fbpx

POP TV potaplja KUL s človekom, ki nima niti stranke

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: STA)

Agencija Mediana je nekdanjega direktorja GEN-I-ja Roberta Goloba, ki nima ne stranke niti ni dejaven v politiki, na lestvici med politiki v svoji nedeljski raziskavi za televizijo POP TV uvrstila kar na četrto mesto. Gre sicer za vprašljivo metodo anketiranja, a v preteklosti že videno; 24ur je tako pred slabimi štirimi leti v parlament pomagal tudi Marjanu Šarcu, političnemu analfabetu, ki je nato celo po spletu naključij postal predsednik vlade, preden je klavrno pogorel.

Gre pa tudi sicer za prvo jasno napoved, da je največja komercialna televizija slabe štiri mesece pred državnozborskimi volitvami prenehala s promoviranjem opozicijskih strank, zbranih okrog imena Koalicija ustavnega loka, kar pa utegne biti sila nevarno za obstoj vsaj dveh strank v državnem zboru; tako stranke LMŠ kot tudi stranke SAB. Prav njima utegne Golobova neobstoječa stranka, če bo res kdaj ustanovljena, vzeti največ glasov.

Robert Golob je “debitiral” na četrtem mestu lestvice priljubljenosti politikov, čeprav sploh ni politik in nima svoje stranke.

Najbolj zanimivo v tokratni Medianini raziskavi, ki jo je tokrat naročila televizija POP TV, je odsotnost že napovedanega sredinskega političnega gibanja Povežimo Slovenijo, ki bi tudi po raziskavah agencije Parsifal, ki javno mnenje meri za našo televizijo, osvojil nekje med šest in osem odstotki glasov. Gre seveda za predvolilno povezavo strank SLS, Zeleni Slovenije, NLS in Konkretno. Mediana namreč glasov teh strank ni seštela, najboljši rezultat pa je namerila Zelenim, ki bi dobili 1,8 odstotka glasov. Prav tako je iz Medianine lestvice izginila Naša dežela Aleksandre Pivec, čeprav njena predsednica na lestvici priljubljenosti politikov zdaj zaseda 14. mesto.

Na vrhu priljubljenih politikov je sicer že znana trojica, evropska poslanka iz vrst Nove Slovenije Ljudmila Novak pred predsednikom republike Borutom Pahorjem, medtem ko tretje mesto zaseda zdravstveni minister Janez Poklukar. Robert Golob, katerega je Mediana uvrstila na četrto mesto, je po poročanju spletnega portala 24ur “novinec, ki pa je napovedal vstop v politiko”, čeprav sami priznavajo, da še nima konkretne stranke. Je pa vseeno prehitel tako predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki sicer prav tako napoveduje ustanovitev lastne stranke, in voditeljico Socialnih demokratov Tanjo Fajon. SD v tokratni Medianini raziskavi ohranja primat med strankami KUL, a kar za sedem odstotnih točk zaostaja za vodilno SDS.

Medianina raziskava za POP TV je daleč največjo podporo sicer pokazala Slovenski demokratski stranki.

Kako nevaren je Robert Golob lahko svojim potencialnim političnim tekmecem, če se res odloči za vstop v politiko? Osrednji mediji ga več kot očitno vidijo kot “nov obraz”, ki bi lahko na volitvah prepričal tudi dobršen del sredinskega volilnega telesa, kar se je že zgodilo v letih 2011 z Zoranom Jankovićem in 2014 z Mirom Cerarjem, medtem ko eksperiment s komikom Marjanom Šarcem leta 2018 ni bil več tako uspešen, saj je LMŠ dobila le 13 odstotkov glasov in je bila daleč od zmage na volitvah, je pa na koncu vseeno sestavljala vlado. A ta politični eksperiment se je nato januarja 2020 končal precej klavrno.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na volitvah zmagal decembra leta 2011, a vlade ni sestavil.

Po ocenah poznavalcev se je sicer Golob s svojo retoriko ob prvih javnih nastopanjih, ko je aktualno koaliciji označil za “fašistično” in da bi jih bilo potrebno (z volivci vred) nagnati z države, postavil globoko na levi politični pol, čeprav kot nekdanji direktor GEN-I-ja z bajno plačo ni klasičen predstavnik levega volivca. Ultrakapitalist s skrajno levičarsko retoriko utegne najbolj ogroziti stranke KUL, politični opazovalci menijo, da se bodo ravno tukaj glasovi najbolj pretakali h Golobu. Stranki, ki lahko največ izgubita, sta LMŠ in SAB, ki bosta s pojavom Goloba le stežka prestopili parlamentarni prag, delno utegne izgubiti tudi SD, še najbolj nedotaknjena pa se zdi Levica, ki bo zadržala svojih 10 odstotkov privržencev. Nenazadnje je skrajna levičarska retorika “njen bazen”.

V katerem trenutku in v kakšni obliki bo Robert Golob vstopil v politični boj pred naslednjimi državnozborskimi volitvami sicer ostaja uganka. Časa zmanjkuje, a v Jankovićem in Cerarjevem primeru smo že videli, da lahko levica v spregi z osrednjimi mediji med zvezde nov obraz izstreli le nekaj tednov pred volitvami.

T. F.