Prihajajo višje položnice za elektriko – zopet bomo plačevali za zeleno agendo

Sončne elektrarne ne bodo rešile težav z električno energijo. Rešitev se skriva v 2. bloku nuklearke in novih hidroelektrarnah. (Foto: Pixabay)

Izteka se enoletno obdobje za polovico znižanega prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji elektrike iz obnovljivih virov energije, ki ga plačujejo gospodinjski in mali poslovni odjemalci. Ukrep je bil sprejet hkrati z regulacijo drobnoprodajnih cen za te odjemalce. Regulacija je bila podaljšana, znižanje prispevka za zdaj ne bo. Primite se torej za denarnice, saj prihajajo višje položnice še za elektriko, vprašanje pa je ali tudi ta poteza odpira vrata za dobičke podjetij, ki ponujajo izgradnjo sončnih elektrarn – kot največji ponudnik takih elektrarn pa se na svoji spletni strani predstavlja nekdanje podjetje, ki ga je vodil premier Robert Golob.

Obetajo se torej višje položnice za elektriko. Znesek bo ob npr. 10 kW obračunske moči višji za okoli 3,7 evra brez DDV-ja oz. 4,5 evra z DDV-jem. Končni znesek je sicer sestavljen iz cene električne energije, omrežnine (za prenos in za distribucijo), prispevkov (poleg za OVE še za energetsko učinkovitost in za delovanje operaterja trga), trošarine na električno energijo in davka na dodano vrednost (DDV).

Vlada je namreč aprila letos regulacijo cen podaljšala do konca leta, podaljšanja obdobja znižanja tega prispevka pa ne bo, so potrdili na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo. “Ukrep je bil že v začetku načrtovan kot začasen, pripravljen in sprejet v času zelo volatilnih cen (električne) energije. Ministrstvo sicer pozorno spremlja razvoj dogodkov na energetskih trgih in se redno posvetuje z drugimi deležniki tudi v okviru kriznih skupin ministra,” so dodali.

Rešitve bodo iskali takrat, ko stanje ne bo več vzdržno
Vlada novih ukrepov trenutno na mizi nima, saj del ukrepov za zniževanje cen še velja, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer pa je večkrat napovedal, da bodo rešitve iskali, ko stanje ne bo več vzdržno. Višina prispevka, ki ga plačujejo končni odjemalci, je odvisna od njihove razvrstitve v odjemno skupino glede na moč, napetostno raven, kategorijo in namen porabe električne energije ter se obračunana na kilovat (kW) obračunske moči končnega odjemalca na mesečni ravni. Za polovico znižani prispevek je npr. za gospodinjske odjemalce znašal 0,36948 evra na kW brez davka na dodatno vrednost (DDV) mesečno.

1000 evrov več za štiričlansko družino
Na RTV pa so poročali, da bo na položnicah v oktobru račun za 4 evre in pol višji. Ker konec leta poteče še regulacija cen za gospodinjstva, bi bila lahko elektrika brez ukrepov vlade in trgovcev še dražja. Po izračunih Elesa to pomeni za štiri člansko družino tisoč evrov več. Če je do konca maja na leto plačala 1700 evrov, bo brez posega države v začetku prihodnjega leta morala plačati že 2800, kar je 62 odstotkov več.

Spomnimo, da bi rad Robert Golob Slovenijo rad prekril s sončnimi paneli, še lani je napovedal, da bo Slovenija energetsko draginjo srednjeročno rešila s tem, ko bo zgradila velike sončne elektrarne. Julija letos pa je koalicija dokaj neopazno skozi parlament spravila zakon, ki poenostavlja umeščanje sončnih in vetrnih elektrarn v prostor. Začetek letošnjega leta pa je sprejela tudi novo uredbo o določitvi nadomestila dobaviteljem električne energije, ki sicer ni naključje in želijo z vsebino doseči določene cilje. Kot je poročala Domovina se zdi, da vse kaže na to, da vlada s svojimi zakoni in ukrepi odpira vrata za megalomanske dobičke podjetij, ki ponujajo izgradnjo sončnih elektrarn na ključ – kot največji ponudnik takih elektrarn se na svoji spletni strani predstavlja nekdanje podjetje, ki ga je vodil Golob. Prav tako prinašajo negotovo prihodnost pri oskrbi z električno energijo.

Sara Kovač