fbpx

Preveč povezav, da bi spregledali! Kaj je o Pahorjevem izbrancu za predsednika KPK Robertu Šumiju pisal policist, s katerim naj bi živela šefica policije Tatjana Bobnar!

Preveč povezav, da o njih ne bi pisali. Iz urada predsednika republike Boruta Pahorja, ki je bil predsednik stranke SD in vlade v času, ko se je v navečji državni banki NLB oprala iranska teroristična milijarda evrov, so danes sporočili, da bo za šefa Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) imenoval Roberta Šumija.

Poročali, da je ekonomist Rado Pezdir, ki je kot strokovni sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije pod vodstvom poslanca SDS Anžeta Logarja komisije preiskoval primer iranskega pranja denarja specializiranemu državnemu tožilstvu v četrtek naznanil sum storitve kaznivega dejanja zoper kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so Specializiranemu državnemu tožilstvu s poročilom predlagali opustitev pregona zoper bančnike NLB, odgovorne za izpeljavo iranske sheme. Več na povezavi.

V času, ko so policijski preiskovalci predlagali opustitev pregona zoper bančnike NLB, policijo vodi Tatjana Bobnar. Ki je bila denimo leta 2011, ko je bil Pahor predsednik vlade, namestnica tedanjega generalnega direktorja policije Janka Gorška. Z njima pa je, kot lahko preberete na spletni strani policije ali na spodnjem posnetku strani, sodeloval tudi Robert Šumi.

Vir: Policija.si

V času Bobnarjeve je ekspresna kariera, kljub ne posebej visoki izobrazbi, v policiji uspevala prej javnosti manj znanemu policistu Gregorju Zalokarju, ki naj bi z Bobnarjevo živel, je Zalokar pri opisovanju svoje bliskovite kariere omenil prav Šumija: “Center za raziskovanje in socialne veščine, ki se znotraj policije ukvarja s sistemskim pristopom k vprašanjem psihološke dejavnosti in podpore zaposlenim, medsebojnih odnosov in upravljanja konfliktov, enakosti spolov in spoštovanja raznolikosti, etike in integritete, varovanja dostojanstva zaposlenih in delu policije v večkulturni skupnosti, vodi dr. Robert Šumi in prav on je bil tisti, ki je predlagal mojo premestitev, potem ko se je želela policija sistemsko ukvarjati tudi s vprašanjem solidarnosti v policiji.”

V kakšnem zasebnem odnosu je z Bobnarjevo, ni želel pojasnjevati, češ: “O vprašanjih, ki zadevajo moje zasebno življenje, z javnostjo ne bom razpravljal.”

O Šumijevih povezavah z razvpitim nekdanjim kriminalistom Dragom Kosom, nekdanjim predsednikom KPK, ki je dobil milijonski posel s takrat še državno NLB, kjer je še danes zaposlen nekdanji namestnik predednika KPK Rok Praprotnik, več o tem preberete tukaj. Kos, soprog odgovorne urednice informativnega programa Pop TV Tjaše Slokar Kos, naj bi po pisanju spletnega portala Požareport ostal brez funkcije v OECD. In to na podlagi zahtev iz Nizozemske, Velike Britanije, Avstrije in Madžarske, kjer naj bi mu očitali, da med preiskavami, ko gre za korupcijo v državah, ki jih vodijo desne vlade, forsira “svoje politične agende”.

Andrej Žitnik