fbpx

Preštevanje do 46 se nadaljuje! Erjavec vlogo nezaupnice preložil na naslednje leto! Zunanji pritiski na SMC se stopnjujejo!

Foto: STA

Po kalkulaciji strank tako imenovane koalicije ustavnega loka, so očitno ugotovili, da bi za vložitev nezaupnice vladi in po možnosti za novega mandatarja potrebovali tudi podporo stranke SMC. Nov kandidat za mandatarja Karl Erjavec naj bi s strankami KUL opravil razgovor, skozi katerega so ugotovili, da vložitev nezaupnice pred novim letom nima nobenega smisla. Po Erjavčevih besedah bi se še prej radi pogovorili s stranko SMC ali povedano drugače, s pomočjo poročila računskega sodišča si želijo pritisniti na SMC in njihovega predsednika Zdravka Počivalška. 

“Mi menimo, da je to stranka, ki ne deli takšnih vrednot, ki jih ima aktualna vlada, ko gre za vladavino prava in kršitev ustavnih načel, gre za liberalno stranko in v tem tednu pričakujem, da bodo pripravljeni tudi na pogovor o tem, kakšne so možnosti, da ustavijo to denormalizacijo te države,” je kakor poroča STA po sestanku s strankami LMŠ, SD, SAB in Levico združenimi v KUL, dejal predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. Kot so ugotovili na sestanku in je javnosti že dodobra poznano, pa KUL še vedno nabira glasove. Medtem Erjavec ostaja prepričan, da bodo lahko podporo pridobili.

Erjavec je sicer še pred dnevi napovedal, da bodo konstruktivno nezaupnico vložili do konca tega leta, “vendar glede na to, da tukaj ne gre za avanturo, ampak dejansko želimo, da se oblikuje vlada, ki bo spoštovala ustavna načela, svobodo medijev, ki bo spet vrnila Slovenijo tja, kamor sodi, ko govorimo o njenem mednarodnem pravnem položaju, smo se danes dogovorili tudi v KUL-u, da povabimo predstavnike SMC-ja na pogovore o tem, kako vidijo prihodnost Slovenije“. Medtem ko Erjavec z novo vlado ne želi iti samo na avanturo, so določeni člani njegove koalicije v preteklosti dokazali drugače.

Karl Erjavec in KUL (Foto: STA/Montaža Demokracija)

Konstruktivno nezaupnico bi po njegovih besedah Erjavca vložili šele, ko bi bili prepričani v zadostno podporo. Ob tem je zagotovil, da želi nova vlada, če bo dobila in imela podporo, “na vsak način dokončati mandat” in kot kaže želi biti KUL postati general po skoraj že končani bitki s koronavirusom. “Druga zadeva, ki je pa izjemnega pomena, je pa tudi predsedovanje Slovenije EU-ju,” je še poudaril Erjavec. Kar zadeva druge stvari, “je pa to seveda predmet dogovora, mi imamo koalicijsko pogodbo v bistvu že pripravljeno, imamo pa odprto eno poglavje, kjer bi tudi SMC povedal, kaj je tisto, kar želi, da se še postori do konca mandata”, je napovedal.

V KUL-u stavijo vse karte na Računsko sodišče
Erjavec je tako medijem dejal, da pričakuje zadostno podporo pri vložitvi nezaupnice vladi. Zaenkrat jim nekaj glasov še manjka, vendar upajo, da bi se SMC odločil in prestopil k njim. “Če bo odločitev v SMC-ju takšna, da bodo prispevali k normalizaciji Slovenije, potem se ne bojim za te glasove,” je dejal Erjavec. Vabilo je poslanski skupini poslal SMC je Erjavec poslal že pred desetimi dnevi, kot kaže pa jim še vedno ponuja vabilo. “Takoj, ko bo jasno, kakšna je odločitev SMC-ja, bomo pač odločili,” je dejal Erjavec. “Mislim, da bi bilo škoda, da bi zamudili to priložnost, da spet naredimo Slovenijo normalno,” je mnenja Erjavec in očitno misli, da pa bo nova oblast epidemijo očitno lahko čez noč izbrisala.

Minister Zdravko Počivalšek na tarči globoke države. (Slika: STA/Nebojša Tejić; montaža: Matic Štojs Lomovšek)

Glede na to, kar je povedal minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek njihovega prestopa h KUL ni moč pričakovati. V zadnjih dneh pa se sicer stopnjuje napeto pričakovanje Računskega sodišča, ki bi lahko bremenil Počivalška in s katerim bi ga lahko opozicija poskušala upogniti. Če bi jim uspel pritisk na Počivalška, bi se lahko posledično zgodilo, da bi SMC ustregel namenom KUL-a, kljub temu, da smo še vedno sredi epidemije in tik pred predsedovanjem Slovenije v EU. Znotraj KUL-a so se v tem trenutku dogovorili, da bodo poskusili dobiti poslance SMC na svojo stran, če jim to ne bo uspelo, se bodo odločili o novih korakih naprej. Medtem pa Erjavec ostaja prepričan, da mu bodo štirje poslanci iz DeSUS-a sledili, medtem ko bo izključen poslanec Robert Polnar, ravnal po svoji vesti.

Sara Rančigaj