyss

   Milan ne ve kako se v avto usesti ….ne vem zakaj se ga tako bojite..
   Ko ga bo “vzel emšo” si boste morali izmisliti novega straheca..;))

 • Sodoma in Gomora

  Slovenija financira zasebne šole nadpovprečno visoko v Evropi, Evropsko sodišče za človekove pravice prepušča posamezni državi delež financiranja zasebnih šol, zato tu ni enotne prakse na stari celini. Dejstvo je, da je država dolžna financirat javne šole, zasebnih pa ne. Ad acta !!!

  • Jan Kovalski

   Ne gre za financiranje zasebnega šolstva pač pa za financiranje javnega šolskega programa v zasebnih šolah.
   Javni šolski program mora biti financiran 100%, ker za njega plačujejo vsi davkoplačevalci, tudi tisti starši, ki imajo otroke v zasebnih šolah.

   Zasebne šole pa si morajo same financirati vzdrževanje zgradb, torej so za davkoplačevalce take šole, ki izvajajo javni šolski program, za davkoplačevalce cenejše od javnih šol.

  • Joško

   Ti si najbrž tudi imel 6 popravcev, kot tišler, da ne razumeš sklepa Ustavnega sodišča.

   • Sodoma in Gomora

    Jebeš ti rumeno-kravatno ustavno sodišče. Nimajo pojma !!!

 • lokec

  Izgubljena Alenka Ermenc. Neodločna, zajedljiva, maščevalna. In za dobro Slovenske vojske bo poveljnico treba zamenjati! POŽAR REPORT

 • Sodoma in Gomora

  Tu se mešajo jabolka in hruške. Ker je po vsej Sloveniji pokritost z javnimi šolami dobra, ni posebnega razloga ustanavljati zasebne šole. Javne šole tudi so, vsaj poskušajo biti, nevtralne, kar se tiče verstev in drugih ideologij, tudi vzgojnih, kot na primer waldorfske in podobne, kar je dobro. Ne potrebujemo poveličevanja domobranstva v šolah.

 • Joško

  Poslanci zbrani okrog “prašičerejca” in “šivilije” so najbolj pokvarjeni poslanci DZ. Celo skrajni mesečevi levaki jih občasno ne dohajajo; kršiti sklep Ustavnega sodišča do “zadnje kaplje krvi”.

  • Sodoma in Gomora

   Vtakni si ti tvojo ustavno sodišče v rit.

   • stajerc5

    Ti si pa sigurno v zlahti z komedijantom… Civsa nona, da je res!

 • Sodoma in Gomora

  Kot učitelj glasbe na OŠ moram reči, da je Republika Slovenija predpisala obvezno BREZPLAČNO osnovno šolanje ampak ne v zasebnih šolah, kar je tudi v skladu z zdravo kmečko logiko. Starši nimajo nobene potrebe otroka vpisati v zasebne šole, če pa želijo pa naj, se te 100% financirajo same, seveda s prispevki staršev. Sicer pa se bomo še malo “igrali” s to temo, pa bomo naenkrat imeli muslimansko osnovno šolo, ki jo bo morala financirat država. E, to nam je treba, ker smo bolj papeški od papeža. Takrat pa boste desničarji spet demonstrirali, sam bo prepozno, ker si boste to sami skuhali.

  • branči

   učitelj jebanja koz svojo strokovnost primerja z jebanjem muslijev!, priznam, da ne opazim razlike!

   • Sodoma in Gomora

    A je to vse kar skupaj spraviš? Te že jebejo male sive celice?

    • branči

     jebanje je stvar osebnega prepričanja! koza nima svoje osebnosti, pa navali dokler še miga z ritjo!

  • stajerc5

   Pa ne, da si letos diplomiral z koncanim sedmim razredom!?

  • samotoje

   Ti praviš, da si učitelj?? V državni šoli? Vsi starši pri zdravi pameti bi morali otroke vpisati na zasebne šole.

 • AlojzZ

  Šarec plačuje fotografiranje s papežem. Vnovčil je nekaj, kar tako ali tako bi moral plačati; bolje slika s papežem kot ESČP. Prebrisan tip, ni kaj!

 • Sodoma in Gomora

  Ustavno sodišče ni “bog in batina” v naši državi. Nimajo nobene logike…in pika !!!

