Primer Nataša: Ali Sova nadzira poslance in medije?

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajko Kozmelj.

Župan Občine Škofljica Ivan Jordan, šefica inšpektorata za javni sektor Lidija Apohal Vučković in šef Sove Rajko Kozmelj so za zaprtimi vrati pričali pred komisijo za nadzor obveščevalcev. Daleč najdlje je trajalo zaslišanje Jordana, pri njem je bila premierjeva znanka Nataša zaposlena, preden so jo poleti nenadoma prezaposlili na Sovo. A še večja dilema so medtem postale reakcije Sove, ki se izmika nadzoru in množično ovaja nadzornike in novinarje. Je funkcija tajne službe, da preganja opozicijske politike in medije?

Predsednik komisije Matej Tonin (NSi) izjav za javnost po zaslišanj za zaprtimi vrati ni dajal. Lep del medijev ga je zadnje čase kritiziral, da jim preveč razkriva. Proti nadzorni komisiji pa iz Sove že serijsko sprožajo postopke zaradi domnevnih izdaj zaupnosti, čeprav doslej Tonin v primerjavi s prejšnjimi predsedniki ni razkril nič posebnega in tudi ni čisto jasno, zakaj ga mediji kritizirajo, da jim preveč pove.

Branko Grims (SDS) je bil v prejšnjem mandatu veliko bolj zgovoren, da o Pavlu Gantarju (LDS, Zares) ali Jerku Čehovinu (PS) v bolj daljni preteklosti ne govorimo. Ovadbe iz Sove proti nadzornikom in novinarjem pa so sploh fenomen. Se s tem ukvarja Sova? Je to spet tajna politična policija? Že pol ure pred sejo za zaprtimi vrati v “tihi sobi” se je v parlamentu zaradi zanimivosti dogodka zbrala precejšnja množica novinarjev in fotoreporterjev. Jordan je prišel 15 minut pred začetkom seje.

Del novinarjev je na posnetku, a izjave župana, ko je bil na poti v “tiho sobo”, jim pred pričanjem ni uspelo dobiti, pa tudi po pričanju je odšel brez pojasnil radovednim novinarjem.

Novinarji in kamermani v državnem zboru.

Pri odhodu je bil Jordan, ki stavbe parlamenta ni vajen, nekoliko zmeden in je pomotoma odšel v napačno smer, proti eni od večjih dvoran, kjer je potekala seja odbora za kmetijstvo. A so ga novinarji hitro usmerili v nasprotno smer. Komisija, ki jo vodi Matej Tonin (NSi), je za zaprtimi vrati razpravljala o “nadzoru nad zakonitostjo in preudarnostjo zaposlovanja na Sovi”. Pod to šifro se, seveda, skrivajo dileme o zaposlitvi Nataše Hribar, ki je do poletja še delala kot piarovka na Občini Škofljica, potem pa so jo nenadoma brez razpisa zaposlili v Sovi, ki je neposredno podrejena premierju Marjanu Šarcu. Na posnetku je predsednik komisije Tonin.

Matej Tonin (NSi) (Foto: DZ/Matija Sušnik)

Nenavadno onemogočanje poslanskega nadzora
Zaslišanja so posledica odločitve vrha Sove, ki je skupini poslancev iz te komisije, ki so opravljali nadzor te zaposlitve na Sovi, onemogočil preverjanje podrobnosti, kako je bila poleti v Sovi zaposlena Hribarjeva. To so na Sovi javno pojasnili s tem, da lahko zaposlovanja preverja le vladi podrejeni inšpektorat in da jim pri takšnih stvareh, kot je zaposlovanje Nataše, ne smejo pod prste gledati opozicijski poslanci. Povrhu so zaradi suma, da so o nadzoru zaposlitve Nataše na Sovi poslancem, ki so ga že začeli, v javnost uhajale državne zaupnosti, ovadili neznane storilce: torej poslance in novinarje, ki smo o tem poročali. Kaj bi naj bile te za državo pomembne zaupnosti, še ni povsem jasno. Pozneje so komisijo podobno ovadili še zaradi ugotovitev nadzora sramote, ki se je državi zgodila z objavo posnetkov pogovora arbitra Jerneja Sekolca in visoke predstavnice zunanjega ministrstva Simone Drenik, ki sta klepetala po povsem nezavarovanih telefonskih linijah. Menda v prostem času. Proti nobenemu Sova – ali vlada – ni sprožila nobenega postopka. Nasprotno, Drenikovo so prerazporedili na ministrstvo za pravosodje, ki ga je vodil Goran Klemenčič. Zadnje dni pa je Drenikova celo zagrozila s tožbo, ker jo je nadzorna komisija kritizirala, da je ravnala povsem napačno in s tem škodovala interesom države.

