Prestrašeni Zajc, ki nima poguma stopiti pred kmete, noče z ministrskega stolčka: Razkrivamo vse njegove grehe, zaradi katerih bi moral odleteti – od konflikta interesov do ščitenja lobija okrog Zorana Jankovića!

Okoljski minister Simon Zajc. (Foto: STA)

Pozive kmetov s sobotnega protestnega shoda v Velikih Laščah k odstopu ministra Zajca je ta v kasnejšem odzivu označil kot neutemeljene, po vsej verjetnosti pa uživa zaščito tudi pri premierju Šarcu. A kmetje se ne bodo dali, čez teden dni bo protest potekal v Ilirski Bistrici, čez dva tedna v Gornji Radgoni, nato pa po potrebi še v Ljubljani. Po pojasnilu predsednika SLS Podobnika bo tako vse do Zajčevega odhoda. A to ni prvi greh ministra Zajca, ki se je na vrh ministrstva za okolje zavihtel v luči kadrovskega primanjkljaja stranke SMC po aferi maketa, ki je odnesla Lebna. Očita se mu namreč, da skupaj s sekretarjem Prijonom s spremembami gradbene zakonodaje želi napolniti žepe arhitektom, ob tem pa je pod vprašaj postavljena eksistenca inženirjev gradbeništva. Prav tako ga očitno ne skrbi niti gradnja kanalizacijskega kanala direktno nad vodovarstvenim zajetjem Kleče, ki zagotavlja vodo 300 tisoč porabnikom na območju Ljubljane in ki utegne ogroziti ta vir!

Kot smo na Nova24TV že poročali, je v soboto v Velikih Laščah potekal protestni shod pod geslom Slovensko podeželje ne bo zverinjak zaradi vse pogostejših napadov zveri na rejne živali. Kot je poročala STA, je predsednik sindikata Anton Medved v osrednjem nagovoru zahteval, naj se volkove odlovi ali odstreli, populacijo pa ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov. Po njegovih besedah je država dolžna poskrbeti za “svoje zveri”, da te ne delajo škode kmetom, na območjih z zvermi pa naj ljudem zaradi nižje kakovosti življenja nameni davčne olajšave in razvojne spodbude. Sindikat je v protestno peticijo, pod katero je začel zbirati podpise, vnesel tudi poziv k odstopu ministra za okolje in prostor Simona Zajca. Da je čas za njegov odhod, je izkazovalo tudi sporočilo na transparentu enega izmed protestnikov, kjer je pisalo, naj Zajc odstopi, sicer bo odšel predsednik vlade Marjan Šarec.

Minister Zajc poziv k odstopu označil kot neutemeljen
Minister Zajc, ki ga na protestnem shodu ni bilo, je poziv k odstopu pozneje označil kot neutemeljen in ga v celoti zavrača. Zapisal je, da se zaveda resnosti problematike in da s strani izvajalcev interventnega zakona pričakuje pripravo rešitev za hitrejši odstrel volkov. Kot je v sporočilu za javnost navedel minister Zajc, so težave nastale v zadnjih treh letih, ker je sodišče ustavljalo odloke ministrstva o rednem odstrelu in s tem porušilo do tedaj učinkovito upravljanje države z medvedom in volkom. “Razumem kmete, da niso zadovoljni s hitrostjo interventnega odstrela. Za optimizacijo izvajanja zakona bomo v tem tednu za skupno mizo zbrali izvajalce zakona (zavod za gozdove, zavod za varstvo narave, lovska zveza, kmetijski svetovalci). Od delovne skupine pričakujem, da bo sproti razrešila težave, ki se pojavljajo na terenu, in pripravila rešitve za hitrejši odstrel volkov ter da bomo določili število, ki še zagotavlja, da lahko vsi mirno živijo in delajo,” je še zapisal, kot navaja STA.