  • Franjo Trojner

   Ti učitelj glazbe na O.Š. bi moral vedeti, da je samo v fašizmu, komunizmu in nacizmu bila zblojena ideologija nad USTAVO in spoštovanjem človekovih pravic in svoboščin. No, tudi v antičnem Rimu so se vladarji stavili nad zakonodajo, pa nas zgodovinarji tudi v današnji O.Š.učijo, da so skupaj z fašisti, komunisti in nacisti klavrno končali.

   • Sodoma in Gomora

    Popravki:

    Glasba se piše s črko “s”… Osnovna šola se skrajšeno piše “OŠ”…pa to…

    • Franjo Trojner

     Čuj, mojo slovnico se gotovo da izboljšati. Toda, tvoje poznavanje osnov prava, osnov demokracije, osnov človekovih pravic in osnov človekovih svoboščin, je pa prava katastrofa! Čuj, tudi zgodovina ti v O.Š. in ne kasneje ni šla, izgleda, da se samo na frulico spoznaš, kar potrjujejo tvoji komentarji.

 • Sodoma in Gomora

  NovaTV: “Več kot 200 staršev pred državnim zborom od poslancev zahtevalo: “To sramoto končajte danes!”

  To ni res. Bilo jih je manj kot 100. Preverjeno !!!

  • stajerc5

   Pa daj no, v sedmem razredu ste pa menda ze prisli cez sto!?? Aja, ti si v posebni soli…

  • Luckyss

   Koliko je že to procentualno prebivalcev Slovenjie …?!
   ;))

   • branči

    več kot tistih, ki konzumirajo pasje brikete!

    • Luckyss

     Kužekov je v Sloveniji krepko preko 200 000…Je pa res da pasjo hrano konzumirajo tudi upokojenci, invalidi, itd….

     • branči

      bluzenje je domena tistih, ki se v življenju še nikoli niso soočili z dejanskim stanjem! še vedno čakan tvoj odgovor spodaj! je pretežko?

     • Luckyss

      Sem ti napisal. sicer pa kar vprašaj, če te kaj zanima….”Tvoji” še zneska posojila niso znali izračunati, torej razumem vaše stanje in položaj…

     • Steiermark

      Katerega zneska posojila, tistega, ki so ga nam naprtili v odplačevanje, denar pa je poniknil na njihovih računih? Prihaja tudi vaša ura, ko se bo pometlo vse smeti, če si kaj prečital novice, si lahko zasledil, da ZDA iščejo Karnerja, zaradi preprodaje droge, za 5 mio dolarjev, verjetno bodo kmalu “wanted” tudi drugi veliki preprodajalci droge, ki so se vkoreninili v Sloveniji!

     • Luckyss

      Ne utrujaj…krade se kjer je možnost….
      V cerkvi ste zabluzili…na desnici ste tudi daleč od korita in vaše jamranje je logično…Daleč od korita je cviljenje močnejše…

     • branči

      tle imamo največjega zagovornika, aja na tuji podpori! s tujim po koprivah mahat, znajo le le rdeča govna!

     • Luckyss

      Jaz vedno maham s svojih….in to po gričkih…
      Ker je Slovenija majhna, se vprašaj zakaj ti žena vsa zardela in vlažna hodi “s kavice pri prijateljici” ;)

     • branči

      budala!

     • Luckyss

      Se opravičujem, če sem se zmotil v tvoji spolni orientaciji…v bistvu ne vem niti katerega spola si in koga natepavaš ali kdo tebe…
      Dandanes je nevarno, če smo heteroseksualci “preglasni”…takoj homiči poskrbite za položnice…ne bi bilo prvič, če bi spet nekomu plačal 480 everčkov, ker sem ga označil za “deviacijo narave”

     • tohuvabohu

      Ti že veš, ko si cvilil med dvema Janševima vladama.

     • Steiermark

      ja, po vaši zaslugi, ker jim z rdečo pasjejeb…..sko bando, trgate hrano od ust!

     • stajerc5

      Pozabil si na rdece peseke v garazah!

   • Sodoma in Gomora

    Ne vem, nisem računal…recimo 0,0000000001 % :)

   • IZBIRA

    Komott jih spet pobijte komunisti sej se ne bo poznalo v vaši čredi. Kot v včasih.

    • Luckyss

     Jebi ga…še v oštariji se račun običajno plača…razen, če bi radi cele generacije pili na kredo…

  • Steiermark

   Torej so bili! To da levaške barabe ne poznate matematike oz. ne znate šteti, ter da ste sposobni vstavljanja večjih krogov v manjše – špecialisti, je pa vsesplošno znano! Zato see ne usiraj, če jih je bilo 100 ali 200, bili so in so protestirali v imenu nas vseh – tisočih!