Kaj je pristojnost Sove?
Zanimivo je, da so se vladajoči politiki in mediji veliko ukvarjali z vprašanjem, ali so nadzorniki Sove pristojni nadzirati Sovo, nič pa s tem, ali je pristojnost Sove, da se ukvarja z nadzorom poslancev in novinarjev, in ali med pristojnosti Sove sodi ovajanje svojih nadzornikov in medijev. Za te ovadbe je znano, da so oblika pritiska in da pozneje praviloma vse propadejo. Če povemo drugače: tratenje časa in denarja. A to ni slučajno in dobronamerno. Zdi se pa, da gre za tipično zlorabo oblasti, obveščevalnih služb in organov pregona za diskreditiranje opozicije in za onemogočanje nadzora. Ko iz ovadb ni nič, se ne zgodi, da bi šefi Sove izgubili službe zaradi zlorabljanja položaja. Doslej še nikoli ni bilo nič iz postopkov proti opozicijskim poslancem in novinarjem. Še proti nekdanjemu šefu vlade Antonu Ropu, ki ni bil nadzornik obveščevalcev in je nekoč v pogovoru z Vladimirjem Voduškom res šel neverjetno daleč v razkrivanju zaupnosti, se je končalo brez obsodbe.

Komisija za nadzor obveščevalnih služb se je na onemogočanje nadzora odzvala tako, da je zaposlitev Lepe Nataše začela namesto v prostorih Sove preverjati kar v državnem zboru. Današnja zaslišanja so bila uvod, načrtujejo še pogovore z znanko premierja Marjana Šarca iz časov njegove kariere na nacionalni televiziji Natašo Hribar, zaslišati nameravajo zaposlene v kadrovski službi Sove, sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca pa tudi samega premierja Šarca, da bi preverili, ali je morda kaj vplival na zaposlitev. Za zdaj zaradi teh zaslišanj na vladi še niso napovedali ovadb proti Toninu in medijem, češ da jim že spet uhajajo zaupnosti o Nataši ali kaj podobnega. O nekdanji zaposlitvi Nataše na javni RTV priča ta graf.

Nakazila Nataši Hribar iz RTV Slovenija

Zakaj je bila zaposlena?
Po poročanju Bojana Požarja, ki je preverjanje poslancev o nenavadni zaposlitvi sprožil, naj bi z zaposlitvijo Hribarjeve v Škofljici Jordan v preteklosti naredil uslugo Šarcu, pozneje pa sta se o njej menda precej sporekla, Šarec pa naj bi ji tudi uredil službo na Sovi. Ni gotovo, ali je bila Hribarjeva na Sovi res zaposlena zaradi znanstva s premierjem, o čemer je pisal Požar. V medijih je bilo pozneje še nekaj teorij. Denimo, da je bila zaposlena, da bi jo Sova rešila pred Jordanom, ki naj bi se zaljubil vanjo in jo nadlegoval, o čemer je poročal Vladimir Vodušek, nekoliko manj ostro pa o podobnem tudi revija Reporter. Tretja možnost je, da je bila v Sovi zaposlena, ker se je pač prijavila in so službe obveščevalne službe, ki je neposredno podrejena Šarcu, in njen direktor Rajko Kozmelj, ocenili, da takšno novo moč nujno potrebujejo. Komisija je danes pred zadnjim zaslišanjem Kozmelja morala za približno eno uro prekiniti sejo, ker sta v tihi sobi morala razpravo o še tajnih evropskih finančnih načrtih opraviti še dva odbora.

