fbpx

Profesor Darko Štrajn tako obupan, da ima težave že z osnovnimi družboslovnimi definicijami

Darko Štrajn (Foto: STA)

Dolgoletni prisesanec na proračunska sredstva, profesor Darko Štrajn v svojih izjavah na Twitterju govori o uzurpaciji oblasti in vzpostavitvi diktature. Na njegove javne nebuloze se je odzval filozof Aleš Ernecl, ki ga je javno povabil na pogovor. “Spoštovani profesor Štrajn. Ko vas berem, si ne morem kaj, da vas ne bi povabil na pogovor na skajpu. Tam mi boste lahko razložili vse o tem, kaj je na demokraciji takega, da v njej težko zmagujejo skrajno desne stranke, kaj je za vas skrajno, kaj desno, kaj mislite z uzurpacijo,” ga je javno izzval Ernecl. Bomo dočakali njegovo pojasnilo?

Darko Štrajn je iznašel novo besedno zvezo, ki jo ponavlja do onemoglosti. Po njegovem mnenju se pri nas trenutno dogaja uzurpacija oblasti. Ideolog dolgo vladajoče Liberalne demokracije Slovenije je zapisal, da v demokraciji skrajno desne stranke težko pridejo na oblast, če je ne uzurpirajo. To pa se je, po njegovem, zgodilo z izvolitvijo trenutne vlade, ki si je, po njegovo, dovolila nelegitimno onemogočanje opozicije pri vodenju dveh preiskovalnih komisij v parlamentu.

Eden najbolj slavnih ekstremno levih mislecev je pozabil povedati, da so preiskovalno komisijo o nepravilnostih v postopkih nabave nujne zaščitne opreme, napovedovali v opozicijskih strankah dva tedna, a so jo bili nesposobni ustanoviti. Pozabili pa so tudi povedati, da bo v njej imela vsaka stranka enega predstavnika, kar pomeni, da bo imela opozicija večino. A je to slavnemu profesorju iz Liberalne akademije, težko razumeti.

Darko Štrajn je posameznik, ki ima vedno prav
Darko Štrajn je bil v času zadnjih levih vlad pridno tiho, ne glede na nepravilnosti v vladah Alenke Bratušek, Mira Cerarja in Marjana Šarca. Žal pa spada Štrajn med tiste levičarske akademske intelektualce, ki ne dopuščajo drugega mišljenja, kot jih ima sam. “Če ni po naše, je vse narobe. Ti intelektualci, ki jih je veliko, so edini, ki imajo prav, vsi ostali pa smo zanje butli. Darko Štrajn, Kordiš in Savič kar kipijo od pameti. Kar jaz rečem, je edina resnica. Vsi, ki drugače mislite, vas je treba prepovedati. Nora tv nam pravijo,” je izpostavil Boris Tomašič v oddaji Kdo vam laže o t.i. levih intelektualcev.

Večkrat smo že pisali, da je Darko Štrajn velemojster služenja na račun slovenskih davkoplačevalcev. V času zlate vladavine Liberalne demokracije Slovenije je služil s svojo Liberalno akademijo, ki jo je leta 2015 preimenoval v Alternativno akademijo. V našem mediju pa smo tudi navedli, da je Štrajn, eden izmed ustanoviteljev Mirovnega inštituta, ki bije ideološko bitko s trenutno vlado. Vprašanje demokracije ga ni nikoli motilo v levih vladah, a ga vedno moti v času vladavine desnice.

Boris A. Novak, Darko Štrajn in Blaž Zgaga so trenutni vladi nagajali z vloženo kazensko ovadbo proti sedaj že ukinjemu Kriznemu štabu.  (Foto: STA)

Neodvisni intelektualci, še enkrat vam bomo razložili pojme diktatura, uzurpacija in državni udar 
Tako je že v času prve Janševe vlade izvajal medijski in akademski cirkus glede demokracije v Sloveniji. “Trenutna oblast nima samoomejevanja,” je Štrajn povedal za RTV Slovenija šestega decembra 2007. S tem le dokazuje, da je eden najbolj vplivnih intelektualcev leve struje, ki izkorišča svojo moč za obračune s slovensko desnico. Darku Štrajnu in njegovi skupini pametnih levih intelektualcev, od Rudija Rizmana pa vse do Svetlane Slapšak, bomo še enkrat razložili nekaj osnovnih pojmov, ki jih “neodvisni” intelektualci tako zelo radi poudarjajo.

Beseda uzurpacija pomeni, da posameznik ali skupina posameznikov s silo in brez pravne osnove pridobijo in ohranjajo oblast ali pravice drugega. Zato bi resno vprašali Štrajna, kdaj se je to zgodilo. V Državnem zboru so o tem demokratično, brez prisilnih sredstev odločali poslanci različnih strank in pogledov, zato naj Štrajn razloži, kaj je aktualna koalicija naredila s silo in brez pravnih osnov ter predpisanih postopkov.

Drug pojem, ki ga ljubijo “neodvisni” akademiki, je diktatura. Diktatura je politična ureditev, v kateri ima vladajoči razred, največkrat pa posameznik, neomejeno oblast. Avtokratski vodja tovrstne države, oziroma vlade je diktator. Po mnenju Štrajnovih intelektualcev je to Janez Janša. Kar za Štrajnove prijatelje predstavlja diktaturo, za ostale razumne Slovence predstavlja osnove parlamentarnega sistema. Po razpadu prejšnje vlade se je v Državnem zboru sestavila nova koalicija. Aktualna vladna koalicija pa je Slovenijo uspešno  pripeljala iz prvega vala epidemije koronavirusa.

Štrajnova intelektualna kolegica Milena Mileva Blažič je med drugim za Delo povedala, da protestira zato, da se v Sloveniji ne bo zgodil državni udar. Državni udar ali puč je hitra, nasilna sprememba oblasti. Po navadi so v njem udeleženi vojska ali državljani in se zaključi z zamenjavo oblasti. A preden intelektualci državni udar očitajo trenutni oblasti, naj pogledajo okrog sebe in svojih ljubih protestnikov. Državni udar si sedaj veliko prej želijo protestniki, ki bi radi s kakšnim bodočim “ljubljencem” ljudstva vrnili oblast tistim, ki so v Sloveniji vladali zadnje desetletje.

Luka Perš