Žrebe po gostiji volkov v Stari vasi na Blokah. (Foto: Fb)

Zajc uživa zaščito pri Šarcu, protesti pa bodo do njegovega odhoda iz tedna v teden odmevnejši
Medved je sicer napovedal, da bodo s protesti nadaljevali vse do uresničitve svojih zahtev. Tako bodo čez teden dni organizirali shod v Ilirski Bistrici, čez 14 dni v Gornji Radgoni, še teden dni pozneje pa bodo, če bo treba, prišli v Ljubljano pred državni zbor. Izrazil je prepričanje, da bodo protesti le še pridobivali na množičnosti, navaja Delo. Protestnike je sicer v imenu vlade nagovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Zagotovila je, da so tako pristojni ministrstvi kot celotna vlada na čelu s premierjem Marjanom Šarcem odločeni rešiti perečo problematiko, so navedli pri 24ur.com. Kot vse kaže, tako Zajc uživa zaščito pri Šarcu, predsednik Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik, ki se je v podporo kmetom udeležil protesta, pa je na družbenem omrežju Twitter zapisal jasno sporočilo: “Kot vse kaže, g. Šarec, predsednik vlade, podpira Zajca in sobivanje z volkovi, poroča 24ur.com. Škoda. V Velikih Laščah smo zaprli cesto za 30 minut, s 4-kilometrsko kolono. V Ilirski Bistrici bo kolona dolga 20 kilometrov, če do takrat minister Zajc ne gre in ne odlovijo ali odstrelijo vsaj 3 volkove. Podeželani nismo 3. liga.”

SDS je že maja zahtevala sklic nujne seje odbora za kmetijstvo, vlada pa ob zaostrovanju situacije ne ukrepa
Protest v Velikih Laščah je podprl tudi predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, udeležence pa je tam nagovoril poslanec te stranke Franc Breznik. SDS je sicer že v mesecu maju z zahtevo za sklic nujne seje odbora za kmetijstvo opozorila na nesprejemljivo in zaskrbljujoče stanje zaradi preštevilčne prisotnosti zveri v Sloveniji. Predlagali so tudi konkretne sklepe, ki bi lahko situacijo izboljšali, vendar žal vladajoča koalicija njihovih predlaganih sklepov takrat ni podprla. “V zadnjih dnevih in tednih smo priča vsakodnevnim napadom volka na drobnico, govedo in ostale domače živali, ki našim državljankam in državljanom, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, predstavljajo vir preživetja. Zato v SDS razumemo njihovo ogorčenje in zahteve po ukrepanju in tudi sami pozivamo Vlado RS, da nemudoma ukrepa, saj interventni zakon, ki je bil sprejet, očitno ne zadostuje in bodo potrebni nadaljnji koraki. Ob tem Vlado RS pozivamo, da Agencija Republike Slovenije za okolje in prostor po hitrem postopku brez omejitev izda odločbe za izredni odstrel volkov na vseh območjih, kjer prihaja do napadov,” je o tem pred dnevi za Radio Ognjišče povedal poslanec SDS Žan Mahnič.

Žan Mahnič (Foto: Veronika Savnik)

