fbpx

“Profesionalna” RTV SLO si je znova privoščila lažno novico: Tokrat so kantavtorja Breclja razglasili za mrtvega!

Javna RTVS je kantavtorja Marka Breclja razglasila za mrtvega. (Foto: sta)

“Tudi javni zavod RTV Slovenija je brez najmanjšega novinarskega preverjanja objavil lažno/neresnično vest o smrti Marka Breclja – kot dejstvo, in zaradi klikov so dodali nek pridevnik “edinstven”. Ej, kakšna sramota za to medijsko hišo. Potem pa šli vse brisat?!”, se je raziskovalni novinar Bojan Požar odzval na katastrofalno blamažo “profesionalnega” medija, ki ga financiramo vsi davkoplačevalci. 

Res je, da so tudi novinarji samo ljudje in se lahko zmotijo, čeprav si prizadevajo, da bi bilo napak čim manj, verodostojnih novic pa čim več. Zadeva postane malce bolj neprijetna, celo tragikomična, ko se pripeti kakšen večji zdrs, kot je bil denimo ta v zvezi z naznanitvijo smrti priznanega kulturnega ustvarjalca Marka Breclja. Nepreverjeno novico pa so brez odlašanja nonšalantno pograbili tudi nekateri drugi osrednji mediji. Dejansko so kar tekmovali med seboj, kdo bo lažno novico prej objavil.

Ob tem pa je še toliko bolj zaskrbljujoče, da se pri vseh 2200 zaposlenih na javnem servisu ni našel nekdo, ki bi novico preveril, še preden se je zgodil sramotilni steber. Zadeva pa postane še toliko bolj šokantna glede na to, da se javna RTVS in njeni zaposleni radi uvrščajo v plemenito kasto “transparentnih” in “profesionalnih” medijskih delavcev. Ob tem zavedanju dobi celotna mineštra grenak priokus. Prav farizejska hinavščina je tista, ki človeka najbolj zmoti.

Kako si je javna RTVS privoščila lažno novico o smrti kantavtorja Marka Breclja in jo zatem izbrisala. (Foto: Twitter)

Oglasil se je tudi poslanec stranke SMC Gregor Perič, ki je bil prav tako kritičen do “profesionalnega” in “transparentnega” poročanja javnega servisa: “Z današnjo tekmo v povzemanju nepreverjene novice o smrti Ježkovega nagrajenca M. Breclja je slednji odstrl ves blišč in vso bedo našega medijskega prostora. Klik je za marsikoga daleč pred resnico.” Na lažno novico pa se je s kančkom hudomušnosti, za Val 202, odzval tudi Brecelj: “Gasilske enote bi bilo treba malo posodobiti, da bi gasili tudi take požare na družabnih omrežjih. Naj država začne investirati v digitalne gasilske enote.” A  to ni prvi tovrstni zdrs državnega medija v zadnjem času.

Državna televizija RTV je tudi uradna televizija slovenskega predsedovanja, ki se je ob podpisu 180 tisoč evrov vredne pogodbe zavezala, da bo pokrivala dogodke, ki so v javnem interesu, in zagotavljala tehnično podporo ob predsedovanju Slovenije Svetu EU. Vendar pa je že prvi dan dokazala, da očitno tega ne namerava spoštovati. Ob govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je v angleščini dejala, da “Slovenija prevzema krmilo evropskega vodstva na prelomni točki EU”, so predvajali podnapise s popolnoma drugačnim pomenom. Javnosti so predstavili, da je von der Leynova dejala: “Potrebujemo zaupanje v svobodne, neodvisne in ustrezno financirane medije. Treba je spoštovati enakost.”

Domen Mezeg