   • Sodoma in Gomora

    Ovce so protestirale v imenu Princa Teme !!!

   • Luckyss

    Včeraj sta se dva fukala na WCju…ne mi trdit da sta to počela v imenu vseh nas…;)

    • Steiermark

     Ne, pravgotovo ne, sicer pa čudno, da sta se na WC-ju, ko pa vemo, da se rdeči porivajo s cucki, kar po garažah!

     • Luckyss

      Na tvojem mestu ne bi spolnih deviacij pogojeval s politično usmerjenostjo…Bog ne daj celo z versko…

  • IZBIRA

   Kaj se pa delaš norca iz pokončnih staršev. Vsak starš, ki se upre bolševikom v Sloveniji je vreden spoštovanja in poklona.

   • Luckyss

    Najbolje da svojega sinčka vpišeš v deški cerkveni pevski zbor….in ne se čudit, če bo na široko hodil z “vaj”…

    • Sodoma in Gomora

     A imajo župniki res tako velike tiče?

     • IZBIRA

      Prostak nekulturni, Tipično.

     • Sodoma in Gomora

      A ti imaš bolj malega pimpeka? :)

     • macon

      Admin, prosim pobriši gornjega Foglovega Tuneka, ki se je nazaj priplazil na forum.

      Fašizmu in fašistom namreč ni mesta med normalnimi ljudmi.

     • Sodoma in Gomora

      Kdo je to…neki Foglof Tunek?

     • macon

      Ti, učitelj glasbe ali za kaj se že predstavljaš. Ne rabiš lagat, prepoznam stilistiko tvorjenja povedi.

      Admin, kje si?

     • Common Sense

      Obstaja verjetnost, da je Luckyss njegov kolega. Ali pa celo isti alter ego.

     • macon

      Drugače se izraža. Po mojem je Luckyss en posameznik kot jaz in ti.

     • kalavnik

      Vprasaj Rubeca, ce si ga upas…

    • IZBIRA

     Opranoglavec ideološki. Kaj ti učiš?

     • Luckyss

      Sem kmet ..okopavam krompir in fižol..seveda tudi marsikaj drugega..svojo ženo vprašaj ..

    • Common Sense

     Ah daj no. Saj ves, da si sick, ne?

   • Sodoma in Gomora

    Ko se nevedni starši uprejo mojim stanovskim kolegom sem jaz na strani učiteljev.

    • IZBIRA

     Komisar!

 • Franjo Trojner

  Jebeš oblast, ki gazi po USTAVI!
  Mimo volje volilcev so se nečastno in z izključevanjem vrinili na oblast, kar jim jemlje vso kredibilnost. Vse dosedanje afere in kaotične razmere na naši južni in s tem schengenski meji, pa naravnost kličejo po tem, da jih državljani z vilami naženemo iz oblasti.

 • IZBIRA

  “V SD medtem čvrsto stojijo za ministrovim predlogom novele zakona . Menijo da je dober, da rešuje odločbo ustavnega sodišča in obenem zagotavlja ohranitev javnega šolstva. Verjamejo, da bo DZ novelo tudi sprejel, je povedal poslanec Marko Koprivc

  Prevod
  Predstednik in člani ZKS , se čvrsto oklepamo svoje revolucionarne ideologije. Z dekretom bomo poskrbeli, da vaših otrok ne bomo spustili iz svojih ideoloških kremljev in tako ohranjali čredo, ki nas podpira in bo podpirala na oblasti za njihovo dobro. Nihče ne bo hodil svoja pota in nihče nas ne bo pregnal iz naših položajev. Ustavno sodišče je relikt kontrarevolucije in deluje v nasprotju z interesi ljudskih množic in njihove avandgarde t.j. nas komunistov.

 • Sodoma in Gomora

  Dejstvo je, da izenačeno financiranje vodi v slabitev javnega šolstva. Učitelji trdimo, da je javno šolstvo dobro in ga je treba takega ohraniti. Bobu bob !!!

 • Sodoma in Gomora

  Slovenija ima enega najboljših šolskih sistemov na svetu tudi zato, ker ji je do zdaj uspelo kot družbeno vrednoto posebnega pomena varovati javno šolstvo. Ta vrednota je bila vedno deležna tudi visoke podpore javnosti, saj smo šolstvo, ki vsem ponuja enake možnosti za pridobivanje znanja in uresničevanje talentov, razumeli kot ključen izraz družbene pravičnosti in solidarnosti. Zato nekaj desničarskih ovc, ki bleje pred parlamentom, ne bo nič spremenilo.

