fbpx

Pritlehno! Medtem, ko v Avstriji mediji poročajo v duhu sodelovanja in skupnega boja za javno zdravje, se pri nas pozornost namenja antimaskarjem in covid skeptikom!

Primerjava poročanja v Sloveniji in v Avstriji (Foto: Twitter)

Neprofesionalnost, pristranskost, spodbujanje k razdoru, so besede s katerimi bi lahko opisali delovanje slovenskih mainstream medijev. Ker si aktualna oblast drzne opozoriti, da so daleč od dela v javno dobro, saj ne poročajo o dejstvih, ampak so politično navijaški, v javnosti poskušajo ustvarjati vtis, da je svoboda medijev v Sloveniji na tnalu. Če pa poročanje slovenskih medijev primerjamo s poročanjem medijev v sosednji Avstriji lahko vidimo, da je situacija pri nas še hujša, kot bi si morda mislili. Tam namreč  poročajo na način, ki pri ljudeh ustvarja vtis, da smo v težavah skupaj in da bomo le na enoten način, kljub morebitnim drugačnim pogledom na svet premagali težave in krizo s katero se dandanes spopadamo.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, teniški igralec Dominic Thiem, televizijska voditeljica in igralka Silvia Schneider, nogometni igralec Bayerna Olatukunbo Alaba, avstrijska alpska smučarka Anna Veith, politik Harald Mahrer iz Avstrijske ljudske stranke, bankir Peter Bosek, so le nekatera znana imena, ki so se skupaj pojavila na naslovnici avstrijskega medija z jasnim sporočilom: “Mi bomo to zmogli. Skupaj proti koroni!”. 

Odlazek s pritlehno protivladno kampanjo
Če je takšno poročanje v Avstriji, nekaj povsem običajnega, pa je pri nas situacija povsem drugačna. Pri nas namreč mainstream mediji največ medijskega prostora namenjajo protimaskarjem in politkomisarjem, ki spodkopavajo napore vlade in zdravstvene stroke pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. S tem, ko pa medijski prostor namenjajo raperju Zlatkotu, ki je javno pozival k nenošenju zaščitnih mask, politkolesarjem,  ki so vseskozi kršili vladne uredbe in ogrožali javno zdravje, samozvanim epidemiologom tipa Marko Potrč, Wernerju, Tanji Ribič in ostalim, ki se ne strinjajo z omejitvenimi ukrepi, v bistvu spodbujajo neodgovorno obnašanje, ki nas je pripeljalo tja, kjer smo danes.

Svet24 je v lasti obsojenega goljufa in medijskega tajkuna Martina Odlazka. Ta s svojimi mediji ruši vlado, da bi prišel do davkoplačevalskih milijonov, strah ga je tudi kazenskih postopkov. (Foto: STA)

Čeprav je bilo že spomladi povsem jasno, da je drugi val koronavirusa v jesenskem času povsem neizogiben, to ni ustavilo medijev, pri svojem propagandnem poročanju. To nazorno prikazuje primer naslovnice Sveta24 kjer se nahaja fotografija Potrča z zapisom: “Marko Potrč o tem, da nam je koronavirus zameglil pogled. Smo tako daleč, da je občutek svobode luksuz?”. Svoje pa so osrednji mediji dodali tudi s tem, ko so v središče pozornosti postavljali opozicijo (Tanjo Fajon, Marjana Šarca, Luko Mesca itd.), ki se je rogala ukrepom za zajezitev virusa in jih sama tudi kršila, vse dokler vrag ni vzel šale. Posledice so nastale in bodo dobro vidne tudi v gospodarstvu.

Še več. Ko je bila v drugo razglašena epidemija v Sloveniji, to medijske smetane nikakor ni streznilo, saj se je odločila, da celo nastopi z neokusnim pamfletom 22 odgovornih urednikov slovenskih medijev (Večera, Dnevnika, Dela, Primorskih novic, Slovenskih novic, Sveta24, Mladine, Reporterja,  Nedeljskega dnevnika, Ekipe SN, urednikov več radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija, vključno z regionalnimi programi, Slovenske tiskovne agencije (STA)), kjer so v javnosti sporočili, da obsojajo “pritiskanje oblasti na novinarje in oblast pozvali, da naj se raje kot z “diskreditacijo” novinarstva in pritiskom na medije” ukvarja z boljšim upravljanjem krize. Za to so se odločili potem, ko so z velikim zanosom iz tedna v teden namenjali pozornost poročanju o tistih, ki se ukrepom za zajezitev virusa rogajo.

Očitno je, da osrednji mediji kritik na svoj račun ne prenašajo dobro. Še posebej jim gre v nos predsednik vlade Janez Janša, ki svojega razočaranja in kritike na račun neodgovornega poročanja, ne skriva. “Vse, ki se norčujejo iz zelo resne situacije s covidom-19, nasprotujejo nujnim ukrepom za zmanjšanje stikov in posledično okužb ter mainstream medije, ki to razpihujejo, ponovno pozivamo k treznosti in odgovornosti. Ogrožate zdravje in življenja. Današnje število okužb je rekordno. Ukrepi so nujni,” je le eden izmed zapisov, ki jih je Janša napisal z namenom, da bi vendarle vsaj sedaj, ko smo se znašli v res težkih časih, prišlo do streznitve in skupnega boja v dobro vseh nas. Namreč od prvega dne odkar je nova vlada nastopila z mandatom, se spopada z napadalnostjo in ustvarjanjem negativne klime, namesto da bi mediji, kljub svojim drugačnim pogledom na svet, spoznali, da če ne bomo v boju za javno zdravje stopil skupaj, tako kot to počno v Avstriji, bo vse skupaj veliko bolj boleče zaradi posledic, ki bodo nastale na račun ukrepov za zajezitev virusa. Mar cena življenj res ni pomembnejša od političnega boja za oblast?

Nina Žoher