Zajc in njegov sekretar Prijon na ministrstvu pripravila shemo, s katero po očitkih DGIT želita napolniti žepe arhitektom, pod vprašaj pa sta postavila eksistenco gradbenih inženirjev
Zajc se je na vrh ministrstva, kot smo že poročali, zavihtel v luči kadrovskega primanjkljaja Stranke modernega centra po izbruhu afere maketa, ko je moral oditi njegov predhodnik Jure Leben. A hudi očitki o klientelizmu, katerega vir je SMC, ne ponehajo. Društvo gradbenih inženirjev in tehnikov Maribor je v začetku meseca opozorilo, da država s sprejemom nove gradbene zakonodaje gradbeno stroko postavlja v podrejen položaj v primerjavi z arhitekturno dejavnostjo. To se zlahka pojasni z dejstvom, da je državni sekretar, pristojen za prostor, Aleš Prijon, univerzitetni diplomirani arhitekt, bivši predsednik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) in tudi osebno lastnik arhitekturnega biroja PRIMA d.o.o. Ta je sicer kot 8. kandidiral na listi SMC na nedavnih volitvah v Evropski parlament. Favoriziranje arhitekturne stroke proti gradbeni pri sprejemanju nove gradbene zakonodaje je tako lahko rezultat tega očitnega konflikta interesov, situacija, na račun katere si povečane zaslužke obetajo arhitekti, pa je pod vprašaj postavila eksistenco gradbenih inženirjev.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Zaskrbljeni Ljubljančani naleteli na gluha ušesa pri Zajcu glede Jankovićevega projekta, ki utegne ogroziti pitno vodo 300 tisoč porabnikov
Kot kaže, Zajc v času ministrovanja podpira tudi “balkanske posle” ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Zaradi sporne gradnje kanala C0 nad vodovarstvenim zajetjem Kleče je namreč ogrožena voda kar 300 tisoč Ljubljančanov. Namesto odgovora je minister pri tem navajal, kako sta v povezavi s tem dve reviziji. “Prva je revizija samega postopka na Arsu, druga pa je revizija projektne dokumentacije. Torej, ali je pravilna izbira načina gradnje od črnuškega mostu do Tacna.” Ob tem je dodal, da na ministrstvu želijo ugotoviti, zakaj je bila ta odločitev sprejeta in čemu se je šlo v takšen način gradnje. “Ko bom imel te informacije, se bom moral na podlagi ugotovitev odločiti, ali je gradnja pravilna ali ne.” Na besede ministra se je v začetku prejšnjega meseca odzval poslanec SDS in ljubljanski mestni svetnik dr. Anže Logar in na družabnem omrežju Twitter zapisal: “Je prvi varuh vode Zajc s svojimi inšpekcijskimi službami še vedno v sedlu. Medtem ko on v intervjuju daje takšne izjave, Zoran Janković dela. Potem pa bo rekel, da je lokacija kanalizacije čez ljubljanski vodonosnik res neustrezna, ampak je projekt žal že zgrajen.” Ob tem se je vprašal, če si morda pri Jankoviću ne upa ukrepati?

Foto: Twitter

Rok Krajnc

 • Antonius

  Trenutno je najnevarnejša zverina v naši državi Šarplaninškov Zajc.
  Če se *odstreli* samo zverino Zajca, bo škodno Šarplaninškov zaščitnik šerijatarjev še naprej deloval.

  • zokispoki

   Samo popolno govedo, ali pa baraba lahko zagovarja barabinska
   dejanja fukfehtarja !

   • Janez Korenjak

    Ne govedo, Zajc!

 • Joško

  Ljudje božji, kako naj se zajc bori z volkovi in medvedi; Zajc je zajc.

  • Anton

   kaj imata zajc in komunajzer skupnega?, oboji so strahopetci.

   sarkazem press

   • Šobar Davorin

    Ne zasleduješ vremenske prognoze. Zopet je vroče. Vročina škoduje. Centralnemu živčnemu sistemu. Podstrešju.

    • Schemva Miro

     To se pri tebi takoj vidi,bedak.

 • Black_Raven

  zajci so za potoučt…

  • pupa

   Kdaj bomo organizirali množični lov na zajce?

   • Black_Raven

    prej ga bomo boljše bo za nas…

   • Franc Šink

    Čim prej.

