fbpx

Priklopljeni na nove seske: Nekdanja večerovca in propadli politik SD Frangež ustanovili podjetje, s katerim “cuzajo” denar občinam in ministrstvu

Foto: sta

Na ptujski občini so se odločili najeti zunanjega svetovalca za področje komuniciranja. Vendar pa tega niso zaupali kakšnemu ptujskemu podjetju, temveč so “morali” iti vse do Maribora, natančneje do mariborskega podjetja Zgodba, poslovno svetovanje, d. o. o., ki je za svoje delo za omenjeno občino v zadnjih dveh letih dobilo 15 tisoč evrov. In to so dobili, čeprav ni jasno, katere storitve so jim do zdaj sploh nudili, kot tudi ne, kaj je vsebina sodelovanja. Oboji namreč trobijo le “Kurentovanje”, številni pa so prepričani, da za ptujsko občino pišejo celo izjave za javnost, med drugim tudi o problematiki urejanja mestne tržnice. Poleg tega naj bi tudi na spletnih omrežjih vztrajno brisali vse komentarje, ki vodstvu občine ne koristijo.

Spletna aplikacija Erar razkriva, da je podjetje Zgodba, d. o. o., prvo nakazilo iz občine Ptuj prejelo 11. marca 2016. Na račun jim je takrat kapnilo kar 7.686 evrov. Pozneje so sledili še prilivi v višini 2.781,60 evra 20. julija 2016, 1.000 evrov 6. oktobra 2016, 1.830 evrov točno dva meseca pozneje in še enkrat enak znesek 3. januarja letos, skupaj torej nekaj več kot 15 tisoč evrov. Vendar pa nam dajo že datumi nakazil slutiti, da ima to bolj malo opraviti s Kurentovanjem, s čimer opravičujejo nakazane oziroma prejete zneske. Štajerski tednik namreč navaja, da tako občina Ptuj kot omenjeno podjetje trdita, da so sodelovali pri projektu 56. Kurentovanje, ki se je začelo z uradno otvoritvijo 2. februarja 2016, ostalega sodelovanja oziroma projektov pa ne pojasnijo. Namesto tega se izgovarjajo, da “vsebine sodelovanja enostransko ne morejo razkrivati”.

Vir: Erar

Na ptujski občini so omenjenemu tedniku pojasnili: “Omenjenega izvajalca smo angažirali v primerih, kjer smo potrebovali dodatno strokovno podporo pri komuniciranju, saj so se komunikacijske aktivnosti v primerjavi s preteklimi leti močno povečale in razširile. Vzpostavili so se novi kanali informiranja in komuniciranja z občani in različnimi javnostmi (digitalni mediji, družbena omrežja), vedno več je tudi različnih medijev, ki čedalje pogosteje vzpostavljajo stik z MO Ptuj in za katere je treba pripraviti informacije, da so vsi kar najhitreje obveščeni.”

Nekdaj pisala o seksu, zdaj dela za župana
A naj vas to ne zavede. Občina Ptuj ima zaposleno svojo svetovalko za stike z javnostjo – to je Barbara Ferčič, nekdanja izvršna urednica revije za ženske Grazia. Za to revijo je pisala predvsem “velepomembne” članke o nakupovanju čevljev, stereotipih samskih žensk in seksu. Očitno so te reference dovolj, da jo je v službo vzel ptujski župan Miran Senčar. Je pa jasno, da ni dorasla svojemu delu, če mora župan najeti še druge svetovalce, ki so sposobni komuniciranja z javnostjo. Pa ne le tega – nekdanji župan Ptuja Štefan Čelan je o morebitnem delu Zgodbe, d. o. o., razkril: “Moti me predvsem to, da na spletu brišejo v roku nekaj minut vse komentarje, ki županu oz. vodstvu občine ne koristijo.”

Naveza Socialni demokrati – Večer
Če ste mislili, da gre pri podjetju Zgodba, d. o. o., za še eno izmed zgodb, se motite. Podjetje je bilo namreč ustanovljeno sredi leta 2015, ustanovitelji pa so stari znanci medijskega parketa: propadli politik SD Matevž Frangež, nekdanji direktor Večera Jure Struc in odpuščeni direktor marketinga na Večeru Mitja Blagajac. Vsak izmed njih ima tretjinski lastniški delež, direktor pa je Jure Struc, razkriva Štajerski tednik. Struc ima sicer močno zaledje – kar svojo mamo, ki je bila nekoč novinarka Dela, pozneje odgovorna urednica Večera, vmes pa profesionalka na Socialistični zvezi delovnega ljudstva, pravijo naši viri.

Zgodba, d. o. o., dobiva mastne prilive – največ jim je do zdaj nakazalo ministrstvo za okolje in prostor, in sicer več kot 41 tisoč evrov, takoj za njimi pa Mestna občina Murska Sobota, in sicer 38.758,80 evra.

Vir: Erar

Podobno kot na Ptuju – tudi Murska Sobota ima zaposleno, a plačujejo še Zgodbo, d. o. o.
Še bistveno višjo vsoto kot od Mestna občina Ptuj je podjetje Zgodba, d. o. o., prejelo od Mestne občine Murska Sobota. Njihovo sodelovanje pa se je, razkriva Erar, začelo takoj po ustanovitvi. Zgodba, d. o. o., je namreč začela delovati junija 2015, že 3. septembra istega leta pa so na svoj račun prejeli priliv iz murskosoboške občine v višini 1.390,80 evra. Razlog za njihovo sodelovanje naj bi bila priprava prezentacij za privabljanje novih investitorjev v Pomurje v letu 2015, pozneje pa predvsem povezava s projektom Celostnih teritorialnih naložb. In tudi Aleksander Jevšek ima na občini zaposleno uslužbenko – Vido Jevšek, ki bi morala skrbeti za komuniciranje z javnostjo, vsaj tako razkriva spletna stran MO Murska Sobota, a ob tem potrebujejo še usluge nekdanjih večerovcev in propadlega politika …

M. S.