fbpx

Prihaja Z.DEJ, nova zelena stranka Jureta Lebna, “najslabšega okoljskega ministra v Sloveniji”

Jure Leben. (Foto: Jure Leben)

Napoveduje se nov obraz na slovenskem političnem parketu. V soboto se bo slovenski javnosti predstavila in uradno ustanovila Stranka zelenih dejanj (Z.DEJ). Njen prvi obraz je Jure Leben, v preteklosti udeležen v več spornih okoljskih zadevah (Magna, gradnja kanal C0). Nekdanji minister v Šarčevi vladi je ponudil odstop ob razkritju afere maketa. Novinar Bojan Požar je pred meseci že razkril, da so po njegovih informacijah Lebnovi politični igralci Klemen Boštjančič, Matej Narat in Borut Jamnik. “Potem pa se najde nek Leben, eden najslabših okoljskih ministrov v Sloveniji, ki naj bi ustanavljal neko ekološko stranko,” je že pred časom o Lebnovi stranki za Domovino povedal kolumnist Mladine dr. Bernard Nežmah.

V soboto se napoveduje ustanovitev Stanke zelenih dejanj (Z.DEJ). V medijih se kot osrednji obraz in morebitni prihajajoči predsednik pojavlja Jure Leben. V preteklosti smo o Lebnu že veliko pisali. Gre za nekdanjega državnega sekretarja v Cerarjevi vladi, ki je zakuhal afero maketa.

Nekdanji okoljski minister v Šarčevi vladi se v zadnjih mesecih aktivno pojavlja v vseh večjih slovenskih medijih. Pri popularnosti naj bi mu v kratkem pomagala tudi lastnica Mediane Janja Božič Marolt. Tako lahko v kratkem pričakujemo, da se bo na prihajajočih merjenjih javnega mnenja, pojavila nova stranka Jureta Lebna. Prav Leben bo moral v prihodnje pojasniti veliko škodljivih okoljskih projektov, pri katerih je sodeloval. Najbolj je znan primer tovarne Magna v Hočah, ki so jo postavili na najboljši kmetijski in zaščiteni zemlji. Podobno bo moral Leben spregovoriti o sporni gradnji kanala C0 v Ljubljani. To sta le dva primera, kjer novi politični zelenec pade na izpitu iz kredibilnosti. Ne glede na to, da se na veliko hvali, kako je preprečil fraking v Petišovcih.

Foto: STA

V ozadju stranke bi se lahko skrivalo poslovno omrežje Boruta Jamnika. Kolumnist Mladine Bernard Nežmah in okoljska aktivistka Ajda Pistotnik kritično o Lebnovih “zelenih” načrtih.
V preteklosti smo v našem mediju že pisali o poslovnih igralcih, ki stojijo za Lebnovo stranko Z.DEJ. Tako je medij Požareport razkril, da so glavni strici iz ozadja Lebnove stranke, predsednik upravnega odbora Save Klemen Boštjančič, nekdanji sporni član uprave NLB Matej Narat in “večni nečak” slovenskega gospodarstva, predsednik Modre zavarovalnice Borut Jamnik.

Ali je informacija pravilna, bomo videli v kratkem. Ne glede na to, pa so v preteklosti nekateri posamezniki izrekli nekaj kritičnih besed o Lebnu in njegovi okoljski dvoličnosti. V odmevnem intervjuju za Domovino je vlogo Lebna v slovenski politiki razkril publicist in kolumnist Mladine dr. Bernard Nežmah. Čudi ga, da je eden najslabših okoljskih ministrov dobil takšno publiciteto v medijskem prostoru.

Foto: epa

Spomnil je, da so pod njegovim ministrovanjem mirno kopali kanalizacijo nad ljubljanskim vodnim zajetjem in ob tem dodal, da še preden je stranko ustanovil, že ima večji prostor v časopisu. “Dobovšek ne dobi takih. Mediji ene gradijo, druge pa torpedirajo. Zanimivo pa bo videti, ali je antijanša pol voden iz ene ali več točk. Če je iz ene, lahko pričakujemo precej racionalni premislek, kaj ustvariti. Če pa je teh točk odločanja več, se utegne zaplesti. V tem primeru se utegnejo glasovi razdrobiti in dobili bomo popolnoma drugačen rezultat,” je bil jasen.

Enako se je o Lebnu kritično izrekla  okoljska aktivistka Ajda Pistotnik v časniku Večer. Aktivistka, raziskovalka in vodja projektov društva EnaBanda, je ob novici, da Leben ustanavlja zeleno stranko spomnila, da ga ni bilo slišati glede zastrupljanja Anhovega in doline Soče ali spornega frackinga v Petišovcih. “Prav tako se ni postavil po robu postavljanju lakirnice Magne niti ne v bran okoljevarstvenikom, ki so opozarjali na njene negative vplive.”

Ali je res Jure Leben rešitev za okoljske in preostale politične probleme v Sloveniji pa bo vidno že na prihodnjih parlamentarnih volitvah maja 2022.

Jure Leben je dovolil sporno gradnjo kanala C0 v Ljubljani. (Foto: Nova24tv)

Razkritje afera Maketa. Foto: STA/Twitter

Afero maketa je razkril tudi Tomaž Štih. (Foto: Twitter)

Luka Perš