 • GverilaStyle

  Ima medved rojstni dan in povabi vse gozdne živalice na party….ampak, morajo mu prinesti darilo, ki mu bo všeč, če ne, dobijo z njegovim penisom po čelu.
  Študira zajček kaj bi lahko prinesel za darilo medvedu, da bi mu bilo sigurno všeč.
  In se domisli, da mu bo prinesel korenje, ker ga ima na tone.
  No pride zaajček na parti in ga medved vprašakakšno darilo ima zanj.
  Zajček mu da darilo in medved ga odpre….
  Vesel darila ampak ni mu bilo najbolj všeč, pa pravi zajčku, sej veš kakšna je kazen za darilo, ki mi ni všeč….in zajček nastavi čelo…..BUUUM.
  Zajček se začne opotekati a se smeji zraven….medved ga gleda začudeno in ga vpraša zakaj se smeji, če je pa dobil z penisom po čelu….pa mu zajček reče….čaki da vidiš, ko ti jež prinese jabolko.

 • Amerikanc

  Medved in zajc v španoviji. Nič dobrega.

 • Desnoklik

  Zajc hrusta korenček.

 • Vera

  Odstopiti bi morala celotna vlada, saj dela vse v nasprotju kar je obljubljala pred volitvami .Šarec se je samo pri soočenih šopiril , že pri kandidiranju za predsednika, neumen, neuk narod mu je žal nasedel 2x, ter volil človeka, ki ni primeren za premiera, enako ne vsi ministri , ki so na te položaje prišli po zvezah,niso pa bili izvoljeni niti za poslance .

  • montyamp

   Slovenci najbolj zabit narod v EU , med prvimi tremi na svetu .
   Imam dokaze .

  • Darko Crnkovič

   meni je ostalo najbolj v spominu trenutne Serpentinškove vlade to, da so klovni s Serpentinškom in Erjavcem na čelu vsi po vrsti tulili v en rog, da ne gredo v koalicijo z Janšo, in to dosledno uveljavljajo. za narod in Slovenijo pa se jim jebe…

 • Franc Šink

  Njegovi nasveti ženskam o spolnosti, so enakovredni nasvetu kmetom o sožitju z zvermi.V obeh primerih je izpadel kot impotentnež.

 • tohuvabohu

  Treba jih je posuvati v rit. Najprej Šarca, pol pa Zajca.

  • Marija

   Ej ta je prava

 • janez

  Je revček prijatelj volkov videl, kako pingvin zoki slepi narod s kinetami, ki naj bi zadržale izliv dreka v podtalnico, pa ga podpira.
  Ha, ha. Je res bolj bogi v glavi. Pa mu britje po celi butici ne pomaga.

 • Marija

  Janša je vedel zakaj ni sestavil vlade.Bravo!Bodo sedaj volivci videli pravo lice levice.In že imajo plačilo.Na žalost smo tudi mi prizadeti ampak se splača.

  • Vera

   Marija : Ste gledala soočenja pred volitvami ? Če ste,vam mora biti kristalno jasno, zakaj je ni mogel sestaviti navkljub zmagi 3.6. 2018 .

  • Dolfić 20.4.

   Tisto že dolgo jasno, da vas je dosti przadetih v tropu svečkarjev.

   • tohuvabohu

    Ti že veš, klošar, ki si pred sodišče prihajal po sendvič.

 • Hamid Begic

  Zopet ustvarjanje neke lažne panike/strahu… Spregledali so vas ljudje “ta desni”. Nobeden vam nič ne verjame. Podobnik, Mahnić, Janša,… politični odpadniki in izmečki. :) #SamaSekta

  PS: Kako ste bogi. :) #Hahhahahahah

 • montyamp

  SMRT MURGLOSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENSKEMU NARODU

 • šmentanamuha

  Tokrat sem prebrala samo naslov Prestrašeni Zajec nima poguma, da stopi pred kmete
  Dodajam: To vidite sebe v ogledalu.
  Tako poceni demagogije ne mislim podpirati.

  • Janez Korenjak

   Pišeš, kot da si le ti posebej plemenito bitje, ki ga skrbijo medvedje, ostali pa bi jih brez vesti iztrebili. Neresnično. Medved se je prenamnožil in ogroža ljudi – za katere tebi, mizogeni hormonsko neuravnovešeni vešči, očitni ni prav nič mar.
   Nobenega pogroma nad medvedi ni. Država je sama – tudi s pomočno nevladnikov, ki jih bogato financira – z zavoženo politiko ustvarila problem, za katerega sedaj prav nihče iz stroke ne vidi druge rešitve, kot odstrel.
   Če pa imaš drugačne rešitve, pa se vključi v strokovno skupino na MOP.

