[Video] Škandal! Na kongresu Socialnih demokratov odkrito simpatizirali z agresorsko Rusijo!

Kongres Socialnih demokratov, kjer niso skrivali simpatij z agresorsko Rusijo. (Foto: STA)

“Polna usta so nas vojne v Ukrajini, ne upamo pa s prstom pokazati na glavnega krivca – to so ZDA in Nato!” smo lahko slišali na kongresu Socialnih demokratov. Škandalozna izjava postavlja pod vprašaj zavezanost Socialnih demokratov in zunanje ministrice Tanje Fajon k napadeni Ukrajini. 

Na sobotnem kongresu stranke SD, na katerem je spregovorila tudi predsednica Tanja Fajon, smo lahko slišali od stranke, naklonjene demokraciji in resnicoljubnosti, povsem nepojmljive besede. Eden od govorcev je arogantno vzklikal, da so ZDA in Nato glavni krivci za vojno v Ukrajini in da bi morali s prstom pokazati nanju. Zaradi ZDA in Nata naj bi ljudje trpeli, ker se nekateri menda niso sposobni “usesti” in se pogovoriti z Vladimirjem Putinom, da se ne bi pobijalo ljudi.

Znova in znova pa se pozablja na Budimpeštanski memorandum iz leta 1994, ko se je Rusija zavezala k spoštovanju ozemeljske celovitosti v zameno za odpoved jedrskemu orožju s strani Ukrajine. Leta pozneje si je Putin priključil dele Donbasa in Krim. Drugo dejstvo pa je, da je agresor oziroma okupator Rusija, Ukrajina pa žrtev. Vojna v Ukrajini se je zgodila s privolitvijo enega konkretnega človeka – Putina. Zahod ob tem ni prisluhnil idejam dela slovenske levice – da naj se v Ukrajino ne pošilja orožja. Pošiljanje orožja je uvodoma kritiziral tudi duhovni oče SD-ja – Milan Kučan.

Če bi Američani, Britanci, Poljaki in drugi sledili Kučanovi kritiki in predlogom, bi Rusi večji del Ukrajine kmalu zasedli. In začela bi se nič manj krvava partizanska vojna. Koliko posilstev, mučenj in umorov civilistov je bilo prihranjenih zaradi hrabrih ukrajinskih vojakov … Pozivi k razoroževanju sicer precej spominjajo na obdobje naše osamosvojitve. Moralno prav pa je pomagati tistemu, ki se je pripravljen boriti za svoj obstoj, proti raznarodovanju, skritim za perfidnimi parolami o denacifikaciji. In dejstvo je, da se Putin ne bi ustavil v Ukrajini. Njega ne zanima mir, ampak obnovitev Sovjetskega imperija. Je nekdo, ki že leta in desetletja sanja o tem, da bo veliki junak nove domovinske vojne.

Foto: STA

Nato je kolektivna obramba, ki Sloveniji zagotavlja varnost, nalaga pa tudi obveznosti!
Pripravljen je žrtvovati na desettisoče, na stotisoče nedolžnih življenj za uresničitev svojih bolnih, zastarelih geopolitičnih ciljev. Pri tem šteje zgolj vojaški potencial Moskve in (odločen) odziv nasprotne strani (Zahoda in Ukrajine). S svojo zgrešeno retoriko in pogledi pa se je SD znova razgalila kot proruska podalpska trdnjava ter pridružila Levici, ki pristaja na razorožitev Slovenije in izstop iz Nata, ob čemer se pozablja, da prav kolektivna obramba v okviru Zavezništva Sloveniji omogoča varnost. To pa Sloveniji nalaga tudi določene obveznosti, med drugim ustrezno opremljenost slovenske vojske.

Domen Mezeg