Prometni infarkti so načrtna politika Svobodnjakov in Levice

Pretendenti za oblast so pred volitvami sedli na "nevladni" pranger. Vir: STA

Razjarjeni vozniki na poti v službo, k prijateljem na obisk, na dopust ali le v trgovino, ki so morali svojo pot podaljšati za nekaj ur, ker so obstali v prometnem zamašku, morajo vedeti naslednje – cestni zastoji, v katerih izgubljajo ure življenja, niso tukaj kot napaka v sistemu Golobove vlade, temveč  njen integralni del. Da ne bo gradnje novih cest, so namreč slovenskim volivcem obljubili pred volitvami. Tako kot znižanje plač z višjimi davki in izdatno financiranje nevladnih organizacij. 

“Prometni ludizem je politika te vlade in povsem v skladu z ostalimi zbu(n)jenskimi trendi. Avto je neoliberalna pošast, voznik razredni sovražnik, svoboda, da se nekam zapelješ, pa lažna svoboda, ki nima nič s svobodo’45. V to smer – da se morate spremeniti vi, državljani, in ne infrastruktura – dela reklamo tudi današnji Intervju na SLO1,” je Golobovo zavezo proti gradnji cest na spletu komentiral nekdanji minister in politični komentator Žiga Turk.

Konglomerat nevladnih organizacij Glas Ljudstva je pred volitvami spraševal stranke, kaj menijo o določenih političnih pobudah. Ena izmed njih je bila moratorij na širjenje cestne infrastrukture. Kot še danes piše na njihovi spletni strani: “Zahtevamo začasno ustavitev vseh načrtov za širjenje cestne infrastrukture z namenom odprave ozkih grl, saj s tem dolgoročno poglabljamo probleme. Načrtovanje prometne infrastrukture mora dati prednost ukrepom, ki zmanjšujejo potrebe po mobilnosti, nato pa še tistim, ki prenesejo potovanja na manj škodljive oblike mobilnosti in prometna sredstva. Razvoj in izvedba takih ukrepov morata biti pogoj, da se lahko odgovorno načrtuje vlaganja v cestno infrastrukturo.”

Do tovrstnih pobud so se nato opredeljevale politične stranke, bodisi v podporo ali ne. Tisti, ki so glasovali proti pobudi, so lahko svoj glas še dodatno pojasnili. Za moratorij oz. zaustavitev vseh širitev cest so glasovali v Gibanju Svoboda, Levici, Desusu in stranki Vesna. Celotno glasovanje je na voljo TUKAJ.

Vir: Glas ljudstva

Janez Janša: povežite sporočila!
Na predvolilne obljube Gibanja Svoboda in Levice Slovencem, da se bodo še naprej stali v prometnih zamaških, se je odzval tudi vodja opozicije Janez Janša, ki je javnost pozval, naj poveže sporočila vlade. Te namreč izrisujejo celotno sliko vlade Roberta Goloba. “Ko stojite v dolgih kolonah, povežite med seboj sporočila spodnjih slik,” je zapisal na spletu.

K temu je priložil zemljevid nedavnih prometnih zastojev, ki so hromili celotno državo, predvolilne obljube, ki smo jih popisali zgoraj, hvalisanje najvišjih predstavnikov vlade, da bodo povečali financiranje nevladnih organizacij, za konec pa še prizore, ki kažejo na resnično prioriteto vlade Roberta Goloba, kulturni boj, glorifikacija revolucije in političnega nasilja.

Nevladnikom namesto za ceste
Že pred časom smo poročali o neverjetni količini davkoplačevalski sredstev, ki so se v zadnjem letu stekle na transakcijske račune organizacij v okviru Glas Ljudstva. Samo v času vlade Roberta Goloba skorajda 40 milijonov. Pred tem pa še veliko več, slovenski davkoplačevalec je doslej financiral nevladne organizacije v višini 100 milijonov evrov. Več TUKAJ.

Skupna izjava za medije državnega sekretarja v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Marka Koprivca in direktorja CNVOS ter Sveta RTV Gorana Forbicija glede dodelitve sredstev skladu za civilno družbo. (Foto: STA)

Zavezanost vlade Roberta Goloba je potrdil državni sekretar Marko Koprivc le nekaj dni po začetku mandata. “Želimo pokazati in dati jasno sporočilo, da so civilna družba in nevladne organizacije naš partner in da so zelo pomembne za stanje in rast demokracije v družbi.” Nevladnim organizacijam so 7. junija javno obljubili pol milijona evrov. Aktivnosti za prerazporeditev finančnih sredstev sta skupaj predstavila že omenjeni Marko Koprivc in nihče drug kot direktor CNVOS, Goran Forbici, novi predsednik “depolitiziranega” Sveta RTV.

Gal Kovač