   • šmentanamuha

    Korenjak s posušenimi testisi, saj razumem tvojo zagrenjenost …

    • Janez Korenjak

     No, kar zaprosi za članstvo v strokovni komisiji MOP. Reference imaš odlične in “pamet” na mestu – takoj te bodo vzeli. Saj same takšne imajo tam… Luka Mesec ti bo pomagal, govorita namreč popolnoma isti jezik, jezik socialistov, ki se gredo razredni boj zoper kmete – to je namreč tvoj edini domet: ceneno politično agitiranje brez podlage v realnosti in brez enega samega argumenta.

  • Dolfić 20.4.

   Frenk Breznik vrjamem, da rajši sebe gleda pred ogledalom kot srnce.

 • šmentanamuha

  Spoštujte te plemenite živali.

  I Live With Two Grizzly Bears
  https://www.youtube.com/watch?v=PJXOkal6roA

  • Janez Korenjak

   Dvomim, da bi še grizli živel s tabo.

 • totex39

  Sramota za celotno vlado, da za ministra za okolje postavi nekega pisca erotičnih nasvetov, ki nima pojma o delu, ki ga je sprejel. Pri nas je res že vse zavoženo do konca.

 • RATATA

  Revež Zajc nima blage veze kaj se sploh dogaja. Sanje so se mu uresničile in za vedno bo ex.minister.
  V vsej svoji revšćini pa ne ve, da je na MZZ sistemizirano delovno mesto po nazivu še nekaj več in sixer
  POOBLAŠČENI MINISTER!

 • Olga101

  Ga bo treba odnesti, skupaj s “priljubljenim” Šarcem! Za to anarhijo je kriva cela vlada!

 • šmentanamuha

  V nekaterih državah turisti plačujejo za to, da lahko gledajo medvede v naravi. Kaj če bi malo razmislili o tem?

  • Janez Korenjak

   Ti si pa očitno zelo “razgledano” bitje. Pri Lovski zvezi imajo to ponudbo. Kar pošlji povpraševanje, takoj ti bodo organizirali ogled. To tudi redno uresničujejo.
   Samo, jeba: ko greš malo pogledat, kdo ima koncesije za opazovalnice in kdo kasira ta denar, pa se klobčič spet odvrti do globoke države in finančnih interesov mafije. Denar je očitno sveta vladar, ti pa le njen zvest podložnik.
   “Kmetavzarje” pa je treba uničiti, mar ne? Kar nismo končali med prvo agrarno reformo 1945-48, bomo dokončali danes! Revolucija ne počiva!

 • Dolfić 20.4.

  Kje tići zeko?

 • Janez Kepic-Kern

  še tu
  PONAVLJAM.
  RESNO – ni šala.
  Ja ?
  V Ljubljani se govori,
  da v nekaterih krajih ob meji s HR npr. LOŠKI POTOK ITD.
  nekateri ljudje
  SKRIVAJO NELEGALNE MIGRANTE – ZA PLAČILO – BAJE – SEVEDA
  KAR
  PO SVOJIH KLETEH SVOJIH HIŠ.
  Lepo bi bilo, ko bi
  ORGANI NAŠE DRŽAVE, KI SO POOBLAŠČENI IN PLAČANI – ZA VZDRŽEVANJE REDA IN MIRU
  PREVERILI
  TAKE GOVORICE – O BREZVESTNIH SKRIVAČIH ILEGALNIH MIGRANTOV.
  Govori se

