fbpx

Prioriteta kandidata ministra za kulturo Pozniča: Pregon “sovražnega govora”, in to takoj!

Predstavitev kandidata za ministra za kulturo Zorana Pozniča pred odborom DZ za kulturo. (Foto: STA)

“Izločil se bom iz vseh postopkov,” je kandidat za ministra za kulturo Zoran Poznič (SD) povedal na začetku zaslišanja pred odborom za kulturo, ki ga vodi Violeta Tomić (Levica), ali je primeren za ministra za kulturo. Da se bo izločil, je direktor Delavskega doma Trbovlje povedal ob razpisu ministrstva za kulturo, kjer bi kot edini prijavljeni iz vzhodne Slovenije lahko zavod, ki ga vodi, dobil 5,4 milijona evrov, kar bi bil za ta zavod v občinski lasti daleč največji prihodek iz javnih virov, kar obstaja. Poznič je poslancem pojasnil, da so se na razpis prijavili v imenu konzorcija številnih kulturnih organizacij in ne le zase.

Pregon sovražnega govora
Poznič
je pred odborom napovedal, da bo še letos poskušal doseči spremembo medijske zakonodaje, v katero bi vključil tudi pregon sovražnega govora. Preganjanje sovražnega govora z medijskim zakonom je v predstavitev vključil tako: “Pripravljeni medijski zakon bomo nadgradili še z novim vsebinami. Določili in omejili, čeprav ne uporabljam rad te besede, bomo vse tisto, čemur rečemo sovražni govor, kar v kulturno komunikacijo med ljudmi ne sodi in zdaj ni sankcionirano v medmrežju in v vseh pisnih in v drugih medijih. Pričakujem, da strokovna skupina takoj začne z delom in da lahko v kratkem pripravimo temeljit predlog, ga damo naprej v obravnavo in z redakcijo sprejmemo še letos.”

Novinec med serijo odstopov
Predstavitev kandidata mora odbor do poldneva končati, ker se bo takrat začela seja državnega zbora, kjer je v načrtu seznanitev z odstopom poslanca LMŠ Darija Krajčiča, do katere pa bo prišlo le, če Krajčič odstopne izjave ne umakne. Da bi to lahko storil, je povedal prejšnji teden, a si je vmes spet premislil. Pozniča je premier Marjan Šarec (LMŠ) za ministra za kulturo iz vrst SD predlagal po odstopu saksofonista Dejana Prešička (SD). Prešička je odnesel upor zaposlenih na ministrstvu po samomoru uslužbenca, ki je ministru med drugim občasno prevažal instrumente na konservatorij, kjer je bil minister z dovoljenjem vlade dodatno zaposlen največ en dan na teden.

Da Poznič z Delavskim domom Trbovlje kandidira za milijonske vsote na razpisu, ki ga je decembra objavilo ministrstvo za kulturo v sodelovanju z vladno službo za razvoj in kohezijsko politiko, so v zadnjih dneh objavili največji mediji, tudi javna RTV in časopis Delo.

Neverjeten finančni skok
Da bi bila pridobitev 5,4 milijona evrov velik dosežek za Pozniča kot direktorja Delavskega doma Trbovlje, pa kaže pregled prihodkov tega občinskega zavoda iz javnih virov od leta 2003, ki ga pokaže Erar KPK. Daleč največji financer zavoda, ki ga vodi Poznič, je bila s 6,4 milijona evrov od leta 2003 občina Trbovlje. V več kot 15 letih. Ministrstvo za kulturo pa je v 15 letih primaknilo dobrega četrt milijona evrov. Podatki so takšni:

Pri Zavodu Kersnikova, ki sta ga ustanovila Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Zveza Škis, vodi pa ga kot v. d. direktorja Kristan Klemen, ki bi lahko dobil nekaj manjšo vsoto, je ta pregled v Erarju takšen:

Razpis je bil, kot so zadnje dni poročali mediji, objavljen za financiranje mrež raziskovalnih umetnosti in kulture, skupaj devet milijonov evrov evropskih in državnih evrov za multimedijske projekte. Zahodni del države bi moral dobiti 3,6 milijona evrov, vzhodni del pa 5,4 milijona. Z vzhoda se je na razpis prijavil le Poznič, z zahoda pa Zavod Kersnikova in Hiša eksperimentov. Popolna je bila po poročanju medijev le vloga Kersnikove. Druga dva prijavitelja jo dopolnjujeta. Da je Poznič med prijavljenimi, ki jim bo ministrstvo, ki bi ga lahko vodil, morda dodelilo denar, je premier Šarec obveščen.

Na posnetku je predsednica odbora za kulturo, ki kandidata za ministra Pozniča danes zaslišuje, Violeta Tomić.

Peter Jančič, Spletni časopis