fbpx

Primorske novice in Odlazkov Svet24 s povsem izmišljeno zgodbo nad ministra Andrijaniča

Foto: Montaža Demokracija/STA

“Niti Služba vlade za digitalno preobrazbo niti jaz nismo imeli nič s propadlim razpisom za pametna mesta. Ta zgodba je bila zaključena, še preden smo to področje prevzeli od Ministrstva za javno upravo,” je v odzivu na zavajajoče poročanje v medijih izpostavil minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič in dodal, da digitalni boni ne bodo pokriti s temi (kohezijskimi) sredstvi, temveč iz proračuna.

Minister Mark Boris Andrijanič se je odzval na poročanje v časnikih Primorske novice in Svet24, kjer so bile objavljene neresnične informacije o tem, da naj bi se sredstva za projekt vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti (PMIS) namenila za izvedbo ukrepa digitalni bon.

Foto: Screenshoot

“Vlada Janeza Janše je več slovenskim občinam odvzela 16 milijonov evrov, ki so jih te želele porabiti za gradnjo internetne infrastrukture na območjih mest in vasi. Ministra za digitalizacijo in evropsko kohezijsko politiko, Mark Boris Andrijanič in Zvonko Černač, sta se raje odločila porabiti ta denar za 150 evrov vredne digitalne bone, ki jih bodo prejeli učenci 9. razreda, dijaki, študentje naravoslovja in udeleženci subvencioniranih izobraževalnih programov,” je uvodoma v zavajajočem članku z naslovom “Kam je izginilo 16 milijonov evrov za slovenske občine” zapisal Dejan Karba za Primorske novice.

V izjavi za javnost so na ministrstvu glede neresnic uvodoma poudarili, da Služba Vlade RS za digitalno preobrazbo ni imela nobene vloge pri razveljavitvi Javnega razpisa za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti. “Pristojnost za področje informacijske družbe in elektronskih komunikacij je prešlo z Ministrstva za javno upravo na našo vladno službo s 1. januarjem 2022,” so navedli.

“Ministrstvo za javno upravo je omenjeni razpis zaradi postopkovnih nepravilnosti  razveljavilo že  septembra lanskega leta, Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa je 23. decembra 2021 zavrnila vlogo omenjenega ministrstva za dodelitev sredstev za ponovni Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti.” V Službi vlade za digitalno preobrazbo odločno zanikajo navedbe medijev Primorske novice in Svet24 o tem, da naj bi se sredstva s propadlega razpisa porabila za izvedbo ukrepa digitalni bon.

Sredstva za digitalne bone in druge ukrepe, ki jih predvideva predlog zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, so bila v celoti zagotovljena s Spremembami proračuna Republike Slovenije za leto 2022 in Proračunom Republike Slovenije za leto 2023, ki jih je državni zbor potrdil 18. novembra lani.  To seveda pomeni, da se ti ukrepi torej ne bodo financirali iz kohezijskih sredstev, ki so bila namenjena projektu vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti (PMIS).

Nina Žoher