Primitivizem najhujše vrste: Radio Študent javno grozi s smrtjo! Zapisali so: “Smrt janšizmu!”

Vir: Twitter

Kljub temu, da v Sloveniji velja Kazenski zakonik, ki v 297. členu jasno govori o kaznivem dejanju v primeru vzpodbujanja ali razpihovanja sovraštva, ki temelji na političnem prepričanju, je Radio Študent javno zagrozil s smrtjo. Preko družabnega omrežja Twitter je namreč pod objavo Vlade Republike Slovenije zapisal: “Smrt janšizmu!”. Glede na to, da na posnetku predsednik vlade Janez Janša zgroženo razlaga, kako se na petkovih protestih javno grozi  smrtjo, je očitno, da jih obsodba kaznivega dejanja moti. 

Splošno znano je, da Radio Študent goji radikalno levičarska prepričanja. Njihove objave na družabnih omrežjih to le dokazujejo. Izrazito nenaklonjeni so aktualni vladi Janeza Janše. Še posebej pa jih moti Janez Janša osebno in stranka SDS. Največjo parlamentarno stranko in njenega predsednika obtožujejo, da naj bi gojili ksenofobno, homofobno, rasistično, protimigrantsko in militaristično retoriko.

Zagreto podpirajo protivladne proteste
Očitno so naklonjeni protestom na kolesih, saj z velikim odobravanjem delijo posnetke shodov, kjer se grozi s smrtjo in ignorira vse nasvete stroke za ohranjanje socialne distance. Prelevili pa so se tudi v prave naravovarstvenike. Stopili so namreč v bran protestnikov, ki so stopili v bran predloga spremembe zakona o ohranjanju narave. Ob tem so pripisali: V senci afere maske se dogaja prava kraja, kraja narave!« #OFFsajd o škodljivem predlogu sprememb Zakona o ohranjanju narave.” Seveda pa jih ni bilo nikjer, ko so se gradili najbolj umazani projekti. V resnici jih moti, da na oblasti ni levica, za katero se ve, da je naklonjena financiranju nevladnikov.

 

Seveda je potrebno omeniti, da je naravnost smešno, da protestirajo tisti, ki so dobro prisesani na državne jasli. Sodeč po javno dostopnih podatkih transakcij na aplikaciji Erar za obdobje let 2003-2020 je mogoče videti, da je na njihov transakcijski račun največ prispevalo Ministrstvo za kulturo in sicer 1.072.269,60 evrov. Med njihovimi financerji pa seveda ne manjka niti Študentska organizacija Univerze v Ljubljani.

Vir: Erar

Groženj je vedno več
Kljub izražanju radikalnih prepričanj, pa je dejstvo, da grožnja s smrtjo presega meje dobrega okusa, ki vsebuje elemente kaznivega dejanja. Radio Študent jo je zapisal pod videoposnetek, kjer je Janša zgroženo spregovoril o sovražnosti, ki se izraža na petkovih protestih: Spoštovani, na protestih, kamor pridno hodite in vabite, se javno grozi s smrtjo. Nosijo se majice z grožnjo s smrtjo. Nosijo jih osebe, ki so znane. S smrtjo se grozi na sejah vodstvenih organov javne RTV Slovenija. Tri ure je trajala seja, tri ure so sejali pod transparentom, kjer se je grozilo s smrtjo 220 tisočim, ki so volili za SDS, in to v času, ko je bila stranka v opoziciji. Grozi se s smrtjo neposredno meni.” Spomnil je na to, kako so sliko z grožnjo s smrtjo kot nekaj povsem običajnega objavili na spletni strani javne RTV. “Kljub temu, kar piše v Kazenskem zakoniku. Sprašujem vas, pristojne v policiji, tožilstvu, sodiščih, ali imamo v  pravno državo ali zakoni veljajo za vse enako-ali se lahko grozi s smrtjo tistim, ki jih imate za drugorazredne?”

Grožnjam s smrtjo smo priča v luči radikalnih protestom in to kljub dejstvu, da v Sloveniji velja Kazenski zakonik, ki v297. členu pravi naslednje: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.”

3. odstavek istega zakona navaja: “Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena  kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.”

Foto: Printscreen/Twitter JJ

Foto: Demokracija

Ker je očitno, da se javne grožnje s smrtjo vedno bolj stopnjujejo, smo iz uredništva na policijo naslovili novinarsko vprašanje v zvezi s postopanjem policije in njihovem ravnanjem v skladu z 297. členom Kazenskega zakonika, ki jasno govori o kaznivem dejanju v primeru vzpodbujanju ali razpihovanju sovraštva, ki temelji na političnem prepričanju.
Odgovor policije objavljamo v celoti:
Policisti se odzovemo na vsak pojav kaznivih dejanj z elementi spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Z zbiranjem obvestil in  preverjanjem okoliščin pričnemo na podlagi prijave ali na podlagi lastne zaznave. Če gre za sovražne vsebine, nastrojenost, žaljivost se zbiranje obvestil usmeri v sum kaznivega dejanja Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu KZ-1. Kvalifikacija kaznivega dejanja je sicer v izključni pristojnosti pristojnega državnega tožilca, ki se opredeli katero kaznivo dejanje bo preganjal ter tudi vodi in usmerja predkazenski postopek. Pri tem je bistvenega pomena (dejanski) namen storilca.

Policija je uspešna pri preiskovanju groženj s smrtjo. Kot primer uspešno preiskanih groženj s smrtjo lahko izpostavimo primer groženj varovani osebi, ki so bile objavljene na spletu in sporočene na anonimni telefon dvakrat sredi letošnjega aprila, ko je policija zavarovala dokaze in uspešno prijela storilca.

V drugi polovici aprila so mariborski policisti obravnavali sum storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti in sicer grafit na območju mariborskega kulturnega centra. Skladno z usmeritvami pristojnega državnega tožilstva bodo po vseh zbranih obvestilih in dokazih zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zoper znanega storilca podali kazensko ovadbo.

Policijska uprava Ljubljana je v sklopu letošnjih protestov zaznala več različnih kaznivih dejanj. Med drugim je bilo obravnavano kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika. O ugotovitvah je bilo obveščeno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. V vseh primerih, ko zaznajo kazniva dejanja, jih obravnavajo z vso potrebno skrbnostjo in naredijo vse, da se zaščiti žrtve kakršnihkoli kaznivih ravnanj ali odkrije njihove storilce. Tudi v danes izpostavljenih primerih preverjajo, ali gre v navedenih primerih za kazniva dejanja po 297. členu Kazenskega zakonika, o čemer bodo obveščali pristojno državno tožilstvo.

Vsekakor ima vsakdo pravico do lastnega političnega prepričanja. Kljub temu, pa nihče, prav nihče, nima pravice proti nasprotno mislečemu groziti s smrtjo. 17. člen Ustave RS namreč zagotavlja, da je človeško življenje nedotakljivo! Radio Študent in kdorkoli si drzne zagovarjati tako obnašanje le dokazuje primitivizem najhujše vrste. Kot lahko vidimo, so ravno tisti, ki se imajo za strpne, najbolj nestrpni.

Hana Murn