Privlačne milijarde: Vlada Marjana Šarca se je odločila ostati v DUTB, Dragonja pa ne v vladi

Metod Dragonja. (Foto: STA)

Nova kadrovska izguba v vladi Marjana Šarca. Zaradi namere Šarčeve vlade, da bi ponovno podaljšali delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank do leta 2022, je zapustil vladno barko državni sekretar ministrstva za finance Metod Dragonja. Poceni zemljišča, nepremičnine in likvidirana podjetja so zelo vabljivi za različne interesne lobistične skupine, povezane z vladajočo politiko. V preteklosti se je v slovenski javnosti poročalo o mnogih nepravilnostih pri preprodaji zemljišč in likvidiranih podjetjih, ki so se znašli v ogromni finančni masi DUTB.

Metod Dragonja je še eden političnih kadrov, ki zapuščajo vlado Marjana Šarca. Uradni odgovor vlade pa je navadna izmišljotina. V svojem sporočilu so sporočili, da zapušča Dragonja mesto državnega sekretarja na finančnem ministrstvu zaradi upokojitve. A pravi vzrok je ponovno razmišljanje Šarčeve vlade o podaljšanju delovanja Družbe za upravljanje terjatev bank do leta 2022.

Poceni zemljišča, nepremičnine in likvidirana podjetja so zelo vabljivi za različne interesne lobistične skupine. V preteklosti se je v slovenski javnosti poročalo o mnogih nepravilnostih pri preprodaji zemljišč in likvidiranih podjetjih, ki so se znašli v ogromni finančni masi DUTB.

Slaba banka vpletena v kup afer, kjer politične mreže služijo s provizijami
Slaba banka upravlja z milijardami evrov slabih posojil, ki so si jih nakopale slovenske banke. Tako so v sumljivem poslu leta 2015 prodali terjatve podjetja ACH prodali ameriškemu lastniku Bank of America Merrill Lynch za 105 milijonov evrov, prav tako pa so prah dvigovali s preprodajo nepremičnin in praznih stanovanj – med odmevnimi je preprodajo zemljišča v Logatcu.

Družba za upravljanje terjatev bank želi zaradi lobističnih pritiskov na vlado Marjana Šarca podaljšati svoje delovanje do leta 2022. V preteklosti so svoje lovke razširili še na nepremičninski trg, ne glede na to, da imajo v svojem portfelju še ogromno praznih stanovanj in nepremičnin, ki bi jih morali čim prej prodati. (Foto: STA)

Premoženje slabe banke naj se prenese na nacionalni demografski sklad
Medtem ko vladajoča politika z DUTB nima zgrajene strategije upravljanja, pa so v lanskem letu rešitev predlagali v Slovenski demokratski stranki. Po njihovem predlogu bi vso državno premoženje prenesli na nacionalni demografski sklad. “Cilj je zagotovitev varnega in učinkovitega sistema financiranja pokojnin. Z vidika sedanjega upravljanja to pomeni, da se bo premoženje, ki ga danes upravljajo SDH, KAD, Družba za upravljanje in svetovanje, pod določenimi pogoji tudi premoženje DUTB, združi v eno pravno osebo, kar bo prineslo precejšnje sinergijske učinke na tem področju,” je izjavil poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Šircelj.

Luka Perš

 • bubamara

  Xarac pravi: “Pravila so za to, da se kršijo. Kar so se drugi dogovorili, zame ne velja. Butalcem bom rekel, da je DUTB nacionalni interes in sem zmagal.”

 • Nata

  Jej, jej ?? Ja , a jih res prav nič ne razumete?
  Prvo so ono dobro garnituro odstranili – ker je menda bila preveč draga !!
  Sedaj so tam ta pravi in veselo delajo v korist ta pravih !!
  Pa menda ja ne bodo zaklali kokico, ki nosi zlata jajčka ???

 • skorpijon93

  najnižji delež revščine v Evropski uniji Češka Republika 9,6 % po zadnjih podatkih eurostata., povprečje EU27 znaša 17 %
  – po deležu kupne moči dosegajo 91 % povprečja EU, povprečje EU je 100
  – državni javni dolg znaša 32,7 % BDP po podatkih leta 2018 ( eden nižjih javnih dolgov v eu )
  – stopnja brezposelnosti znaša 2,2 % ( najnižja v EU )
  – niso sprejeli evra , raziskave kažejo , da skoraj vsi Čehi nasprotujejo uvedbi evra
  – na lestvici indeksa ekonomske svobode se uvrščajo na 23. mesto
  – ni sprejela migrantskih kvot vsiljenih s strani Nemško- bruseljske politike
  – ni sprejela evra, ni podpisala marakeškega sporazuma o migracijah.
  Delež priseljencev na Češkem znaša dobrih 5 % vendar gre tukaj za večinoma Ukrajince, Slovake, v Sloveniji pa imamo že po podatkih 2018 leta 12 % priseljencev večinoma iz bosne. še leta 2002 je bil 8.5 % delež priseljencev, Vidite, tukaj je popolnoma zgrešena politika, svoje izganjamo, tuje vabimo.
  Slovenijo in Slovenska mesta dobesedno spreminja v Jugoslavijo, namesto, da bi se politika ukvarjala , da bi politika sprejela strategijo kako izseljene državljane Slovenije, ki so v tujini ostali privabiti nazaj in jim tukaj doma nuditi najboljše možno.
  Češka republika si ne uvaža muslimanov, albancev, bosancev, za delo tam je potrebno obvezno znanje jezika., če ne si prepuščen sam sebi. Nikomur se ne udinjajo.

  Češka, Slovaška,Poljska,Madžarska so države s svetlo prihodnostjo !

  • bubamara

   Čehi so imeli svojo državo, ko Slovenci sploh niso vedeli, da obstajajo. Slovenci sploh ne vemo kaj bi z državo. Delamo z njo kot svinja z mehom.

 • skorpijon93

  delodajalci iz višegrajskih držav si ne uvažajo muslimanov, ker jih ne marajo in prav imajo !

 • Andrej

  Ne vem, zakaj v SDS tem tumplekom na vladi karkoli predlagajo. Oni vedno vse iz ideoloških razlogov zavrnejo, potem pa nekaj prepisanega sami predlagajo. Šarec je Zokijev učenec in dela po njegovem zgledu.

 • Domoljub

  Lekovi direktorji hitro zapuščajo potapljajočo se ladjo, najprej Urleb, zdaj Dragonja, ostaja le še nekoč mala riba Bertoncelj… Bo zdaj Kučanov vranec pogledal raje po Krki?

 • Garbage man

  Dutb je samo narejen za 85% Prekmurcev, da dobijo dobre službe,stanovanja in avte v LJ. , ter volijo komuniste

 • Joc Velic

  Vsem je jasno, da je bil dragonja nastavljen, da zasciti brata in banksterje banke, ki je bila ustanovljena, da se molze denar…nas denar, denar davkoplacevalcev za njihove nizkotne potrebe po pohlepu. Nikoli jim ni dovolj…primer povecanje pokojnine izdajalcu domovine (dal ukaz za razorozitev TO) za 2x najv.obicajne pokojnine. Pa to je malenkost proti ukradenim milijardam. R.Pezdirja v NPU, da naredi red.