fbpx

Prihajajo novi računi za Cerarjevo zgrešeno vladanje! NLB mora zaradi zavlačevanja privatizacije prodati polovični delež NLB Vita!

Predsednik SMC Miro Cerar (Foto: STA)

Nasedli projekt drugega tira, maketa drugega tira, milijonska škoda zaradi zavlačevanja privatizacije NLB in zdaj še prodaja polovičnega deleža v hčerinski zavarovalnici NLB Vita so večmilijardni grehi, ki jih je in bo morala plačati naša država (torej davkoplačevalci) zaradi zgrešene nekdanje vlade Mira Cerarja.

Iz Evropske komisije je prišla neuradna vest, da bo morala NLB prodati polovični delež v življenjski zavarovalnici NLB Vita. Komisija naj bi to zaradi neizpolnjevanja zavez o privatizaciji po poročanju medijev uradno zahtevala v prihodnjih dneh. NLB naj bi zavarovalnico prodala skupaj s KBC Insurance, ki je prav tako polovična lastnica.

V NLB so za STA danes zapisali, da je prodaja zavarovalnice dodatna zaveza Evropski komisiji zaradi podaljšanja roka za prodajo lastniškega deleža države v NLB, neuradnih informacij pa niso komentirali. “Zaveza o odprodaji NLB Vite je torej še v veljavi, nadaljnjih korakov oz. aktivnosti za izpolnitev te zaveze pa za zdaj ne komentiramo,” so dodali.

Evropska komisija naj bi največjo banko v Sloveniji o svoji odločitvi glede prodaje polovičnega deleža obvestila kmalu, poročajo Finance.

20 do 30 milijonov kupnine
Življenjska zavarovalnica je imela lani rekordnih 8,3 milijona evrov čistega dobička. Zavarovalnica, za katero si je NLB prizadevala, da bi lahko ostala v njeni lasti, je lani obračunala za 76,9 milijona evrov bruto premij, kar v primerjavi z letom prej predstavlja devetodstotno rast. Od tega je 73,1 milijona evrov ustvarila z naslova premij življenjskih zavarovanj. Po neuradnih informacijah Financ naj bi prodajalci pričakovali od 20 do 30 milijonov evrov kupnine.

Država je junija zaključila postopek prodaje 75 odstotkov minus ene delnice NLB, s čimer je zaključila privatizacijo največje slovenske banke. Država je s privatizacijo NLB in dividendami, ki jih je z naslova delnic NLB prejela od leta 2015, iztržila 1,21 milijarde evrov, samo za dokapitalizacijo pa je v sanaciji konec leta 2013 namenila 1,55 milijarde evrov.

Peter Truden