  • macon

   Ti niti javnega šolstva ne ločiš od državnega. EU zahteva konkurenco na vseh področjih, ker poraja kvaliteto, vi ste pa zataknjeni v družbenih predstavah iz leta 1960.

   • Sodoma in Gomora

    Popolno izenačenje financiranja bo namreč nujno vodilo v postopno slabitev javnega šolstva, slabšanje njegove kakovosti in na koncu tudi izrazitejše socialno razslojevanje. In takrat boste desnosučni pristali v Vukojebini !!!

    • macon

     Smo že in še v socialistični vukojebini iz katere bi radi prišli. Nimaš kaj najedati na odločbo US, kapiš?

     • Sodoma in Gomora

      Odločba ustavnega sodišča ne narekuje popolne izenačitve v financiranju javnih in zasebnih šol. Spomnil bi rad na diametralno nasprotno sodbo ustavnega sodišča iz leta 2012, ki je obstoječo ureditev soglasno spoznalo za skladno z ustavo.

     • macon

      Seveda ne, zasebne šole si dodatni program plačujejo same. Država plačuje obvezni od države določeni program.

      Razumem, zakaj se tako borite za državno šolstvo. V njem mladim ljudem lažete o NOB, Titovi Jugoslaviji, komunistih in socializmu. Danes mladi bedački, ki se takrat še rodili niso, na glas razlagajo, kako super je bilo takrat.

      Totalitarci pač ne morete iz svoje totalitarne kože.

    • IZBIRA

     Kaka logika, Izenačevanje vodi v raslojevanje. Upam, da niste res v šolstvu.

     • Sodoma in Gomora

      Sem. Učitelj glasbe namreč :)

     • IZBIRA

      Kdor poje zlo ne misli. V tvojem primeru – Kdor poje ne misli. Poleg tega akorda ne moreš zaigrati z istimi strunami.

     • Sodoma in Gomora

      Kaj veš ti o akordih? NIČ!!!

     • IZBIRA

      Več strun na kitari vodi v razglašenost, pri tebi. Najbolj, da po komunistično igraš samo na eno struno.

     • Sodoma in Gomora

      Ajd, povej mi obrate C durovega akorda. Naj ti pomagam…toni so C E G…

     • IZBIRA

      No vidiš, drži se glasbe. Do izbora in izobraževanje pa smo upravičeni vsi In v vsaki šoli mora biti tudi glasbeni pouk.

     • Sodoma in Gomora

      Torej ne veš…sedi…ena !!!

     • Nata
     • Common Sense

      Ti si res Tunek. Ker si na enak nacin usekan. Skoda besed zate.

     • IZBIRA

      Ne vem, nisem glasbenik. Upam pa se da pri pouku držiš glasbe in ne ideologije oziroma ne agitiraš in zavajaš učence. Na tem portalu si zelo zagret, tako da me je lahko strah rezultatov takega javnega šolstva.

     • macon

      Pogovarjaš se s Foglovim Tunekom, enim dveh najbolj primitivnih forumskih komunajzarjev. Pod novim nickom se dela kulturnega.

     • Sodoma in Gomora

      Zakaj lažeš?

     • macon

      Tunek je bil dan nazaj pobrisan iz foruma in potem si se pojavil ti, učitelj glasbe kot on, ki še podobno tvoriš stavke. Anglosaksonci bi dejali: “Get a life.”

     • IZBIRA

      Hvala na opozorilu in obvestilu. Ta človek je dokaz primitivnosti in zaplankanosti komunizma in pristašev. Hvala mu. S svojimi komentarji odkriva vso pokvarjenost ideologije brez naše pomoči.

     • Nata

      Nikar ne kompliciraj.

      Si ti tudi eden izmed tistih, ki pri muziki v šoli dela selekcijo ??

     • tohuvabohu

      No, bučko, a si že pogruntov, kaj predstavlja razmerje 16:15?

  • IZBIRA

   Prvič in zadnjič. Ena partija in to komunistična ne more imeti svoje javno šolstvo in ga vsiljevati zaradi tega ker je postavljeno ideološko.

  • Common Sense

   Sodoma in Gomora. Imaš kar pripraven nick. Nič proti javnemu šolstvu. Zakaj bi le bili? A ne mešaj lastnine nepremičnine z financiranjem programa. Javno ni državno! torej, tudi zasebnik lahko izvaja javno financiran program, a potem se mora držati programa predpisanega s strani države (ki ga financira). Analogija z ambulantam s koncesijo. Tudi te so javno financirane.