Rajko Kozmelj

Peter Jančič, spletni časopis

 • Marija

  Če bi bilo vse v redu bi bilo zaslišanje javno.Tako pa povedo ali ne se ve da niso delali po pravilih.Vsa umetnost.

  • Igor Pavlič

   Če je vse v redu, to še ne pomeni, da mora biti vs ejavno, vsaj Hrvaško zanima, kaj so se menili, če že ne nas.

   • Ivan Ivanovič

    Hrvaško zanima lepa Nataša? Misliš, da bi jo lahko porufali za dvojnega agenta? Po moje je ne rabijo, saj imajo Erjavca, Drenikovo, Sekulca … In še mnoge druge …

 • RATATA

  Sova nadzira vse, najbolj pa mene!

 • Igor Pavlič

  Tudi Trumpa nadzirajo! KAm bi pa prišli, če ne bi nadzirali poslancev in drugih funkcionarjev? NAj Sova nadzira gojitelje konoplje in se ukvarja z žganjekuhami? NAj kadre novačijo prekomnjavnih razpisov in potem vse kandidate obveščajo, koga so izbrali in zakaja? Tega ne počne nobena tovrstna sčlužba na svetu, saj bi bilo to smešno in popolnoma neresno! KAj ima Unija tudi tajne finančne načrte?

  • Ivan Ivanovič

   Če CK ne bi imel vsega pod kontrolo, bi prišli v anarhijo. Sova ima pomembno nalogo, da obvešča CK, kaj dogaja v deželi. A si hotel to povedati?

 • Andrej

  Saj zato pa je SOVA, da nadzira tiste, ki bi radi živeli po javnih zakonih. Komunisti imajo pa dvojno zakonodajo in običajni slovenceljni tam nimamo kaj početi. Branijo se z vsemi sredstvi. Za obrambo so dovoljena vsa sredstva, saj poznate, niti likvidaciji se ne bi čudil.

  • JANEZ GUS

   To ni ona velika sova uharica,to je tisti mali nečimerni čuk,ki se vsake teme boji.

 • Antonius

  Sovo je treba z deratizacijo popolnoma razkužiti in ji naloge in pogoje njenega dela postaviti in določiti na novo.
  Seveda lahko to delo opravi neka druga vlada, ki v koaliciji ne bo imela nikogar od veleizdajalca vodenih levih strank.
  Volitve so ključ, da se Slovenija znebi udbašev v Sovi in njenega ovaduško izdajalskega sranja.

  • Ivan Ivanovič

   Ozri se malce okrog sebe in najdi sploh Slovence, kaj šele desne Slovence, ki bi izvolili desno vlado.

   • Antonius

    Slovenija niso samo Ljubljana, Maribor Celje in Koper, Slovenija so tudi ljudje iz širnega ruralnega okolja, ki volijo.
    Dvomim, da se zavedate, kaj je, v čem tiči slovenski problem. Slovenci živijo po dolinah, ločujejo jih pa gozdovi in hribi. Zaradi lokalnih egoizmov so ti ljudje skregani med seboj.
    V spominu mi ostaja izgradnja osnovne šole, ko so jo postavljali na razmejitvenem območju dveh občin. Prepir med občinama je bil zelo živahen, na dobrobit otrok obeh občin ni pa nihče dejavnih pomislil. Žal se ne spomnim kateri občini sta bili v igri.
    Skupaj se ne znamo Slovenc vzeti, ker si pred zrcalom nihče ne prizna, da je vsaj naiven, če ne neumen.
    Kar nekajkrat sem v Ljubljani sedel v volilni komisiji in opazoval volivce. Starejša generacija s politikantskim pedigrejem je volila levico in za župana Jankovića, srednja generacija volivcev, ki jih ni bilo ravno veliko pa desnico. Volilni rezultat mi je neizpodbitno dokazal, da sem pravilno razumel, kar sem opazoval. Slovenska večina si sama koplje grob, ker je naivna, neumna in ne hodi na volitve.
    In še za konec o južnjakih in Slovencih. Ko sem tri leta hodil protestirati pred krivosodje, je bil med nami tudi rojeni Bosanec. Veste, niso vsi za Kučana, njegove stranke in liste levičarjev.

