fbpx

Presstitucija na državne stroške: Golob je necenzurirani Vukovićevi namenil kar 103 tisočake!?

Najverjetnejši bodoči mandatar Robert Golob (Foto: Youtube, STA)

Portal Požareport tokrat razkriva primer Golobovega financiranja všečnih novinarjev na državne stroške. V konkretnem primeru gre za novinarko Vesno Vuković s portala Necenzurirano, ki ga obvladuje smetarski in medijski tajkun Martin Odlazek. Toda marsikdo ne ve, da je Vukovićeva ustanovila tudi zasebno podjetje, ki ga je leta 2019 prenesla na drugo osebo in ga je financiral Gen-I pod vodstvom Roberta Goloba.

Raziskovalni novinar Bojan Požar ob tem razkriva, da ne gre za plačevanje oglasov, za oglaševanje ali za plačevanje vsebin, ki so objavljene na konkretnem portalu, za katerega piše sporna novinarka Vesna Vuković. Gre namreč za nakazovanje finančnih sredstev preko fiktivnih “svetovalnih pogodb” na transakcijski račun podjetja v zasebni lasti. In kar je prav tako pomembno: to podjetje ni izdajatelj oziroma lastnik portala. Ravno tako ne gre za marketinško agencijo, ampak za podjetje, ki je namenjeno poslovnemu svetovanju. Znano je, da je poročanje obravnavane novinarke in spletnega portala, za katerega piše, izjemno naklonjeno svojemu plačniku, obenem pa izredno napadalno do konkurentov plačnika.

S pomočjo teh povezav pa je mogoče tudi pojasniti presenetljiv obstoj medija Necenzurirano, ki niti ne oglašuje niti ne prodaja kakšnih vsebin. Požar ob tem navaja, da je sedanji generalni direktor FURS-a Ivan Simič 3. septembra 2020, tedaj zgolj kot v vlogi davčnega svetovalca in publicista, na portalu Škandal24, napisal besedilo, ki pa ga niso želeli objaviti na Necenzurirano. V svojem prispevku se je spraševal po vlogi družbe SEE M. & C., d. o. o. Kot je znano, jo je ustanovila (in bila njena direktorica) prav Vukovićeva, zatem pa njeno lastništvo prenesla na Mitja Zorka, ki je širši javnosti nepoznan. Znano pa je, da ima dom v Celju in to v soseščini Primoža Cirmana, sicer urednika in še enega pisca Necenzurirano. Požar se ob tem sprašuje ali gre pri vsem skupaj le za naključje.

Kako Golob financira necenzurirano Vukovićevo. (Foto: Erar)

To, kar je posebej zanimivo, je dejstvo, da je družba v letu 2019 ustvarila 81.235,60 evrov čistih prihodkov in 80.778,94 evrov odhodkov. Plačilo davka je znašalo 86,60 evrov, čisti dobiček pa zgolj 369,21 evrov. Podjetje Vukovićeve sicer nima zaposlenih, kar se zdi nenavadno z oziroma na njegove zaslužke. Požar sklepa, da nekdo izdaja račune kot normiran sp. Se pa sprašuje po dejanskem namenu tega podjetja – je to morda zaračunavanje besedil? Prepričan je, da bi moral zadevo podrobneje proučiti Furs, saj zadeve na enak način potekajo tudi v podjetju Providentia d. o. o., ki poseduje že omenjeni medij. Pojavlja pa se tudi vprašanje, zakaj se novinarjem dopušča nekaj, česar drugim ni dovoljeno. Obstaja pa še ena zanimivost.

Kitajska partija je za sofinanciranje covidne kampanje proti vladi, NIJZ in Kreku zlorabila Gorenje?
Z namenom domnevnega brisanja sledi za Vukovićevo, se je sporno podjetje tekom svojega kratkotrajnega obstoja preimenovalo iz SEE M. & C., d. o. o. v podjetje KCA, d. o. o. Ob vsem navedenem pa na dan prihaja nespregledljiva resnica – da gre za subjekt namenjen privatnemu financiranju Vukovićeve in njenih protivladnih rabot. Znano je tudi, da jo finančno podpirajo točno določeni posamezniki in podjetja, a kar je ob tem posebej zaskrbljujoče – v ta namen se zlorablja državni denar. Ob tej priložnosti Požar navaja nekaj subjektov in oseb, ki financirajo (so financirali) delo Vukovićeve: Robert Golob preko Gen-I s 103 tisočaki (v vlogi predsednika uprave; Požar bo do dokumentacije poskušal priti preko informacijske pooblaščenke).

“Električni Oligarh” Robert Golob financira necenzurirano Vesno Vuković preko spornega podjetja KCA d. o. o. (Foto: Ebonitete)

Navesti gre še Klemna Boštjančiča, sicer predsednik upravnega odbora Save, preko svojega zasebnega podjetja Brio svetovalni center d. o. o. s 34 tisočaki (gre sicer za glavnega mecena stranke Z.Dej pod nekdanjim vodstvom Jureta Lebna, pozneje pa je stranko prevzel Golob, Boštjančič pa je spisal program Gibanju Svoboda; znano je tudi, da sta Vukovićeva in Necenzurirano pretežno povezana z državno Savo in skladom York), Adventura Investments, d. o. o. s 73 tisočaki (podjetje pod okriljem Darka Martina Klariča) in Gorenje Velenje s 60 tisočaki (ki je v lasti kitajskega državnega podjetja Hisense; znano je prikrito kitajsko financiranje medijske kampanje v zvezi s Covidom-19 v Evropi, znano pa je tudi, da Necenzurirano zadnje dve leti konstantno hujska proti vladi, NIJZ in Milanu Kreku. Je v ozadju celo kitajska finančna podpora protivladne epidemiološke kampanje?)

Domen Mezeg