fbpx

Primc in Združena desnica verjamejo v pravico na vrhovnem sodišču – pritožbo so dopolnili z dvanajstimi primeri prakse Evropskega sodišča za človekove pravice

Foto: STA

Koalicija Kangler & Primc – Združena desnica je na vrhovno sodišče vložila pritožbo na odločitev volilne komisije, da v volilni enoti Kranj zaradi premajhnega deleža žensk zavrne njihovo kandidatno listo. Po besedah Aleša Primca bodo naredili vse, da zaplet rešijo po pravni in mirni poti. Nekateri podporniki so namreč zelo razburjeni, pravi. Ob 15.30 uri pa je Združena desnica vložila dopolnitev pritožbe z dvanajstimi precedenčnimi primeri Evropskega sodišča za človekove pravice, ki dokazujejo neupravičenost izločitev liste zaradi spolnih kvot.

Kot je pred oddajo pritožbe na vrhovno sodišče dejal Aleš Primc, predsednik stranke Glas za otroke in družine, ki poleg Nove ljudske stranke sestavlja koalicijo Združena desnica, so nekateri podporniki, ki so prispevali podpise pod njihove kandidatne liste, zelo razburjeni zaradi tega, kar se dogaja, zato že podajajo pobude, naj koalicija zaostri svoja “prizadevanja za pravico”. “Ljudje želijo vzeti pravico v svoje roke tudi na način, da gremo na ulice, komu kaj povemo, mogoče tudi kaj napišemo in porišemo, če je treba. A tega ne želim. Želim, da se vse skupaj reši po mirni in pravni poti,” je dejal Primc.

Če bi bila lista koalicije v volilni enoti Kranj izločena, bi iz volilne tekme izpadla podpredsednica stranke Glas za otroke in družine Metka Zevnik. Slednje bi po njenih besedah pomenilo, da ji je odvzeta ustavna pravica, da je voljena in da voli. Sama ne razume, zakaj je bilo treba zavrniti celotno listo in zakaj jim volilna komisija ni dala možnosti, da jo popravijo. “Gre za povsem nesorazmeren ukrep,” je prepričana.

Verjamejo v pravico vrhovnega sodišča
V primeru, da bo vrhovno sodišče njihovo pritožbo zavrnilo, Primc napoveduje vložitev pritožbe na ustavno sodišče. Sam še ne želi špekulirati, kako bodo ravnali, če jih bo zavrnilo tudi to. “Trdno smo namreč prepričani v svoj prav in v to, da bomo na volitvah lahko nastopili po vsej Sloveniji,” je dejal. Volilna komisija je iz enakega razloga kot v volilni enoti Kranj zavrnila tudi kandidatno listo koalicije v Novem mestu. Koalicija se je pritožila na vrhovno sodišče, ki pa je potrdilo odločitev volilne komisije. Primc je tudi v tem primeru napovedal pritožbo na ustavno sodišče.

Vrhovno sodišče je enako odločitev, s katero je potrdilo zavrnitev kandidatne liste na volilni komisiji, sprejelo tudi v primeru Združene levice in Sloge, ki tako zaradi premajhnega števila moških na skupni kandidatni listi ne bosta mogli nastopiti v celjski volilni enoti.

C. Š., STA