    • Ivan Ivanovič

     No ja, tistemu, ki noče videti, nihče ne more pomagati. Rožnata očala so kot protibolečinsko zdravilo: problema ne odstranijo. Desnica nima večinskega volilnega telesa. Sploha ta desnica, kakršno imamo. Če bi imeli kakšno drugačno desnico, ki bi zagotovila drugačno državo od te, ki jo imamo, bolj pošteno, manj obdavčeno in gospodarsko ter javnoupravno bolj učinkovito, bi morda tudi desnica pridobila večinski konsenz. Toda slovenska desnica sabotira samo sebe in se drži nekih prepričanj, v katera niti sama ne verjame…

     • Antonius

      Ne posplošujte, SDS ni vse na desnici.
      Bajukova NSi ni več to, kar je bila, SLS se pa pobira od po debaklu, ki si ga je zaslužila po ravnanjih Zagožna, Janeza Podobnika in Bogoviča. Uslužnost levičarjem jih je spravila iz parlamenta.
      Ne vem, če ste opazili, da sedaj SDS in Janša najbolj pomagata SLS, da se kot streznjena desna stranka, ponovno vrne v parlament.*
      Ta slovenska desnica*?!
      Če bi po vašem poštenju pljuvali vsi, ki jih poznamo iz spiska 571, bi tudi vi ne bili javno kaj bolj pošten, kot to pripisujejo Janši in SDS na desnici.
      Vaše komentatorsko obsojanje desnice je veter v jadra levice. Ljudem, javnosti, ki vas bere sporočate, da itak nima smisla, ker desnica ni tisto, kar govori in počne.
      Jebentiga, SDS je zaenkrat na desnici še v politični manjšini in osamljena.
      Ampak, prihaja čas, ko se boste lahko z vašo kritiko desnice postavili pred zrcalo in si pošteno zastavili vprašanje, kaj se greste in kaj ste se šli.

 • montyamp

  Sova nadzira Šiškota , obenem prešteva migrante , da se murglosrbskemu kokakartelu posli lahko vrtijo po načrtih .
  To , da zaposlujejo šoder od šodra , sploh je nič novega .
  Pri butastem narodu lahko zoofuckerji terorizirajo vse po vrsti in to brez posledic .
  Če se narod prebudi , potem bo pa joj , kot povsod pod komunistično bando .

 • Vera

  Dva prenapeta petelina, sta se sporekla za eno kokoš.

 • AlojzZ

  Ali Sova nadzira poslance in medije?

  Pravzaprav ne, ker ni sposobna. Maltretira pa posamezne novinarje, če tako ukažejo SLO gazde.

 • Ježek Teka Teka

  Pa kje je ta lepa F … sam neke stare kosmate fotke … kje je kakšen intervju …

 • šmentanamuha

  Čuk sedi na veji, tralala, tralala,
  sova na vereji, hopsasa …

  Vse, kar lahko ugotovimo je, da je tale vladni pevski zbor čukov in sov popolnoma razglašen. Ne vejo niti, kdo je dirigent.

  • pupa

   Vedo kdo je “dirigent”, ker pa ta nima nobenega posluha imamo situacijo kot jo imamo. Kako bi Avseniki uspeli s takim zanič posluhom. Obstaja en pregovor “ČIČ NI ZA BARKO” tako tudi vsak cvekar ni kos funkciji predsednika vlade.

 • Skrajno Desni

  Sova nadzira predvsem svoj lastni dohodek za ostalo jim dol visi, ste morda o tej sovi v zadnjih tridesetih letih slišal kaj pozitivnega so morda našli ali odkrili kakšno iglo.

 • Olga101

  Nagnat vodstvo Sove in udbaše v njenih vrstah, če želimo službo, ki bo skrbela za varnost države in drzavljanov, ne pa za uvoz divjakov in preganjala slovenske donoljube!

 • Miro Jereb

  Bog ve če tile na SOVI vedo da je tito že umrl ????

 • maček ivan

  Antonius!! KAJ TI KAJ ČUDNEGA JEŠ, ALI KAJ!!!… tega se z volitvami več ne da rešit, stvar je zavožena, nehi pit, Bog te nima rad!???