Pri Golobu še več obrazov tranzicijske levice

Nekdanja poslanka Jankovićeve Pozitivne Slovenije in SAB Mirjam Bon Klanjšček (Foto: STA)

Izvršni odbor Gibanja Svoboda je danes potrdil kandidatno listo za aprilske državnozborske volitve, o njej sedaj odloča še svet stranke. Predsednik stranke Robert Golob je predstavil nekatere kandidate, med njimi so nekdanji rektor ljubljanske univerze Igor Papič, nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel, nekdanji boksar Dejan Zavec ter nepovezana poslanca Janja Sluga in Jurij Lep. Pridružuje se mu tudi poslanka Jankovićeve Pozitivne Slovenije ter poslanka SAB Mirjam Bon Klanjšček. Stranka “novega obraza” se torej obdaja z znanimi političnimi dinozavri tranzicijske levice, kar znova potrjuje, da bosta v njegovi stranki imela glavno besedo Milan Kučan in Zoran Janković.

Na listi stranke “elektromilijonarja” Roberta Goloba Gibanje svoboda, ki mimogrede še nima programa, se pojavljajo imena, ki smo jih v slovenski politiki že videli, in to izključno v strankah na levi strani političnega pola. Čeprav Golob trdi, da je v politiki nov obraz, je v svoji karieri sodeloval v več strankah tranzicijske levice, povrhu pa se obdaja še z drugimi kandidati z znano preteklostjo. Generalno gledano je to projekt, ki ne bo sposoben povezovanja obeh strani, kar bi bilo v slovenskem proporcionalnem sistemu dobrodošlo in zaželjeno. Ljudje namreč pričakujejo sodelovanje za skupno dobro, ne pa izključevanja, kar je Golob napovedal takoj ob napovedi vstopa v volilno tekmo.

Golob je danes v izjavi za medije pred sejo sveta stranke v Ljubljani pojasnil, da se bo potrjevanje liste na svetu stranke najverjetneje zaključilo v četrtek, celotno listo pa bodo predstavili na sobotni predvolilni konvenciji. Kljub temu je Golob že danes razkril nekaj imen, ki se bodo potegovala za poslansko funkcijo, še poroča STA. Golob bo kandidiral v dveh ljubljanski volilnih okrajih, v enem izmed okrajev v Ljubljani bo nastopila tudi podpredsednica in nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič. V Ljubljani se bodo za poslansko funkcijo potegovali nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klanjšček, zgodovinar Martin Premk, zloglasna novinarka Mojca Šetinc Pašek in nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.

Kandidati za poslance Roberta Goloba (Foto: STA)

Nekdanja poslanka SMC, zdaj nepovezana poslanka Janja Sluga bo kandidirala v Celju, nekdanji poslanec DeSUS Jurij Lep pa v Rušah, je še navedel Golob. Najverjetneje na Ptuju pa se bo za poslanski mandat potegoval nekdanji boksar Dejan Zavec. Tudi ostali kandidati so po Golobovih besedah dovolj znani v lokalnem okolju, hkrati pa “po svoje tudi nepopisani listi, kar se tiče politične kariere”.

Nepovezana poslanca Janja Sluga in Jurij Lep sta prestopila h Robertu Golobu. (Foto: STA)

Golob je še pojasnil, da je odločitev, da bo kandidiral v dveh ljubljanskih okrajih, sprejel sam. Pojasnil je, da imajo v Novi Gorici, od koder prihaja, zelo močnega kandidata, nekdanje župana Mateja Arčona. “S tega vidika smo se odločili, da tam, kjer imamo močne kandidate, jih uporabimo z enim samim namenom: da naberemo čim več volilnih glasov za levo sredino. To je naš glavni namen in temu smo podredili vse,” je dejal.

Golob bo tekmoval z Mescem v istem volilnem okraju
Pri sestavljanju kandidatne liste in razporeditve po volilnih okrajih se po Golobovih besedah niso usklajevali s strankami koalicije KUL. Golob bo namreč v Ljubljani kandidiral v istem volilnem okraju kot koordinator Levice Luka Mesec. Tudi o programskih usmeritvah se stranka ni usklajevala s strankami KUL, a Golob verjame, da bo sedaj, ko bodo javno predstavili program, lahko stekla tudi debata na projektni osnovi.

Foto: Facebook

Svet Gibanja Svoboda bo danes potrdili tudi program stranke. Pri tem si bodo po Golobovih besedah “dovolili narediti posebnost”. Tako bodo imeli program z ukrepi, ki jih bo po njegovem mnenju potrebno začeti izvajati takoj, drugi pa bo dolgoročen in bo odgovarjal na vprašanja, kakšno državo si želimo v letu 2030. “Ne pomaga, če sanjamo o tem, kaj bi želeli čez deset let, če ne znamo definirati prvega koraka. Razmere v svetu so spremenljive in naš program bo to odražal, ne samo danes, ampak bo program dokument, ki bo ves čas v usklajevanju,” je še dejal Golob.

Sara Rančigaj