   • Sodoma in Gomora

    Gre za specifiko…za izobraževanje otrok. Zasebne šole bodo spreminjale verificirano zgodovino in uvajale versko vzgojo. Naj jo, sam ne na račun davkoplačevalcev.

    • Common Sense

     Beri še enkrat. Javno financiran program je v naprej predpisan. Ne moreš učiti Hare Krišna v programu, ki je plačan s strani države! To je demagogija, ki jo razširjajo ideologi. Kot pač še velikokrat. Zato je strah odveč. Konec koncev, imajo enako uredite v zahodnem svetu in nihče še ni propadel in nobenemu ni krona z glave padla. To je vse ostanek neke logike iz pretekle zgodovine. Move on.

    • Nata

     Kako prosim ?? Zgodovina da je verificirana ??
     Od koga pa ? Ima certifikat KPJ – sedaj pa KPS

    • tretjerazredni

     Zato pa obstaja nekaj takega kot znanstvena metoda, ki kasno loči kaj je bilo prej in kaj pozneje ter omogoča seštevanje in odštevanje na tak način, o katerem se lahko prepriča vsak človek posebej, kjerkoli in kadarkoli.
     Vsak šalabajzer prej ali kasneje spozna, da.so dejstva samo tisto, kar de brezhibno prilega v obstoječo in nespremenljivo strukturo celotnega človeškega znanja, pravi problem je torej kako izločiti marljive in prizadevne, domoljubne idiote iz stroke, uprave in politike.

  • ZatonMesecnikov

   Gomorić, ta šolski sistem, ki je najboljši na svetu, kot po tekočem traku ustvarja diplomante, ki so nezaposljivi. Ali pa so zaposljivi v tujini na kakšnih žagah.

   To z najboljšim na svetu je kot nekoč z kardeljevim najboljšim sistemom na svetu….

   • Sodoma in Gomora

    Tuje države nas uvrščajo v sam vrh. Kaj ti ni jasno?

    • ZatonMesecnikov

     Je Umar sestavil lestvico? In jim jo posredoval?

     • Sodoma in Gomora

      Rezultati mednarodnih raziskav TIMMS 2018 in PIRLS 2018 so razkrili nadpovprečno znanje slovenskih osnovnošolcev.

     • tretjerazredni

      A res, za koliko kil smo pa tokrat presegli normo?

    • ZatonMesecnikov

     Predvsem je pa šolski sistem prelahek, saj ustvarja množico nezaposljivih diplomirancev.

     kriteriji za dosego diplome so bistveno prelahki, v primerjavi z ostalim svetom…

     • Sodoma in Gomora

      Slovenija je vsaj, kar zadeva šolsko znanje v naravoslovju, ena od svetovnih velesil. Mednarodna raziskava trendov znanja matematike in naravoslovja TIMSS 2018 je namreč pokazala, da so se naši osmošolci v znanju naravoslovja uvrstili na odlično 6. mesto. Od slovenskih so bili boljši le šolarji iz azijskih tigrov, Singapurja, Tajvana, Južne Koreje in Japonske, ter Finske, običajno najboljše evropske države.

     • ZatonMesecnikov

      Gomorić, to je tako kot z mladinskimi, kadetskimi svetovnimi prvaki, ki jih je Slovenija vedno imela.

      V članski konkurenci pa so opešali. Pa nikoli nismo ugotovili zakaj ta fenomen….

     • Sodoma in Gomora

      Nimaš pojma, zato se raje drži cerkvenih ustanov. Tam so pretežno sami butli.

     • ZatonMesecnikov

      Če so v tvojih ustanovah tvoje sorte, potem se za tiste v cerkvenih ne bojim….

     • tretjerazredni

      Če bi bili res tako butasti, se ne bi zapirali na osvobojeno Vatikansko ozemlje temveč bi se raje spokali na šiht ter garali za sadistične idiote.

     • Stajerka

      ….zdaj pa še podatek, koliko imamo naravoslovcev in koliko družboslovcev??……po nekaterih podatkih 30:70……sedaj pa prosim podatek KOLIKO družboslovcev je cenjenih in zaposljivih v tujini??

