fbpx

Presenečenjem ni videti konca: Šarčev sekretar postal Damir Črnčec, generalni sekretar vlade pa zapravljivi Tramte!

Foto: STA

Potem ko se je vlada Marjana Šarca sestala na svoji prvi seji, je postalo jasno, kdo bodo tisti, ki bodo zasedli mesta državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade in na večjem delu ministrstev. Med njimi so: Anja Kopač Mrak, Roman Kirn, Igor Mally, Uroš Prikl, Vojmir Urlep in Damir Črnčec. Največ pozornosti je vzbudilo imenovanje Črnčeca, ki je nekoč veljal za kader iz vrst SDS, ki goreče zagovarja protimigracijsko stališče, nato pa se je ta s prvakom SDS razšel.

V času prve Janševe vlade, natančneje leta 2005, je bil Črnčec namreč imenovan na mesto direktorja Obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS), v času druge Janševe vlade leta 2012 pa je bil imenovan na mesto direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA).

Foto: STA

Za najem letala odštel vrtoglavih 89.100 evrov
Pri tem pa ne smemo pozabiti omeniti, da je presenetljivo tudi imenovanje Stojana Tramteta za generalnega sekretarja vlade, namreč, Tramte je bil v letih 2007-2011 generalni sekretar predsednika republike Danila Türka,  nato pa je Türku ponudil odstop zaradi očitkov o zapravljivosti, ki so pricurljali v javnosti. Za najem letala v okviru dvodnevnega obiska predsednika v BiH je odštel vrtoglavih 89.100 evrov. Sicer Türk odstopa Tramteta ni sprejel, a ga je ta nato vseeno zamenjal. Ob pregledu poslovanja je Računsko sodišče RS prišlo do ugotovitve, da je prišlo do nepravilnosti, zato mu je bilo za poslovanje izrečen pridržek. Prav občutek zapravljivosti, do katerega je prišlo zaradi predragega najema letala in obnove predsednikove brunarice, je je najverjetneje vplival na to, da je Türk izgubil v predsedniški bitki proti Borutu Pahorju.

Foto: STA

Šarec je imenoval tudi podpredsednike vlade in sicer: finančnega ministra Andreja Bertonclja iz LMŠ, obrambnega ministra Karla Erjavca iz DeSUS, ministra za izobraževanje Jerneja Pikala iz SD, ministra za infrastrukturo Alenko Bratušek iz SAB in ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja iz SMC. Za namestnike ministrov, torej državne sekretarje so na prvi seji imenovali: Bredo Božnik na ministrstvu za delo, Matejo Vraničar Erman in Metoda Dragonjo na ministrstvu za finance, Martino Vuk in Jerneja Štromajerja na ministrstvu za izobraževanje, Aleša Cantaruttija na gospodarskem ministrstvu, Tanjo Strniša in Jožeta Podgorška na kmetijskem ministrstvu, Jana Škoberneta in Vojka Stoparja na kulturnem ministrstvu, Natalijo Kovač Jereb in Sandija Čurina na ministrstvu za notranje zadeve, Dominiko Švarc Pipan in Gregorja Strojina na pravosodnem ministrstvu, Miloša Bizjaka in Klemna Grošlja na obrambnem ministrstvu, Aleša Prijona na okoljskem ministrstvu, Bojana Kumra in Nino Mauhler na infrastrukturnem ministrstvuSimono Leskovar in Dobrana Božiča na zunanjem ministrstvu, Nevenko Ribič v službi vlade za razvoj in Olgo Belec v uradu za Slovence v zamejstvu.

Grošelj Jakiču svetoval, da je potrebno zamenjati celoten vrh na ministrstvu
O Grošlju se je sicer že govorilo, ko je parlament odločal o imenovanju Bratuškove. Reporter je tedaj objavil posnetek tablice tedaj novoizvoljenega obrambnega ministra Romana Jakiča, ki je nastal v času uradnega fototermina. Posnetek je razkril, kako Grošelj Jakiču v elektronskem sporočilu piše, da je potrebno zamenjati celoten vrh na ministrstvu.

Klemen Grošelj (Foto: STA)

“Sem malce povprašal kolege. Glede generalnega sekretarja MORS je sedanja baje čista katastrofa in je tam na zahtevo Hojsa, sicer pa je skupaj z direktorico logistike dobila negativno oceno uradniškega sveta. Torej njuna menjava, ki je potrebna predvsem iz strokovnih razlogov, če odmislimo vprašanje lojalnosti itd. Glede kandidatke Podbregarjeve, pa je bila kot GS po mnenju sogovornikov korektna, vsekakor bistveno boljša od sedanje, če malce premislim, pa ima to prednost, da je funkcijo že opravljala in pozna delo, kar pomeni, da ne bi potrebovala preveč časa, da v celoti prevzame posle. Glede OVS je zadeva dejansko problematična, a ni brezupna, obstajajo tudi profesionalni kadri, na katere bi se lahko oprli in bi preko njih z nekaj premišljenimi kadrovskimi potezami, prevzeli nadzor nad službo in predvsem dogajanjem v njej. Sem pa hkrati slišal več slabega o načelniku GŠ, kot sem pričakoval, in me je to malce razočaralo, mislim, da bo potrebna menjava prej kot se je morda zdelo, a vsekakor ne pred zaključkom reorganizacije vojske”.
 

Jakič takšnega elektronskega sporočila ne bi smel pustiti vidnega na ekranu. Kakorkoli, Jakič se ni odzval na predlog Grošlja. Grošelj naj bi po navedbah Petra Jančiča Jakiču poslal sporočilo, ne da bi ga za to Jakič zaprosil. Podbregarjeva, kandidatka za generalno sekretarko, je žena Iztoka Podbregarja, sicer predsednika LDS in nekdanjega šefa Sove. Obramboslovec Grošelj, ki je bil funkcionar vlade v času, ko je bil premier Borut Pahor, takrat je bil tudi nadzornik državne pošte, je po navedbah Petra Jančiča iz Spletnega časopisa najbrž poskušal vplivati na Jakiča, kako in koga naj kadruje.

H. M.