fbpx

Pretepeni Miro Petek pojasnil, zakaj bi se morali pri DeSUS izogibati kadrov kot je Uroš Prikl

Miro Petek (Foto: STA)

Kandidat za novega državnega sekretarja na Ministrstvu za zdravje naj bi bil Uroš Prikl (DeSUS), ki je v začetku tisočletja dal ključen, a zelo dvomljiv alibi Nevenu Koludroviču, glavnemu osumljencu za brutalen napad na takratnega novinarja Večera Mira Petka. Petka, ki je danes zaposlen na Ministrstvu za kulturo, smo prosili za kratek pogovor.

Kako ste sprejeli napovedi iz vrst DeSUS, da bi Uroš Prikl postal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje?
Zame to ni bilo presenečenje, saj je Prikl že bil državni sekretar.

Uroš Prikl (Foto: STA)

Na sojenju v Murski Soboti, s katerim je kot priča povezan tudi Prikl,  se je očitno verjelo Priklovim izjavam.
Prikl je v Murski Soboti pričal, da sta bila z dobrim prijateljem Kaludrovičem v času, ko so prišli likvidatorji do mene, skupaj, ker je pač Kaludrovič prišel za nekaj dni iz zapora in sta si imela kaj povedati. Tožilka Elizabeta Györkös je Priklovemu pričanju oporekala in mu seveda ni verjela, murskosoboški sodnik Palatin, ki je takoj po tem procesu napredoval, pa je kajpak z veseljem prisluhnil temu alibiju. Palatin je seveda škandalozno vodil ta sodni proces.

In zaradi tega, ker niso bili obsojeni napadalci, ni prišlo do prijetja in sojenja naročnikom?
Gotovo. V to, da je ta primer na sodišču padel, je bilo vloženega veliko denarja. Nekatere priče so bile zastraševane, druge mastno nagrajene,  tožilko Györköšovo je več kot leto dni varovala policija, tudi sam sem imel policijsko varovanje, hčerki tožilke Vesni Györkös Žnidar, kasneje notranji ministrici, je mariborsko podzemlje prav tako grozilo. Enim so torej grozili, druge so kupovali, kajti naročeno je bilo, da se proces ne sme odviti v smer, ko bi se izkazalo, kdo so bili naročniki, ki pa so medijsko itak bili znani. Je pač tako, da je v tej državi z defektnim sodstvom podeljena imuniteta tisti prvorazredni eliti, ki je sestavni del gospodarskega, političnega in kriminalnega podzemlja.

Peter Truden