     • tretjerazredni

      Nacistična Nemčija se po porazu v 1.sv, ni smela oboroževati, zato so vložili ogromno denarja v doktorje znanosti, ki so diplomirali do 30.leta starosti, vse mogoče birokrate in mlade razsikovalce, ki so blodili po planetu in merili lobanje domorodcev s krojaškimi metri. Njihov intelektualni dosežek je bila najbolj fašistična država vseh časov, koncept totalne vojne in celostna rešitev vprašanja šibkejših in slabše prilagojenih članov družbe, takega izroda enostavno svet ni nikoli prej in kasneje več videl, saj so popolnoma lobotomizirali in razčlovečili cel narod.

     • tretjerazredni

      Povej mi en slovenski projekt, ki je zaživel v Silicijevi dolini. Ga ni.

      Ti po moje mešaš slovenske študente in mlade raziskovalce z nemškimi in italijanskimi timi, na katere se običajno šlepamo in tudi plačujejo naše asistente.

    • tretjerazredni

     To je res, Melanija je prijetna osvežitev za Ameriko in celotno svetovno diplomacijo. Naravno je pa le naravno :)

  • antimur

   Zagotovo je za zagovedenega levega fašista ta šolski sistem idealen, saj se lahko LGBT aktivisti in ostala leaška drhal sprehaja prosto po šolah kot Zemljarič po kliničnem centru ali pa pošast Kučan po vladnih prostorih, Šiptarji lahko slovenske šolarje terorizirajo, pa so zaščiteni od vseh strani, sploh je pa pravo gnezdo levofašističnih profesorskih barab na FDV, FF, PF, EF itd, kjer potekajo predavanja kot v bivši kumrovški politični šoli.

   • Imperial Commando

    Sodoma je v reanici Tunek, da ne bos zacuden ;)

   • tretjerazredni

    Zanimivo je, da danes dobesedno podpiramo Albanijo, včasih smo samo Kosovo, kar je ogromna, bistvena razlika.

  • Stajerka

   ….pa ne natolcuj…..koliko imamo talentiranih otrok iz periferije – OGROMNO – pa ne morejo študirat, ker jim socialni status tega pač ne omogoča……nekateri imajo probleme že s srednješolsko izobrazbo, tudi prevoz in malica ni zanemarljiv strošek za marsikatero družino……..

   • tretjerazredni

    Talentirani kmetavzarji so mit, ki potrjuje pravilo, da v odročnih, izoliranih skupnostih ljudje nimajo nobenih možnosti razvoja v prodornega intelektualca, humanista in metropolita.
    Na kmetih se samo norca delajo iz vsega in vsakega, od rojstva jih vzgajajo še bolj po naravnem pravu, saj nimajo ne pogojev, ne časa za poglobljen študij. Talent oziroma osebne lastnosti posameznika ne morejo nič spremeniti, ker to je samo tisto malo več, kar lahko odloči na samem vrhu piramid znanja, 99% uspeha je odvisno od osebne volje in vloženega intelektualnega dela posameznika.
    Naše podeželje je preveč fragmentirano za resno kmetijstvo in popolnoma neprimerno za razvoj povezanih skupin oziroma celih skupnosti, ki so temeljni pogoj raziskovalnega dela.
    Kultura pa sploh, dan in noč morajo mantrati isto, kako lepo živijo na deželi in kakšen čudež je narava, sicer se lahko zbudijo in se jim v hipu zmeša, ko se iznenada zavedo kje so se znašli in kako brezupna je njihova življenska situacija.

    Še en primer, da bo bolj jasno kako smo zahojeni, povej mi eno slovensko vas, kjer so sposobni sami izdelati en sam kompliciran delostroj, kot je recimo navaden avto. Ampak sami in od začetka, marsikdo je dober mehanik in ima tudi odlično opremljeno delavnico, ampak sodobno tehnologijo sestavlja toliko različnih delov, izdelanih iz take mase sintetiziranih umetnih materialov, ki terjajo toliko specialnega znanja, da o čem takem pri nas ne morejo več niti sanjati, lahko samo ribajo jeklene konjičke dunajske gospode in se prcajo med sabo, kot pet let stari idioti.

  • tretjerazredni

   Absolutno se ne strinjam, sicer ne bi nikoli izobrazili točiko šalabajzerjev.
   Ti po moje mešaš pametne ljudi in slabe šole, dokaz je že slovenska wikipedija, kjer ne piše skoraj nič, ker se akademska scena ne more poenotiti niti okoli enega stavka in smo prisiljeni uporabljati angleško, če hočemo vedeti kaj o sebi in svojem svetu, ne da bi nas imel za kompletne idiote ves normalen svet.
   Razkol med inteligenco pove, da nekaj pametnih ljudi imamo, kar je dokaz za mojo trditev na začetku.

