fbpx

Preobrat v NSi: Politična računica z Novakovo se ni izšla, stranko začasno prevzema Tonin

Foto: Twitter

V poznih sredinih večernih urah je prišlo v javnost obvestilo, da je Ljudmila Novak odstopila z mesta predsednice NSi, začasno jo je nasledil Matej Tonin, sicer vodja poslancev.

Za zdaj še ni znano, kaj je povod za njeno potezo. Se je pa zadnje mesece precej govorilo o tem, da je bila Novakova zaradi rezultata na predsedniških volitvah precej kritizirana znotraj stranke, saj ni upravičila pričakovanj.

Novi Demos Novakovi ni uspel
Ljudmila Novak
je sicer stranko prevzela leta 2008 po izpadu NSi iz parlamenta, ko je na volilni večer odstopil dotedanji predsednik stranke Andrej Bajuk. Stranko je tako vodila skoraj deset let. V mandatu 2004-2009 je bila evropska poslanka, pred tem županja Moravč, med drugim je bila tudi ministrica za Slovence po svetu. V zadnjih letih je bila poslanka državnega zbora.

Po nekaterih namigih bi bil lahko razlog njenega odstopa tudi nedavni poskus oblikovanja t. i. novega Demosa, seveda brez SDS, kar je precej razklalo vrste NSi. Po vsej verjetnosti bo stranka imela izredni kongres še pred volitvami, torej spomladi letos. Ali bo Matej Tonin glavni kandidat za predsednika, ni znano.

V. d. predsednika Tonin je v svojo ekipo izbral dva nova podpredsednika, in sicer Marijo Rogar in Valentina Hajdinjaka. Glavni tajnik ostaja Robert Ilc, predsednik sveta pa Matjaž Trontelj. Vodja poslanske skupine je postal Jožef Horvat, mednarodni tajnik pa Federico Victor Potočnik, sporočajo iz NSi.

Demokracija