fbpx

Primož Roglič – ena izmed mnogih žrtev požrešne davčne politike, ki odganja nadpovprečne

Paradoks v eni sliki: vrhunski športnik Primož Roglič in politika, ki živita na njegov račun in ne storita ničesar, da bi tudi premožnejši ostali v Sloveniji. (Foto: STA)

Primož Roglič je poleg Luke Dončića trenutno največji slovenski športni junak in promotor Slovenije. Ob njegovih vrhunskih vožnjah na Dirki po Italiji, Franciji in Španiji je z njim dihala cela Slovenija. Vendar je predvsem levi del političnega sistema v Sloveniji razjezil z novico, da se bo zaradi veliko bolj ugodne in prijazne davčne politike preselil v kneževino Monako. V Sloveniji bi moral zaradi svojih zaslužkov kar polovico dati državi, v Monaku le 8 odstotkov. Previsoka obdavčitev tako v ugodnejša davčna okolja odganja nadpovprečne Slovence.  

“Roglič se zaradi davkov seli v Monako. Športnik leta … športnik pade,” je njegovo odločitev komentiral politični aktivist Levice in borec proti prižiganju sveč Arjan Pregl. Vsekakor pa ta primer vrhunskega kolesarskega šampiona Primoža Rogliča razgalja zgrešeno davčno politiko levih vlad v zadnjem desetletju, ki bi vsakega premožnejšega posameznika oželi do zadnjega centa.

“Drži. Predlagamo posebno davčno stopnjo 10% za os. prihodke nad 500 tisoč evrov. S tem bi privabili v Slovenijo na stotine vrhunskih podjetnikov, direktorjev, znanstvenikov, umetnikov in športnikov. Dvojna korist za vse. Več prihodkov v proračun, več novih znanj, inovacij, veščin,” je predlagal predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

 

Škodljiva davčna politika levice odganja nadpovprečne
V primeru Rogliča se je razkrila vsa beda slovenskega davčnega sistema za tiste, ki zaslužijo s svojim trdim delom in odrekanjem milijone evrov. Primož Roglič je po znanih podatkih kot profesionalec le z letno pogodbo pri kolesarski ekipi Jumbo Visma zaslužil dober milijon in to brez vseh nagrad, ki si jih je prislužil v preteklih letih na prestižnih dirkah v Italiji, Franciji, Španiji in drugod. Sedaj pa šok vseh šokov: zaradi slovenske zakonodaje na področju davčne politike mora Roglič kljub odrekanju in nečloveškim naporom državi plačati med 50 odstotni davek. S tem denarjem pa se nato mastijo elite, ki v življenju ne počno drugega, kot da se okoriščajo z zaslugami drugih.

Selitev v Monako je nuja, da ohrani prigaran zaslužek
Primož Roglič je v marsičem zelo podoben slovenskemu največjemu športnemu fenomenu Luki Dončiću. Čarobni Luka je navdušil košarkarsko in športno javnost s svojimi nastopi predvsem zaradi svoje mladosti in zrelosti. Primož Roglič je svojo kolesarsko kariero začel leta 2012, ko je doživel hud padec kot tekmovalec na smučarskih skokih v Planici. Po spremembi panoge je hitro pokazal svoj napredek in postal eden izmed najboljših svetovnih kolesarjev. Uspela mu je neverjetna kariera, da si je zagotovil finančno nadomestilo za celo življenje. Vsak izmed nas se lahko vpraša, ali bi raje živel v državi, kjer bi ostal brez polovice zaslužka. Kneževina Monako bo Rogliču namreč vzela le 8 odstotkov njegovih zaslužkov.

Primož Roglič nakazuje zgrešeno davčno politiko do uspešnih bogatih Slovencev kot sta Luka Dončić in on sam
Primer vrhunskega športnika Rogliča razgalja vso bedo slovenske davčne zakonodaje. Prav na njegovem primeru je vidno, kako država Slovenija ne spoštuje najbolj zaslužnih državljanov in promotorjev. V kolikor vladajoča politika ne bo stopila iz socialističnega mehurčka, da je potrebno bogatim pobrati vse, toliko časa se nas bodo izogibali najboljši.

Luka Perš