 • IZBIRA

  SMC bo predstavil svoj predlog financiranja: – 100% + dodatni 1 EUR, kar je več kot dodoča US. Saj v odločbi US ne opredeljuje + ali- 100%. Tako bo proračun ustvaril celo prihodek iz programov javnega šolstva od zasebnih izvajalcev.

 • RATATA

  Še tukaj….;
  Vse shiptarje obveščam, da je objavljen razpis na O.Š. Antona Aškerca v Veleji!!!!
  Prof.slovenščine in angleščine v slovenski osnovni šoli v titovem Veleji mora znat tekoče albansko!!
  Čimša nona in muotra!
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2171443306312357&id=829469527176415

  • Luckyss

   To sicer izgleda “humano” da se otroci “lahko vključijo”, asimilirajo, socializirajo, itd….
   V bistvu pa bande mladcev omenjene nacije kasneje pretepajo srednješolce, v naslednjem stadiju pa si kupijo črn BMW in prodajajo “horsa”…Denar pa perejo s kebabom “zelenjavo” ali v igralnicah…
   Policisti pa za svojo “bedno plačo” raje stran gledajo kot tvegajo obisk na domu…

  • Olga101

   Tako zgleda, če imaš komunista za župana!

   • Luckyss

    Tako zgleda, če je opozicija jamrajoča in ni zmožna organizirati kakšnih protestov…
    Svečka pride v poštev le ko je pastir razočaran ali celo v solzah…

  • tretjerazredni

   Zakaj pa, vsak javni razpis mora biti utemeljen na Občinskem svetu.

 • Igor Kodelja

  Važno da vlada obstane pa tudi če so proti ustavi in tud če usi picrkamo samo da se mi držimo stolčka.jebeš tako državo ade ade

 • Vojteh Dovč

  jaz sem privatnik in se moram znajti kot vem in znam.države mi ne da nič
  privatne šole,zdravniki itd naj se znajdejo

 • Sodoma in Gomora

  Ko poslušam ideje desničarskih politikov, ki se ali se ne zavedajo situacije, ali pa se javno ne smejo izrekati o tem, ker to ni skladno z njihovo politično idejo, zmožnostmi, navodili JJ ipd…me pritisne kakat… Seveda pa obstaja tudi možnost, da pojma nimajo, kaj počnejo. Ja, to bo to.

  • Ava

   Aha! Berem, da ste učitelj glasbe. Proti (vsemu) zasebnemu. Torej, da le niste eden izmed takšnih, kot je bil moj: dvakrat smo zaploskali, pa se mu ni več dalo.
   Potem razumem. :)

   • Franjo Trojner

    Frulica je njegov domet.

 • Stajerka

  …..ZAKAJ državljani poslancem nudimo in plačujemo ZAKONODAJNO PRAVNO SLUŽBO RS???……če jim ni jasno, zato DA UPOŠTEVAJO njihove ugotovitve in pripombe……in ker ignorirajo tiste, ki so plačani da jim svetujejo, imamo malo morje PROTIUSTAVNIH zakonov……in potem isti politiki narodu v glavo vbijajo, da smo pravna država…….japajada, če bi žabe letale!

  • tretjerazredni

   Mene to sploh ne zanima, argumenti govorijo sami zase, saj zato obstajajo vse te varovalke pred prenagljenimi odločitvami, sicer bi lahko par idiotov hitro zapečatilo usodo celih generacij slovencev.

 • Garbage man

  Glavno ,da je ta izmeček na sliki zrihtal registracijo za mopede

  • tretjerazredni

   Morali smo, če smo hoteli zakonodajo uskladiti s
   Hrvaško.

 • Jan Kovalski

  Kako veš, da imaš opravka z ideološkim levičarskim zaslepljencem:

  Takoj ko je govora o financiranju javnega šolskega programa v zasebnih šolah začne histerizirati in nabijati da pa on že ne bo prenesel, da bi se financiralo verske šole.

  Dva tukajšna primerka:

  Sodoma in Gomora
  Luckyss
  pa verjetno še kdo

  Dejstva:

  Vsi starši, tudi tisti, ki imajo svoje otroke na zasebnih šolah plačujejo davke za javno šolske programe,
  torej imajo pravico do 100% povrnitve stroškov v zvezi z javnim šolstvom
  Javni šolski programi ne vsebujejo verskih tematik
  Od vseh zasebnih šol se lahko samo za eno samo reče da je verska, npr. katoliška

  Z ateističnimi ideološkimi norci, ki so na svoj način verski fanatiki je vsaka konstruktivna debata podobno kot bi želel polža naučiti poštevanke.

