fbpx

Prioritete nove vlade: Evropska sredstva za razvoj države kanalizirati v žepe nevladnih organizacij!

Foto: STA

Mediji poročajo, da namerava nova vlada takoj po formaciji sprožiti pogovore z EU, da bi dosegli spremembe načrta za okrevanje in odpornost, denar pa bi porabili zlasti za financiranje zelenega prehoda in digitalizacijo. Z drugimi besedami: ne bodo gradili cest, šol, vrtcev, domov za starejše, vodovodov, igrišč in študentskih domov, temveč bo šel denar k nevladnim aktivistom.

Z usklajevanjem koalicijske pogodbe bodoče vlade Roberta Goloba prihajajo na dan njihove prioritete, ki so poleg popolnega podrejanja medijev in odstranitev ograje na meji, tudi spremembe načrta porabe evropskih sredstev. Za zeleni prehod in digitalizacijo. Zaradi česar bi morali v Sloveniji in Bruslju zvoniti vsi alarmi.

Spomnimo, da je vlada Janeza Janše konec marca predstavila nabor investicij po občinah, ki so v teku oz. je zanje zagotovljen denar. Vrednost projektov je skoraj osem milijard evrov, od tega je bilo 1,5 milijarde evrov evropskih sredstev. Gre za največji investicijski zagon doslej, je poudaril Janša. “Gre za največji investicijski zagon, ki ga je bila Slovenija sposobna kdajkoli zagnati. Po nekaj letih bo to naslednja stopnica v razvoju Slovenije, na tej podlagi bodo plače in pokojnine višje, boljše službe, več investicij, boljše poslovno okolje.”

Aktivisti izstavili račune 
Po zmagi strank Gibanja Svoboda, SD in Levice pa se nameravajo prioritete spremeniti. Od cest, šol, vrtcev, domov za starejše, vodovodov in študentskih domov bo šel denar k nevladnim aktivistom, ki so pomagali k zmagi tranzicijske levice na volitvah. To je tudi razlog, zakaj so bili Nika Kovač, Tea Jarc, Jaša Jenull in drugi tako brutalno aktivirani v predvolilni kampanji – ker jim je šlo za denar, sedaj pa so začeli izstavljati račune. Pri tem gre za zgodbo, ki smo jo videli že v preteklih letih levih vlad, ko so za študije namenjali enormne zneske denarja, niso pa ob vse bolj starajoči družbi zgradili niti enega doma za starejše. Slovenski upokojenci bodo tako znova pozabljeni pri novi vladi vzporednega mehanizma.

Nika Kovač z Inštituta 8. marec. (Foto: STA)

Peter Truden