fbpx

Primc po sporni odločitvi US: Spodbujam k nadaljevanju boja za pravice otrok

Za otroke gre, Aleš Primc. (Foto: sta)

“Ustavno sodišče, kakršnega imamo sedaj, je sramota za državo. Zagotavljam nadaljnji boj za pravice otrok in družin, predvsem v vrtcih in šolah, da jih ne bodo učili, kako naj spreminjajo spol in spolno usmerjenost,” na sporno odločitev Ustavnega sodišča RS odgovarja borec za pravice otrok, Aleš Primc. 

Ustavno sodišče je podalo ugotovitev, da sklep o nedopustnosti razpisa referenduma glede sprememb družinskega zakonika ni neskladen z Ustavo RS. Ob tem je sodišče še spomnilo, da je z dvema preteklima odločbama ugotovilo, da je zakon neskladen z ustavo, DZ pa naj bi z zakonskimi spremembami sledil temu, kar je ugotovilo ustavno sodišče. Po njihovem stališču naj bi šlo v primeru za izjemo, ko referenduma ni mogoče dopustiti. Državni zbor je z lanskoletnimi spremembami družinskega zakonika izenačil pravice istospolnih in heteroseksualnih parov na področju sklenitve zakonske zveze in posvojitve otrok, poroča STA.

Pobudo za zakonodajni referendum so v DZ-ju vložili zastopniki Koalicije Za otroke gre!, vendar pa je DZ sprejel sklep o njegovi nedopustnosti. Zahtevo za oceno ustavnosti sklepa pa sta na Ustavno sodišče podala Aleš Primc in Metka Zevnik. Vendar je Ustavno sodišče odločilo, da je referendum v tem primeru nedopusten, ker naj bi šlo za poseganje na področje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Ob tem so se sklicevali na 90. člen Ustave RS. Odločitev je bila sprejeta s sedmini glasovi za in enim proti. Proti je glasoval ustavni sodnik Rok Svetlič, ki je podal odklonilno ločeno mnenje. Sodnik Marko Šorli pa je podal pritrdilno ločeno mnenje. Svetličevo odklonilno ločeno mnenje si lahko preberete tukaj.

Nekaj odlomkov iz odklonilnega ločenega mnenja ustavnega sodnika Roka Svetliča (Foto: posnetek zaslona)

Za naš medij je spregovoril Primc: “Gre za protiustavno odločitev in odločitev, ki nasprotuje temeljnim pravicam otrok. Otrok ima pravico do mame in očeta in država nima nobene pravice otroku vzeti mame in očeta. Imamo pač aktivistično LGBTQA+ Ustavno sodišče. To ni nobeno Ustavno sodišče, to je sramota za državo.” Kot še poudarja Primc, se bodo še naprej borili za pravice otrok in staršev, mam in očetov. Njihova prva skrb in njihove prve aktivnosti bodo usmerjene v to, da otrok v šolah in vrtcih ne bodo učili, kako se spreminja spol in spolna usmerjenost. Naredili bodo vse, kar je v njihovi moči, da bodo preprečili vdor ideologije LGBTQA+ v vrtce in šole.

“To ni nobeno Ustavno sodišče, ampak partijska ideološka komisija”
“To se že dogaja po vseh državah, kjer so sprejeli uzakonitev otrok v razmerja LGBTQA+. Obenem bomo starše usposobili, kako lahko preprečijo posvojitev njihovih otrok v razmerja LGBTQA+. Pripravili bomo obrazce, kako lahko to naredijo,” je odločen Primc. Smo v razmerah, ko moramo sprejeti, da imamo “eno sramotno Ustavno sodišče” in je treba narediti vse za zaščito naših otrok. Za pravno prakso (v preteklosti se je že dopustilo referendum v podobnih primerih), pa to pomeni, da je Ustavno sodišče prelomilo svojo dosedanjo prakso in sprejelo protiustavno odločitev.

Sporna ustavna sodnika: Katja Šugman Štubbs in Rok Čeferin (Foto: STA)

Odločala sta vsaj dva ustavna sodnika, ki ne bi smela odločati (brat ustavnega sodnika Roka Čeferina je sodeloval v referendumski kampanji v videospotu, v kampanji pa je z videospotom sodelovala celo sedanja ustavna sodnica Katja Šugman Stubbs, zato bi se morala oba nujno izločiti v konkretnem primeru). Primc ne čuti zaupanja v navedena ustavna sodnika, da bi odločala v skladu z Ustavo. Tisto, kar niso uspeli doseči na referendumih, so sedaj kot ustavni sodniki dosegli na Ustavnem sodišču, kar je nedopustno in zloraba prava in Ustavnega sodišča, zato je ta inštitucija sramota Sloveniji. “To ni nobeno Ustavno sodišče, ampak partijska ideološka komisija,” je bil oster Primc.

“Ko gre za otroke ni predaje, mi se bomo borili naprej!”
Po tej odločitvi Ustavnega sodišča za nobeno odločbo ne bo več garancije, da obstane. Katera koli zasedba Ustavnega sodišča lahko odslej “povozi” katero koli odločitev Ustavnega sodišča. Ni več pravne varnosti in pravne stabilnosti. Odslej lahko Ustavno sodišče spremeni katero koli predhodno sprejeto odločitev. Primc je trdno prepričan, da si velika večina Slovenk in Slovencev, mater in očetov (ne glede na ideološko, politično usmeritev), ne želi, da se njihove otroke uči, kako naj spreminjajo spol in spolno usmerjenost. Prav tako je prepričan, da si večina Slovenk in Slovencev ne želi, da so njihovi otroci, na primer v primeru nezgode s smrtnim izidom, posvojeni v razmerja LGBTQA+ in da njihovi otroci za tem hodijo na parade ponosa.

Predsednik Glasu za otroke in družine Aleš Primc (Foto: STA)

To nima zveze z levim ali desnim političnim prepričanjem. “Starši vemo, kaj je za otroke najboljše in kaj je slabo!” je prepričan Primc. Vsem materam in očetom nameravajo nuditi pomoč za upor proti zlorabah v vrtcih in šolah. Denimo Mirovni inštitut že izvaja neke ankete in delavnice v šolah. “Ko gre za otroke, ni predaje, mi se bomo borili naprej!” Obstajajo tudi pozitivne prakse v državah, kjer so bili pred nami že uzakonjeni tovrstni zakoni. Starši se organizirajo in dosegajo velike uspehe. Zgleden primer je Florida v ZDA, kjer so že pognali aktiviste LGBTQA+ iz šol, obenem se je ukinilo državno financiranje njihovih programov itd. Na enak način bo sledil upor v Sloveniji. Primc razmišlja tudi o proučitvi pravnih sredstev, odhoda na Evropsko sodišče …

Domen Mezeg