  Naj si razni levičarski politiki izmišljujejo razne zakone s katerimi bi zaobšli odločitev Ustavnega sodišča, vsaka njihova prevarantska odločitev bo ponovno padla na Ustavnem sodišču.

 • tretjerazredni

  Hvala Bogu, da smo v EU, kjer so se tudi naša najvišja sodišča dolžna podrediti odločbam Evropskih sodišč, ki skrbijo predvsem, da ni prehudih razlik v stopnji civiliziranosti posameznih članic, kjer demokracija in načela argumentiranja dejstev še niso dovolj razvita.
  Ne gre samo za zakon, ki itak temelji na moralnih dogmah, niti za člene Ustavne pogodbe, ki ne morejo biti v nasprotju s temeljnimi človekovimi pravicami, gre preprosto zato kaj je v določenem prostoru bolje in tudi bolj učinkovito.

  Če bi bili Burundi, bi bili verjetno veseli za kakršno koli šolo, samo da je in se vsaj tam ne izživljajo nad otroki incestoidni ljudožerci, pa nismo.

 • tohuvabohu

  Haloški davitelj Tunek ne loči harmonike od radiatorja.

 • tretjerazredni

  Slovenski intelektualni domet najbolje zastopajo naši vrhunski strokovnjaki za atomsko fiziko, ki so izdelali detektorje za pospeševalnik delcev v Cernu, kjer celotno človeštvo raziskuje fiziko sveta prihodnosti, ki danes še ne obstaja.
  S pomočjo naši znanstvenikov, niso odkrili le Higgsov bozon temveč so naši geniji iznašli napravo, ki lahko odkrije točno tisti delec, ki ga iščejo z določeno napravo. Bravo!

 • Jan Kovalski

  Sodoma in Gomora: “Slovenija ima enega najboljših šolskih sistemov na svetu tudi zato, ker ji je do zdaj uspelo kot družbeno vrednoto posebnega pomena varovati javno šolstvo.”
  ===================

  Če bi Slovenija imela tako dober šolski sistem kot želijo prikazati nasprotniki zasebnega šolstva potem se ne bi bali da bi lahko 7 (sedem) zasebnih šol ogrozilo slovensko javno šolstvo.

  Fakt:
  Slovenija namenja za šolstvo večji delež BDP kot večina držav po svetu.

 • xtc

  Zagotovo bodo zakon spravili skozi,težava pa bo nastopila ,ko jim ga bo zopet sesulo US ali celoESČP-takrat bo sprenevedanj konec.

 • Sodoma in Gomora

  Spat se spravite. Lahko noč !!!

 • sloustava

  Vsi blogarji si morate, moramo, nujno prebrati komentar na blogu Pozareport, ki ga je napisal @Prstan! Odlicno in vse povedano. Cmerar je imel moznost, zdaj, ko ga je Kucan odvrgel kot rabiljen kondom , pa se hoce rehabilitirati. Cmerar, lakaj! Odlicno @Prstan, ni kaj!

 • sloustava

  Ne pozabite, volivci, kaj ste izvolili! Da bo mera polna, Serpentinsek “krade “ in deli vas zasluzeni denar! Le dovolite mu se harati po Sloveniji, pa vasi otroci niti za kruh in mleko ne bodo imeli. O, Jankovicevi pamzi in pamzi Forumasev 21, tajkunov, cmerarjev, golobicev, serpentinskov in jamnikov pa bodo uzivali in se vam rezali v ksiht! Poglejte se v ogledalo in se vprasajte, zakaj! In na predcasnih volitvah se streznite….kot Grki. Vrzimo skupaj to gamad od sdvjevcev , titoistov in njih mladicev na smetisce zgodovine. Kot je Kucan, ups, Globoka drzava strica iz ozadja, zabrisala Cerarja….

 • Andrej

  Ko bodo Cerarjevim razložili, da če ne bodo podprli vladnega predloga ne bodo dobil pet jurjev na mesec + dodatke, se bo odločitev spremenila.
  Cerarjeva naloga pod njegovo vlado je bila uresničiti ustavno odločbo o zasebnem izobraževanju. Pa ni NIČ naredil. Zdaj bo pa frajerisal.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!