fbpx

Prepričana, da ni naredila nič narobe: Sodnici s pionirsko čepico Vesni Pavlič Pivk za vožnjo na fitnes s službenim avtom grozi eno leto zapora

Razvpita sodnica z pionirsko čepico bi lahko končala za rešetkami. Foto: Arhiv Nova24Tv.

Sodnica Vesna Pavlič Pivk, ki je javnosti postala znana, ko je na rojstnodnevni zabavi paradirala s titovko na glavi in z jugoslovansko zastavo v roki, se je zopet znašla v kočljivem položaju. Zaradi očitka zlorabe položaja se je morala pred sodnico Marijo Breznik zagovarjati na krškem okrajnem sodišču. Tožilstvo dolgoletni predsednici Okrajnega sodišča v Ljubljani namreč očita, da je v nasprotju s sodnim redom med leti 20132016 večkrat povsem neupravičeno uporabljala službeno vozilo za lastne potrebe, konkretneje za vožnjo s telovadbe in domov. 

Vesni Pavlič Pivk grozi zapor do enega leta, ker je večkrat klicala na urad predsednice na sodišču, ko je potrebovala prevoz s fitnesa v službo, ali pa s fitnesa domov. Spornih voženj pa ni bilo malo. V treh letih je bilo voženj s fitnesa kar 17, voženj domov pa 12, poročajo Slovenske novice. Pri tem pa je potrebno še omeniti, da je postopek zoper Pavlič Pivkovo stekel na podlagi anonimne prijave.

Prepričana, da ni naredila nič narobe
“Tako takrat kot zdaj sem prepričana, da nisem naredila nič narobe, da torej vozniki vožnje beležijo in da jih direktorica vodi na predpisan način. Vse vožnje so bile opravljene zaradi službenih obveznosti, izključno zato, da sem bila lahko več v službi in da sem lahko opravila več dela,” je na začetku svojega zagovora povedala obtožena sodnica zaposlena Okrajem sodišču v Ljubljani, trenutno dodeljena na pravosodno ministrstvo.

Nova24TV je pred dvema letoma že poročala, da je nekdanja sodnica Vesna Pavlič Pivk neupravičeno koristila dopust. Čeprav je s tem oškodovala proračun sodišča, se ni vznemirjala preveč. “Dokler ima zagotovljeno službo pri ministru Klemenčiču in dovolj denarja, ji očitno nič ne pride do živega,” smo pisali. O nezakonitem koriščenju letnega dopusta Pavlič Pivkove je dr. Vinko Gorenak povprašal Vlado Republike Slovenije, ki ji je poslal svoje poslansko vprašanje. Potrdili so, da je kršila zakone, a to “etične in moralne vlade” Mira Cerarja ni pretirano ganilo.

Kot predsednica sodišča je delovala od leta 2004. Ukvarjala se je le s sodnimi zadevami, pred desetletjem je bila namreč uvedena funkcija direktorja sodišča, ki je bil pristojen za naloge sodne uprave. “Na leto smo prejeli okoli 250 tisoč zadev, moje delo je bilo povezano izključno z delom sodnikov, organizacijo sojenja in pripravo načrtov za odpravo sodnih zaostankov. Od leta 2010 je bilo delo zame zelo naporno, obremenjujoče. Sploh pa med letoma 2011 in 2013, ko se je sodila zadeva Patria, pa tudi v letu 2014, ko je Patria postala pravnomočna in leto pozneje potrjena na višjem, v letu 2015 pa je bila zadeva razveljavljena na ustavnem sodišču in vrnjena v ponovno sojenje. Iskala sem rešitve, kako bi lahko prebrodila to stresno obdobje, in svetovali so mi vodeno vadbo, da umirim stres, našla sem jo čez cesto, pod Metalko. Začela sem se udeleževati jutranjih vadb, šlo je za vadbe sproščanja, jogo in pilates, kar je bilo v prostorih fitnesa. Potem je šlo lažje,” je priznala po navedbah Slovenskih novic.

Foto: STA

Vadbe so ji pomagale pri funkcioniranju na delovnem mestu
Leta 2014 so se prostori fitnesa, ki ga je obiskovala, prestavili nekaj kilometrov stran. V nadaljevanju je povedala, da so jo že pred začetkom službe klicali iz urada, kako je nekaj nujnega in da naj čimprej pride. “Nekdo mi je predlagal, da bo šofer, ki vozi pošto, še mene pobral pred prostori fitnesa. Ampak takšnih stisk, da bi me v službi nujno potrebovali pred osmo, ni bilo veliko.” Pavlič Pivkova je povedala, da se je zjutraj redno udeleževala vadb, ker so ji pomagale pri funkcioniranju na delovnem mestu. “Najhujši pritiski so bili v letu 2014 po pravnomočnosti Patrie.” Takrat naj bi se po njenih besedah pričele osebne diskreditacije. “Že ob jutrih so me novinarji čakali pred sodiščem, veliko je bilo pritiskov, celo en fizični napad, ki ga nisem prijavila. Sem se pa na vse načine trudila ohranjati dober videz sodišča, sodnikov in sebe.”

Glede očitanih voženj s strani tožilstva je povedala, da naj ne bi poznala sistema, kako bi jih morali voditi. V svoj zagovor je dejala, da se je službenim avtom s telovadbe v službo peljala samo tedaj, ko je ocenila, da bi z vožnjo z avtobusom porabila preveč časa. “V tem obdobju se je večkrat zgodilo, da me je kljub vadbam zvilo. Včasih sem bruhala v službi, vrtelo se mi je,” je dodala. Povedala je, da ko se je slabo počutila, so jo v nekaj primerih s službenim avtom odpeljali do doma, avto je takrat pustila v službi in nazaj jo je pripeljal ali mož ali pa je šla z vlakom. Izdala je, da se je zaradi novinarjev zavestno izogibala hoji okrog sodišča. Enkrat so jo namreč slikali, ko je šla iz službe pred četrto. V povezavi s tem je povedala, kako so ji očitali sodne izostanke, čeprav je morala iti prej zaradi roditeljskega sestanka.

Tedanja vodja urada predsednice Maša Švigelj je vedela za početje Pavlič Pivkove, saj je od nje zjutraj dobila SMS, naj jo kdo pride iskat na fitnes, zato je o tem obvestila kurirja. Pri tem pa ni navedla, čemu potrebuje prevoz. Po besedah aktualne vodje Okrajnega sodišča v Ljubljani Nataše Kosec je sedaj uporabo službenih vozil potrebno naročiti v uradu, za vsako vožnjo pa je potreben tudi potni nalog. Tega odobri podpredsednik, potrdi pa še direktor. Kakorkoli, v aprilu je pričakovati nadaljevanje sojenja.

Hana Murn