  o stotinah in tisočih evrov,

  ki jih tisti, ki na tak način “POMAGA” ilegalnim migrantom – dobi TAKOJ NA ROKE.
  Ali moramo
  res živeti v TAKEM , VERJETNO S STRANI NEKATERIH NA
  – VOLJENIH ALI
  – ” IMENOVANJKSKIH” POLOŽAJIH.- “?NAMERNO” VZDRŽEVANEM – NEREDU !?
  NEREDU,
  KI JE OSNOVA ZA ŽE OBSTOJEČE
  ALI BODOČE
  – RESNE NEVARNOSTI – za nas prebivalce in državljane naše R. SLOVENIJE.
  Naj
  IZVOLJENI IN DOBRO PLAČANI PARLAMENTARCI
  OPRAVIJO
  SVOJO DOLŽNOST IN
  OPRAVIČIJO ZAUPANJE , NJIH VOLILCEV. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  TUDI TO –
  Ponavljam !
  V
  VELIKIH LAŠČAH SEM BIL.
  BILO NAS JE NAD 500 LJUDI
  IZ
  VSE SLOVENIJE. Jaz Janez-Kepic Kern sem nastopil
  in povedal, da so normal ljudje, ki jih poznam – RESNO MNENJA
  1.
  DA JE VOLKOVE NEKDO RAZVOZIL – PO SLOVENIJI,
  2. TUDI KOJOTE.
  3. GLEDE MEDVEDOV PA
  – KER SE ODSTREL VSAKEGA MEDVEDA – PLAČUJE
  SE ZDI,
  DA IMA NEKDO,
  KI IMA DENARNO KORIST OD – ODSTRELA MEDVEDOV
  SE ZDI – INTERES,
  DA JE V SLOVENIJI – MEDVEDOV – ČIM VEČ.

  Imamo državne organe,
  ki so plačani za odkrivanje itd
  TAKIH MALVERZACIJ – PA NAJ URADNO UGOTOVIJO,
  KAJ
  JE RES IN KAJ NI RES V ZVEZI ZVOLKOVI IN MEDVEDI L.R. JANEZ K KERN KOMENDA

  PONAVLJAM
  SPODAJ NEK – SE ZDI – ČUDAK – Z VZDEVKOM ” BIG (verjetno) FAT TONY
  izraža mnenje, željo,
  ŠALA

  DA BI BIL RAD POJEDEN OD VOLKOV.
  TUDI BITI OBGLODAN OD MEDVEDOV – JE – SE ZDI – ZANJ – ČISTO OK.

  KONEC ŠALE.
  Nekateri so pa res čudaški – do AMENA. Se zdi. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  Po moje – se je samo umaknil
  V KAKO “DEBELO” SENCO.
  TEMPERATURE – ZUNAJ – SPET – RASTEJO.
  PODPORA
  – LMŠ IN M. ŠARCU
  NA “NINA-NANA” ANKETAH – TUDI – RASTEJO ?!
  EX KP, ZK
  PROVOKATORJEM IN STRANKAM – TUDI – RASTE “STRAH”. Se zdi.
  Skratka?
  Vse je ZELO – “normalno nemormalno”
  Če je komu vroče,
  mu prodam pahljačo. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • tohuvabohu

  Mene pa zanima, kdo je tega debilnega Zajca spustil v politiko. Model ne zna povedati nič pametnega, nekaj momlja skozi nos, da ga človek komaj razume.

  • Janez Korenjak

   Pa kaj ti ni jasno? Dovolj je, da za Cosmopolitan pišeš kolumne in to je to – za socialiste več kot zadovoljiva referenca za ministra – glede na to, da komedijant vodi vlado.

 • Valter BraniSlav

  …”Žrebe po gostiji volkov v Stari vasi na Blokah”…
  BUDALE NAIVNE. ZREBCA STA OGRIZLA ZAKONCA KUCAN, IN NE VOLKOVI.
  Pred Milanom in Stefico se skrije vsak volk.

 • Gabrijel Obid

  Vsi,ki se smukajo okrog Ljubljanskega šerifa so zame ništarije.