fbpx

Presenečenje? Nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič postala podpredsednica Golobove leve stranke

Foto: YouTube

Robert Golob je postal predsednik stranke Gibanje Svoboda, njena podpredsednica pa nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič, ki je leta 2020 na svojem Facebooku Janšo označila za diktatorja in dodala, da je virus pri nas dal polet “zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo“. Izrazila je tudi upanje, “da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin“. Danes se je, zanimivo, zavzela za spoštovanje, svobodo, demokracijo, ponovno vzpostavitev vladavine prava.

Pravkar se je končal kongres stranke s kontradiktornim imenom Gibanje Svoboda, saj bodo njen vidni del predstavljali levičarji, ki sicer ne poznajo pravega pomena svobode, temveč jo vidijo skozi omejeno politično prizmo – to je zanje predstavlja obdobje, ko na oblasti ne bo Janez Janša.

Za predsednika je bil po pričakovanjih izvoljen Robert Golob, podpredsednica je postala nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič, generalni tajnik pa nekdanji župan Nove Gorice Matej Arčon.

Prvorazredna sodnica
Politično angažiranje odvetnice Urške Klakočar Zupančič ni presenečenje. Z izjavami je dodobra razburjala že ob nastopu Janševe vlade, v prvem valu epidemije covida-19. Takrat je na svojem Facebook profilu Janšo označila za diktatorja in dodala, da je virus pri nas dal polet “zafrustriranim osebkom s kriminalno preteklostjo“. Izrazila je tudi upanje, “da bo doba janšizma nekoč samo še bridek spomin“. Predsednica Okrajnega sodišča v Ljubljani je sicer nato zoper sodnico vložila pobudo za začetek disciplinskega postopka, odvzela ji je tudi vodenje oddelka za etažno lastnino na sodišču s pojasnilom, da bi bilo zaradi začetih postopkov zoper sodnico oteženo sodelovanje med njima, kar bi vplivalo na učinkovitost dela oddelka. Disciplinski postopek zoper sodnico Urško Klakočar Zupančič se je končal z njeno oprostitvijo, ker z “zapisi o Janši ni kršila zakona o sodniški službi”. Prvorazredne sodnike obravnavajo drugače kot Zvjezdana Radonjića, ki je bil suspendiran. Klakočar Zupančičeva je bila po poročanju Top News sicer že na prvi tribuni gibanja Bodi sprememba v Kinu Šiška v družbi kriminologa Dragana Petrovca, predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela in nekdanje komisarke in šamanke Violete Bulc.

Foto: TopNews

Klakočar Zupančičeva je med kongresom v izjavi dejala, da se bodo zavzemali tudi za spoštovanje, svobodo, demokracijo, ponovno vzpostavitev vladavine prava in tudi “za vključujočo družbo z jasno začrtanimi mejami, kaj je dovoljeno in kaj ne“. Ko je v vlogi sodnice blatila predsednika vlade, teh meja dovoljenega in spoštovanja ni bilo zaznati, saj očitno ob vstopu v politiko in pred kamerami vsi dvignejo standarde, ki jih nato ne živijo.

Kdo so drugi vidni člani stranke?
Golobova stranka bo pribežališče starih obrazov, znanih že iz drugih političnih zgodb. Tako se govori o nekdanjemu svetovalcu Mira Cerarja za gospodarstvo, Aleksandru Kešeljeviću, nekoč vplivnemu kadroviku. Ni se ga zaman prijel vzdevek “Kešo”, ki je povezan z denarjem.

Aleksander Kešeljević (Foto: STA)

Raziskovalni novinar Bojan Požar pa omenja tudi Gregorja Erbežnika, nekdanjega fanta Melanie Trump in nekdanjega poslovnega partnerja Jureta Koširja.

Sara Kovač