Prizor moralnega razkroja levice

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na Orlah objela župana Zorana Jankovića. (Foto: zajem zaslona)

Si predstavljate, da bi se ministrica za pravosodje v kakšni razviti državi EU objemala z županom glavnega mesta, proti kateremu je odprtih cel kup kazenskih postopkov in o katerem je javnost brala (kasneje uničene) prisluhe, kako je mladi mamici postavil ultimat, da ji bo službo uredil, če bo z njim imela spolne odnose? Takšna ministrica bi v Nemčiji, Franciji ali Nizozemskem (v tistih državah, ki jih imamo za “jedrne”)  odstopila pri priči, ko bi takšni posnetki prišli v javnost. Če pa ne bi, bi jo najbrž odslovil predsednik vlade. Pri nas veljajo drugačna pravila. V Sloveniji smo si ustvarili naš lokalni gangsterski Balkan, v katerem bo Dominika Švarc Pipan po objemu z ljubljanskim šerifom Zoranom Jankovičem še bolj priljubljena med svojimi političnimi vrstniki, najbrž pa tudi med levimi volivci, ki so že zdavnaj povedali, da jim je čisto vseeno, kakšne lumparije se gre Janković, glavno, da je “njihov”. 

Spomnimo, na enem od predvolilnih stojnic v Grosuplju se Dominika Švarc Pipan ni želela rokovati s svojim političnim nasprotnikom, takratnim predsednikom Janezom Janšo, z obrazložitvijo, da prvič v življenju stisk roke odklanja, ker so nad bontonom tudi druge vrednote, tiste, ki jih predsednik vlade uničuje z vsakim vdihom in izdihom. Volivci so jo nato “nagradili”, enako kot na prejšnjih volitvah, tako, da je niso izvolili v parlament. Večna politična “luzerka” je nato vendarle po posredovanju Goloba postala ministrica za pravosodje (v matični stranki Socialnih demokratov je marsikdo nad tem stiskal zobe, saj si je tudi v lastnih vrstah pridobila dokaj neugleden sloves).

Zdaj pa se preselimo leto dni naprej, ko je – zdaj ministrica za pravosodje – z velikim zanosom kot vzhičena mlada deklica, ki je videla svojega najljubšega člana priljubljene fantovske pop skupine, skočila v objem ljubljanskemu šerifu Zoranu Jankoviću. Komu je ta moralno superiorna gospa, ki je glava slovenskega pravosodja, skočila v objem?

Zoran Janković rekorder v kazenskih ovadbah
Človeku, ki je med slovenskimi funkcionarji rekorder po številu kazenskih ovadb. Človeku, proti kateremu v tem trenutku tečejo štirje aktivni predkazenski postopki in dva aktivna kazenska postopka (zadeva Stožice v zvezi z goljufanjem in postavitvijo hladilne strojnice).

Zoran Janković na sodišču (Foto: STA)

Že pred tem je prestal cel kup kazenskih postopkov, kjer so dokazi poniknili ali pa sodniki kreativno razsojali v njegov prid (uničenje dokazov v primeru farmacevtka, zaradi katere so se oglasili pravni strokovnjaki tako na levi kot na desni in povedali, da to ni bilo prav).

Najhujši od kazenskih postopkov, v katerega je župan še vedno udeležen, je seveda o oškodovanju evropskih sredstev pri aferi Stožice. Okrožno sodišče v Ljubljani je že 8 let nazaj sprejelo sklep, da se opravi preiskava zoper Zorana Jankovića zaradi suma, da je kot uradna oseba zato, da bi drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, izrabil svoj uradni položaj in prestopil meje uradnih pravic (pogodba o najemu in upravljanju parkirišč) in pridobil sredstva s tem, da je predložil lažne izjave in dokumente in je tako neustrezno uporabil sredstva proračunov, ki jih upravljajo Evropske skupnosti, hkrati pa je za drugega pridobil investicijska sredstva, čeprav ni izpolnjeval zahtevanih pogojev.

Zoran Janković podpornik balkanskih avtoritarcev
Župan Jankovič ob tem ne skriva svoje afinitete do balkanskih avtoritarcev, kot sta Milorad Dodik in Aleksandar Vučić, najbrž tudi ker obžaluje, da leta 2013 to ni uspelo postati njemu, ko ni zbral 46 glasov. Šel je celo tako daleč, da je oba simultano proglasil za najboljša politika na Balkanu. Njegova diaspora v Ljubljani je bila navdušena. Medtem ko so si levičarji zatiskali oči in zapirali ušesa. Dodik namreč predstavlja zadnji sod smodnika na Balkanu, ki ga Rusija s pridom uporablja za uporabnega idiota proti zahodnim državam. Takšni politiki so “našemu Zokiju” vzor.

Ministrica za pravosodje bi morala pri priči odstopiti
Ministrica za pravosodje je pljunila v nedrje pravne države in skoraj nemogoče je, da bi še kdo verjel v vladavino prava v Sloveniji, če se vrhovi izvršilne oblasti, zadolžene za pravosodje, objemajo s svojim političnim sopotnikom, ki je obtožen hude (mednarodne) korupcije. Gre za odprte postopke. Kateri sodnik ali tožilec si bo upal drezati v osje gnezdo, če je župan tako zelo intimno povezan z izvršilno vejo oblasti, da je videti, kot da so eno in isto, oz. še več,  kot da je on šef koalicije. To ni več pravna država, to je Rusija pod Alpami. Tam obstaja Enotna Rusija, tukaj obstaja Enotna Slovenija, kjer bodo slovenskemu Putinu v objem skočile tako sodnice kot pravosodna ministrica pa še dolgolasi slovenski Medvedev za dobro mero.

https://twitter.com/Mirko_Mayer/status/1655844707560194048?s=20

Na čisto osebni ravni pa je hinavščina že to, da koalicija in še posebej ministrica promovira militantno feministično politiko, na drugi strani pa pade v objem človeku, ki je bil udeležen v afero farmacevtka. Ja, Janković je bil oproščen, tako kot so Putinovi oligarhi oproščeni v Rusiji. A gre za globljo osebno noto – ministrica za pravosodje gotovo ni včeraj padla z Marsa. Gotovo je prebrala prisluhe tako kot mi vsi. Gotovo je videla, kako sluzavo in zavržno je Janković na prisluhih izsiljeval mlado obupano mamico, da jo bo odrešil le, če se lahko zadovolji na njenem telesu. Feminizem je torej le krinka. V resnici oboževalke v objem padajo pravim balkanskim “mačotom”, ki si stvari znajo “vzeti”. To je slika slovenske politike. Rusija ni tako daleč.

Fotografija bo čez desetletja postala simbol moralnega razkroja slovenske levice.

Andrej Žitnik