fbpx

Gregorčič: Minister Vizjak z zakonom o varstvu okolja ni dregnil le v smetarsko mafijo, ampak tudi v medije, med njimi Necenzurirano!

Politični komentator, raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani dr. Peter Gregorčič (Foto: Printscreen)

Potem ko je bila v javnost najprej lansirana lepljenka pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom, so v torek na POP TV objavili 6-minutni posnetek pogovora pred 14 leti, v katerega pristnost Vizjak tokrat ne dvomi. Medtem ko minister vztraja, da ima čisto vest, saj je delal s poštenimi nameni v dobro družbe in države, v delu opozicije zastopajo prepričanje, da bi morala odstopiti celotna vlada, ne samo minister Vizjak. “Ko se 14 let stara afera pojavi v medijih, mislim, da se moramo davkoplačevalci najprej vprašati, koliko nas bo to stalo?” je v četrtkovih Odmevih poudaril politični komentator, raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani dr. Peter Gregorčič in dodal, da ni naključij, saj je šel na vladi skozi zakonski predlog, ki ni povšeči smetarskim lobijem, saj jim bo odvzel posel. 

Kontekst, ko se pojavi neka taka afera z zelo močno interpretacijo v medijih, je po besedah dr. Petra Gregorčiča izjemnega pomena. “Ko se 14 let stara afera pojavi v medijih, mislim, da se moramo davkoplačevalci najprej vprašati, koliko nas bo to stalo?” Pravi, da ni naključje, v sredo je bil namreč na vladi sprejet predlog Zakona o varovanju okolja, ta zadeva pa se je zgodila večer prej.

Glede tega posnetka pa je rekel naslednje. Iz njega se po njegovih besedah vidi predvsem ena stvar, in sicer, da je tukaj problematičen predvsem Bojan Petan. Ne čudi ga, da zadeve ni želel komentirati oziroma, da se je ne spomni. “Medtem pa je bil Vizjak pripravljen odgovoriti na prav vsa novinarska vprašanja in tukaj mislim, da se je vsaj v prvem koraku dobro odzval. Počakajmo še malo, da vidimo, kako se bo zadeva razpletla in da se bodo pokazala še druga dejstva in okoliščine v ozadju.”

Vizjaku očitali svetovanje utaje davkov, čeprav je Petanu dejal, da naj ne osiromaši družbe
V nadaljevanju pogovora je Gregorčič poudaril, da ne smemo pozabiti naslednjega: “Ko se je ta afera pojavila, so Vizjaku očitali, da svetuje utajo davkov, čeprav je iz posnetka razvidno, da on pravi Petanu, da naj ne osiromaši družbe tako, da odkupi svoje deleže hčerinskih podjetij. Pri čemer so ta posnetek uporabili zgolj za ozadje, kjer je potem novinar nanesel nekaj minutno interpretacijo v škodo ministra.” Gregorčiču se zdi takšno poročanje skrajno najmanj sumljivo, če že ne problematično.

Ker je v oddaji sogovornik Primož Cirman iz portala Necenzurirano omenjeno razkritje pogovora primerjal s korupcijsko afero nekdanje vodje avstrijskih svobodnjakov in podkanclerja Heinza Christiana Stracheja, je na to Gregorčič pripomnil, da primerjava ni mogoča, saj je šlo pri avstrijskem primeru za sprejemanje podkupnine nekega politika. “Tukaj gre za to, da je minister želel preprečiti škodljiv prevzem, ki je eden izmed tajkunskih prevzemov, ki smo jih imeli v Sloveniji mnogo.” Analize po besedah Gregorčiča kažejo, da je ta prevzem Petana, ki ga minister ni uspel preprečiti, oškodoval državno premoženje za okrog 200 milijonov evrov.

“Tukaj naj še povem eno zadevo. Ko sem natančno pogledal posnetek, sem notri zasledil sledeči stavek ministra, ki reče: Term Olimia ti ne morem obljubit, če ne boš ponudil najboljše cene. To kaže, da ne gre za dogovarjanje v škodo države, zato ta primer nikakor ni primerljiv s tistimi, ki jih zaradi političnega konteksta postavljajo ob bok, ko gre za jemanje podkupnine,” je poudaril.

Foto: Printscreen

Smetarskim lobijem bo zakonski predlog odvzel določen posel
Na vprašanje okrog posledic vsega skupaj je Gregorčič poudaril prepričanje, da koalicijska stran ve, da je to minister, ki je za okolje naredil največ od vseh ministrov. “Moramo vedeti, da so odpadki izjemno velik problem in minister Vizjak je uspel danes na vladi spraviti čez predlog zakona o varstvu okolja, ki gre nekaterim, kot on imenuje “smetarski mafiji” oziroma smetarskim lobijem, ki ne obvladujejo zgolj smeti, ampak tudi medije, med njimi je po mojih informacijah tudi medij g. Cirmana, gre zelo v nos, ker jim bo odvzel določen posel in možnost za škodljive mahinacije,” je poudaril.

Koalicija se bo prepričanju Gregorčiča zagotovo odzvala, ko bo slišala mnenje ministra. “To je edino pravilno. Če si napaden, moraš najprej imeti možnost, da kot prvi predstaviš svoje argumente. Minister menim, da je očitke zelo dobro in prepričljivo ubranil,” je zaključil.

Nina Žoher